maanantai 15.8.2022 | 22:19
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Lähes koko kunta kokoontui laulamaan yhdessä – katso kuvista ja videolta, millaiseksi tunnelma nousi Kaustisella

Pe 1.6.2018 klo 12:27 | päivitetty pe 12:45

Katariina Poranen

Maagista, taivaallista, juhlavaa, hehkutetaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlia varten pystytetyn festivaaliareenan, Villen pipon liepeillä. Vaan nyt ei ole vielä kansanmusiikkijuhlien aika.

Toukokuun viimeinen ilta, vain muutama tunti ennen kuun vaihtumista kesäkuuhun tuntuu juuri oikealta hetkeltä kuulla tällaista hehkutusta.

Kaustinen laulaa -kevätlaulajaiset, eli käytännössä yhteislaulutilaisuus alkaa suoraan Suvivirrestä. Jos joku olisikin tullut paikalle jonkinlaisten estojen kanssa, niin "Jo joutui armas aika" pyyhkii ne pois välittömästi.

Ainutlaatuisen, ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman taustalla on koulujen sinnikäs työ, joka viime kuukausina on kasvanut yhä suuremmaksi ponnistukseksi.

Jo syksyllä syttyi ajatus alakoulujen yhteisestä kevätjuhlasta yhteislaulutilaisuuden muodossa. Sitten ideasta innostuivat myös Kaustisen yläkoulu ja musiikkilukio.

Tammikuussa suunnittelu käynnistyi toden teolla, ja pian tapahtumasta alkoi muotoutua 150 vuotta täyttävän Kaustisen kaikkien kuntalaisten yhteinen kokoontuminen. Järjestelyihin tulivat mukaan myös Kaustisen kunta, Kansanmusiikki-instituutti, Pro Kaustinen ja 4H.

Sitten Villen pipon alla onkin käytännössä koko Kaustinen: lapset, nuoret, aikuiset ja vanhat, musiikin osaajia, kuten kansanmusiikkiyhtye Tallari sekä lasten ja nuorten musiikkiryhmä Näppärit, tanssijoina Ottosten kansantanssiryhmä ja Kaustisen showtanssijat.

Kunnan tervehdyksen tilaisuuteen tuo kaustislaisten yhteishenkeä kiittelevä kunnanjohtaja Arto Alpia, ja tapahtuman juontaa taitavan mutkattomasti musiikkilukion opettaja Veera Luomala.

Suvivirrestä alkava keväisten laulujen kimara vierailee jokaisen areenalla istuvan ikäluokan muistoissa.

Mukana on esimerkiksi Tuuli hiljaa henkäilee, Suutarinemännän kehtolaulu, Kalliolle kukkulalle, mutta myös uudempia kappaleita, kuten Abban I have a dream ja Haloo Helsingin tutuksi tekemä Maailman toisella puolen.

Koululaisten pitkä harjoittelu näkyy: laulut sujuvat helposti. Yhdeksi koululaisten suosikiksi on noussut Saunablues, jonka sävel ja sanat ovat Näppäripedagogiikan kehittäneen Mauno Järvelän käsialaa.

Tallari-yhtyeen Sampo Korva on sovittanut tilaisuuden kappaleet onnistuneesti yhteislaulutilaisuuteen sopiviksi.

Festivaaliareenan paikat ovat täynnä, ja niin ovat kunnan keskustan parkkipaikatkin. Villen pipon alle mahtuu noin 3500 katsojaa, Kaustisen väkiluku on noin 4300.

Joku vertaa kaustislaisten yhteislauluhetkeä festivaaleihin – ihan kuin kansanmusiikkijuhlat etuajassa. Mutta tässä on jotain vielä erityisempää: festivaaleilla Villen pipon alla on tuskin koskaan yhtä aikaa näin monta kaustislaista!

Tämä onkin kaustislaisten oma juttu. Tilaisuus päättyy tunteellisesti paikallisen pelimannin Wiljami Niittykosken Kaustisen lauluun.

Kaustinen tosiaan on paikka, jossa kotikunnan kunniaksi on tehty ihan oma laulukin: "Kotikuntamme Kaustinen sulle me, sydäntunteemme laulain tulkitsemme. Oothan sä meidän lapsuuden kehto, nuoruuden haaveiden lempemme lehto. Täällä onnemme on, täällä juuremme on, niit´ei myrskytkään murtaa voi!"

Yleisöstä kuuluu kysymys: "Millon laulethan taas uusiksi?" Festivaaliareena tyhjenee, mutta yhteislaulujen jälkeen monen lähtijän sydän on taas hieman täydempi.

Katso videolta, kuinka soi Kaustisen laulu kevätlaulajaisissa festivaaliareenalla:

#