torstai 11.8.2022 | 19:55
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pyhäjärvelle kaavaillaan yhden alakoulun mallia: isoimmat koululaiset kirjastolle ja kirjastolle tulevaisuudessa uudet tilat

Ti 29.5.2018 klo 15:38 | päivitetty ke 08:53

Arja Kangas

Pyhäjärvi

Pyhäjärvelle ollaan suunnittelemassa yhden alakoulun mallia osana kaupungin tasapainottamisohjelmaa. Sivistyslautakunta merkitsi valmistelun tiedoksi tiistaina ja esittää valtuuston iltakoululle ensisijaisena kouluverkon valmisteluvaihtoehtona yhden alakoulun mallia.

Valmistelussa olevassa vaihtoehdossa kaikki Pyhäjärven alakoulun 0.-4.-luokat siirtyisivät tulevaisuudessa Ikosen koulun tiloihin. 5.- ja 6.-luokkalaisille on suunniteltu tiloja Keskuskoululta nykyisistä kirjastotiloista. Kirjastotilat olisi tarpeen muuttaa opetustiloiksi alakoulun oppilaiden käyttöön, sillä Keskuskoululla ei löydy opetustiloja alakoululaisia varten.

Valmistelun mukaan kirjastolle löytyisi väistötilat entisistä ammattikoulun tiloista väliaikaisesti siten, että tilajärjestelyjen yhteydessä kirjastolle ryhdytään rakentamaan uudet tilat. Samassa yhteydessä uusien tilojen rakentamista pitäisi tarkastella myös monikäyttöisyyden kannalta, sillä tilatarvetta on myös kulttuuri- ja liikuntapuolella.

Kirjastoa varten ammattikoulu on sijainniltaan liian kaukana pitempiaikaiseksi tilaksi. Väliaikaisesti kirjastopalvelujen saatavuutta voidaan tehostaa taajamassa muun muassa kirjastoautolla, tarjoamalla ikäihmisille yhteiskyytejä sekä sijoittamalla lehtien lukusali keskustaan.

Koulujärjestelyjä on tarkoitus saada voimaan jo ensi lukuvuodesta lähtien. Kaupungin kannalta yhden alakoulun malli tuo merkittäviä säästöjä, mutta vaatii myös investointeja. Alakoulujen kuntoarviot ovat parasta aikaa käynnissä eikä niiden mukanaan tuomia peruskorjaustarpeita ole vielä tiedossa. Iltakoulu kokoontuu asian parissa 18. kesäkuuta.

Pyhäjärvellä kouluverkkoasia oli esillä viimeksi viime syksynä. Tuolloin esitettiin Ruotasen koulun yhdistämistä Ikosen kouluun, mutta asialle päätettiin ottaa lisäaikaa valmistelua sekä kaikkien koulujen kuntoarviointia varten. Asiaan päätettiin palata ensi syksynä.

Pyhäjärven kaupungin kokonaissäästötarve on 2,1 miljoonaa euroa.

#