lauantai 23.10.2021 | 06:52
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoitus vakuuttaa säätiöiden oleva valtiota parempi kohde testamenttien tekijöille

Ti 29.5.2018 klo 00:05

Suomalainen perheetön vanhus, jolle on kertynyt elämäntaipaleen varrella omaisuutta, voi halutessaan tehdä testamentin ja lahjoittaa omaisuuden yleishyödylliselle yhdistykselle tai säätiölle. Niiden kautta hän voi ohjata omaisuutensa hyödyttämään hänelle elinaikana tärkeitä asioita. Varat voivat mennä verottomasti vanhustyöhön, diabetestyöhön, kulttuuria tai tiedettä rikastuttamaan.

Jos viimeistä tahtoa ei ole kirjattu valtio vie tylysti omaisuuden velkaisen valtion pohjatonta molukin kitaa täyttämään. Valtio tai tarkemmin valtioneuvosto käyttää sille perintönä tulleet rahat sitten kuinka haluaa.

Maakunnassa on useita pieniä säätiöitä, jotka palvelevat alueen liikunnan, tieteen, taiteen tai kulttuurin harrastajia avustamalla näitä stipendein ja apurahoin. Aika harva maakunnan yleishyödyllinen yhdistys saa kuitenkaan vielä toimintaansa kipeästi tarvitsemiaan euroja testamenttien kautta.

Säätiöt ovat nyt jakamassa tietoa elämän ehtoota viettäville perheettömille vanhuksille tuosta testamenttaamisen mahdollisuudesta. Suomalaisten vauraus on lisääntynyt ja nyt suuret ikäluokat ovat iässä, jossa on ajankohtaista miettiä omaisuuden kohtaloa kun aika heistä lopullisesti jättää. Vanhuksilla on mahdollisuus ohjata omaisuutensa haluamiinsa kohteisiin. Halutessaan he voivat kirjata myös testamenttiinsa tarkemman toiveen, mihin omaisuutta säätiön kautta tulisi käyttää.

Valtiolle kertyy perintörahoja 15-20 miljoonan euron vuosivauhdilla. Suomessa on kuitenkin myös varakkaita ihmisiä, jotka haluavat jättää itsestään muiston kulttuurielämään tai yhdistystoimintaan perustamalla tai liittymällä säätiöön. Säätiöiden saamat lahjoitukset voivat olla miljoonaluokkaa ja ne ovat 90-prosenttisesti verottomia. Säätiöt ottavat toki vastaan myös pienempiä lahjoituksia.

Keskipohjanmaa (KP 24.5.) kertoi kokkolalaisesta säätiöstä, joka keräsi aikanaan lahjoituksia tykin hankintaan. Sota päättyi eikä tykkiä enää tarvittu mutta säätiön rahat jäivät tukemaan paikkakunnan kulttuuri-, urheilu- ja koulutustoimintaa.

Maakunnan tunnetuimpiin säätiöihin kuuluu lähellä Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:tä toimiva Keskipohjanmaa-säätiö. Se on tukenut yli 30 vuoden ajan keskipohjalaista maakuntakulttuuria, ympäristönsuojelua ja viime aikoina tieteentekoakin.

Säätiöt puolestaan voivat kerryttää varallisuuttaan myös osakesijoituksilla. Näin ovat luoneet omaisuutensa Suomen ruotsinkieliset säätiöt. Niiden yhteinen varallisuus arvioidaan tänä päivänä lähes viideksi miljardiksi euroksi.

Kauko Palola

#