lauantai 23.10.2021 | 08:21
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoitus 31.5. Mediatuilla korjataan aikaisemmin tehtyjä virheitä

To 31.5.2018 klo 00:05 | päivitetty to 07:55

Hallitus esittää lisätalousarviossaan 1,5 miljoonan euron siirtymävaiheen mediatukea Suomen Tietotoimistolle (STT). Viime vuoden lopulla ruotsalaisomisteinen MTV3 sai kolmen miljoonan euron tuen.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan tuet ovat kertaluonteisia ja niiden tehtävänä on turvata vaihtoehtoisia uutislähteitä median murrosvaiheessa.

Uutisia asiakkailleen myyvä 130-vuotias uutistoimisto STT ajautui vaikeuksiin asiakkaidensa vanavedessä. Media-alan ongelmat alkoivat edellisen hallituksen asetettua sanomalehdille arvonlisäveron vuonna 2012. Aikaisemman 0-verokannan sijasta painetussa muodossa jaetulle sisällölle määrättiin 10 % alv ja sisällön sähköiseen jakeluun sovellettiin 24 % alv-kantaa.

Arvonlisävero yllätti mediatalot kesken alan digitaalisen murroksen. Vaikka valtaosa mediataloista oli tehnyt hyvää tulosta vuosikausia, digitalisaatioon ei valtaosassa mediataloja oltu varauduttu lainkaan. Tästä mediatalot voivat syyttää vain itseään.

Mainontaa siirtyi digimurroksen myötä verkkoon ja laskevien mainos- ja tilaustuottojen kera ala ajautui jopa kriisiin. Mediatalojen säästökuurilla tingittiin myös sisällöistä. Ensimmäisenä karsintalistalla olivat STT:n tuottamat sisällöt. Samaan aikaan kaupallisten toimijoiden ahdingossa laadukas, veronmaksajien rahoilla ylläpidettävä Yle sai yhä enemmän jalansijaa sisällöntuottajana.

Hallituksen ensimmäinen korjausliike oli myöntää MTV3-kanavalle miljoonatuki. Vaikka STT:llä on asiakkainaan yhä iso joukko suomalaisia mediataloja, siirtymävaiheen kertaluonteinen tuki on moraalisesti yhtä arveluttava kuin MTV3:lle myönnetty miljoonatuki. Kaikkiin erityistukiin liittyy kilpailua vääristävä ongelma.

Mediatalot ovat arvostelleet verovaroilla rahoitettavan Ylen kilpailua vääristävää vaikutusta. Aivan samalla tavalla STT:n nyt saama tuki on epäoikeudenmukainen ja vääristää kilpailua, kaikki mediatalot eivät ole STT:n asiakkaita.

Ainakin osa alv-kannan muutoksen valtiolle tuomista miljoonista on nyt valumassa tukien kautta alan yksittäisille toimijoille. Mikäli hallitus olisi aikanaan pitänyt kiinni 0-verokannasta, korjausliikkeitä ja siirtymävaiheen tukia ei välttämättä olisi edes tarvittu.

Kuka tietää, miten pitkään STT:n ja muun median murrosvaihe kestää. Vaarana on, etteivät nyt päätetyt tuet riitä sen paremmin STT:lle kuin MTV3:llekaan.

STT:n suurimmat omistajat ovat Sanoma, Alma ja TS. Myös Keskipohjanmaata julkaiseva Keski-Pohjanmaan Kirjapaino on STT:n pienomistaja.

Kauko Palola

#