lauantai 23.10.2021 | 08:43
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Pääkirjoituksessa vakuutetaan ennaltaehkäisyn tuovat suurimmat sote-säästöt

Ti 26.6.2018 klo 00:05

Sosiaali- ja terveydenhoidon uudistusta perustellaan kustannussäästöillä. Niin kauan kuin uudistuksen painopiste on sairauksien hoitamisessa, touhu on kuin hölmöläisten täkin jatkaminen. Leikataan toisesta päästä ja lisätään toiseen päähän. Täkin mitta pysyy samana.

Tämän päivän Keskipohjanmaan yleisönosastossa kaustislaislähtöinen Simo Nikula peräänkuuluttaa päättäjiltä ripeitä toimia suomalaisten kunnon kohentamiseen. Muutaman miljardin säästöt saadaan sote-konetta virittämällä, suurimmat säästöt syntyvät kuitenkin jos sairauksia voidaan ehkäistä ennakolta.

Meillä hoidetaan nyt seurauksia ja ongelmia kun pitäisi ehkäistä niitä etukäteen. Järkevää olisi ohjata euroja sinne, missä näitä yhteiskunnalle kalliiksi tulevia sairauksia voitaisiin torjua. Kansalaisten liikkumiseen ja terveellisiin valintoihin. Kyse ei ole pelkästään yhteiskunnan ja päättäjien valinnoista. Yksilön vastuu omasta terveydestä on sysätty jo ajat sitten yhteiskunnan harteille. Jos ja kun epäterveelliset elämäntavat johtavat sairauksiin ja ongelmiin, apuun huudetaan yhteiskuntaa ja julkista terveydenhoitoa. Samaan aikaan on syytä muistaa, että kaikki sairaudet ja vammat eivät ole ihmisen omia valintoja.

Sote-valmistelussa ennaltaehkäisevät toimet kansalaisten terveyden vaalimiseksi ja sairauksien ehkäisemiseksi on sälytetty kuntien ja kaupunkien harteille. Maakuntien tehtävä on asiantuntijatuen antaminen kunnille. Kunnat puolestaan tarvitsevat kovaa työtä ja myös euroja vaativassa terveyden edistämisen työssä.

Käytännössä todelliset tekijät ja vastuunkantajat löytyvät varmasti yhteiskunnallisen "ravintoketjun" loppupäästä, kolmannen sektorin toimijoista. Ilman euroja ei näitäkään toimijoita voida terveystyöhön ja ennaltaehkäisyyn valjastaa. Miljardien eurojen kysymys on, miten kuntien resurssit riittävät rahoittamaan kolmannen sektorin toimijoita, kansalaisjärjestöjä, yhdistyksiä ja urheiluseuroja tekemään tuota ennaltaehkäisevää työtä, liikuttamaan ja ohjaamaan kansaa terveisiin elämäntapoihin.

Apua kansan tervehdyttämiseen saattaa tulla yllättävältä taholta pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä. Niille, varsinkin henkivakuutusasiakkaiden terveys on riskien hallintaa. Mitä terveempi asiakas on, sitä pienempi on vakuuttajan riski. Siksi kunnostaan huolehtiville voi tarjota edullisempia vakuutuksia. Heikkokuntoiset riskiryhmään kuuluvat eivät saa tulevaisuudessa vakuutusta edes kovemmalla hinnalla. Monella pankilla ja vakuutusyhtiöllä on paraikaa pilottiprojekteja, joilla ne keräävät asiakkaistaan tietoa, miten nämä liikkuvat, syövät ja nukkuvat.

Kauko Palola

#