lauantai 23.10.2021 | 07:49
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoitus 5.6.: Pahamaineiset punkit purevat ja saalistavat yhä laajemmalla - oletko varautunut?

Ti 5.6.2018 klo 00:05

Punkit ovat vitsaus, joka ei ole katoamassa mihinkään. Päinvastoin.

Punkkien etenemisvauhti on ollut nopeaa ja niitä on tavattu jo lähes koko Suomessa. Rannikolla ja saaristoalueilla punkkiesiintyvät ovat tiheimmät. Vain napapiirin pohjoispuoli on pysynyt vielä puutiaisten eli punkkien tavoittamattomissa. Punkkien tehokasta levittäytymistä ei ole estänyt kylmät talvet tai lumiset kelit. Aikaa ei voi kääntää enää taaksepäin ja punkkien kanssa elämiseen on vain sopeuduttava. Punkkeihin on nyt varauduttava lähes kaikkialla. Valitettavasti varautuminenkaan ei aina riitä.

Huonomaineinen punkki levittää borrelioosia aiheuttavaa bakteeria ja borrelioosia eli lymen tautia vastaan ei voi rokottautua. Harvinaisempaa puutiaisaivokuumetta eli TBE:tä vastaan on olemassa rokote, ja sitä suositellaan riskialttiimmilla seuduilla pitkiä aikoja oleville. Vaarallisia aivotulehdustartuntoja on todettu myös Kokkolassa. Tästä keväästä lähtien kansalliseen rokotusohjelmaan on liitetty muunmuassa Kemin eteläiset kaupunginosat ja Raahen saaristossa Preiskari. Tulevaisuudessa maksuttomaan rokotteeseen oikeutettujen määrä tulee kasvamaan huomattavasti.

Punkki ei ole todellakaan herkkä erilaisille olosuhteille, joten lähes kaikenlainen maasto käy sille. Kosteat ja runsasta aluskasvillisuutta sisältävät paikat ovat punkeille erityisen mieluisaa elinaluetta. Jos lähdet luontoon liikkumaan tai olemaan, niin punkkeja ei saa eikä voi unohtaa.

Punkkien pysäyttämätön voittokulku nostattaa pintaan pelkoja, ja Helsingin Sanomien artikkelissa (4.6.) asiantuntijat arvioivat puutiaisten määrän jatkavan nousuaan. Ei Suomi ole yksin punkkiongelman kanssa vaan esimerkiksi Baltian maissa puutiaisaivokuume on yleisempää kuin täällä. Keski-Euroopassakin on paljon punkkien valloittamia alueita.

Punkkien leviämisen takia täysin turvalliset alueet voivat muuttua jo lähitulevaisuudessa riskialueiksi. Punkkien hyökyaallon hillitsemiseksi ei käytännössä ole keinoja.

Punkkeja vastaan voi suojautua riskialueilla vaatetuksella sekä huolehtimalla päivittäisestä punkkitarkastuksesta. TBE-rokote on myös harkinnanarvoinen suojauskeino. Jatkossa yhä useamman työnantajan on harkittava rokotteen hankkimista riskialueella liikkuville ja siellä työntekijöilleen.

Henkilökohtainen tai perhekohtainen punkkistrategia sekä riskien arviointi ovat entistä tärkeämpiä. Oman punkkitarkkailun ja suojautumisen lisäksi täytyy muistaa lapset ja vanhukset sekä vieraaksi muualta tulevat. Punkkien ei kannata kuitenkaan antaa liikaa rajoittaa omaa elämää vaan niiden kanssa on pystyttävä yhteiseloon.

Tapani Postila

#