maanantai 20.3.2023 | 14:50
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Yllätyskivet veneilijöiden kiusana Perämerellä – meriveden korkeus lähtee viimein nousuun perjantaina

To 31.5.2018 klo 17:00 | päivitetty to 17:05

Hanna Rautio

Merivesi on ollut erittäin matalalla Perämerellä koko kevään. Lohtajan Marinkaisissa asuva ja sen edustalla kalastava Rainer Noponen tuumii, että merivesi on ollut alhaalla talvesta lähtien.

– En muista, että vesi olisi ollut matalalla näin pitkään. Talven korkeapaine ja pakkaset sekä pohjoisen puolelta puhaltava tuuli ovat vaikuttaneet tilanteeseen.

Toukokuun viimeisten päivien aikana merivesi on ollut Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla Pietarsaaressa jopa 35–45 senttiä normaalitasoa alempana. Samat lukemat mitattiin Raahen edustalta.

Noponen kertoo, että kevään aikana esiin on noussut sellaisia kiviä, joita ei ole merkitty merikorttiin.

– Minulla ei ole ollut ongelmia, kun liikun pääasiassa omilla vesillä Marinkaisissa, jotka tunnen kuin omat taskut.

Kalastajalla on käytössä sähköinen karttaplotteri, johon hän merkitsee esiin ilmestyvät kivet. Näin vesillä liikkuminen on entistä turvallisempaa esimerkiksi sumussa, kun näkyvyys on huono.

Noponen uskoo, että vastaavanlaiset plotterit ovat käytössä monilla paljon vesillä liikkuvilla.

– Huviveneilijöille saattaa sattua enemmän onnettomuuksia, mutta kyllä Merivartiostonkin vene ajoi viime kesänä kiveen meidän satamassa, kalastaja toteaa.

Vesillä liikkujien tilanne on helpottumassa, sillä merenpinta on lähtenyt nousuun. Perämerellä tuuli kääntyy alle 10 m/s puhaltavaksi lounaistuuleksi ja torstain ja perjantain välisenä yönä korkeapaine väistyy kaakkoon. Merialueilla saattaa myös hieman sataa, mutta mantereelle sateet eivät yllä.

#