lauantai 23.10.2021 | 07:25
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Keskipohjanmaan pääkirjoitus 28.6.: Sanoma pelastamaan tietotoimistoa

To 28.6.2018 klo 00:05 | päivitetty to 07:50

Media-alan yrityskaupat jatkuvat.

Muutama päivä sitten Kaleva ilmoitti ostavansa Joutsenmedian paikallislehdet, keskiviikkona Sanoma Media Finland ilmoitti ostaneensa Alma Median ja Turun Sanomien osuudet Suomen Tietotoimistossa. Osakekaupan jälkeen Sanoman osuus 131-vuotiaassa tietotoimistossa nousee 75,4 prosenttiin. Käytännössä mm. Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma päättää mitä STT:ssä jatkossa tapahtuu.

Helsingin Sanomat ei itse ole STT:n uutistoimituksen asiakkaana. Sanoma Media ilmoittaa HS:n siirtyvän käyttämään Ilta-Sanomien tavoin STT:n uutispalvelua. Jopa STT:n koko toiminta oli vielä muutamia kuukausia sitten vaakalaudalla kun sen omistajat ja asiakkaat irtisanoivat sopimuksiaan. STT:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Sadeojan mukaan omistajien yhteinen sävel tietotoimiston strategiasta puuttui. Sekä Alma Media, että Turun Sanomat ovat omistajina Lännen Mediassa, joka on teemoissa ja lukemistossa korvannut STT:n. LM tuottaa sisältöjä 13 suomalaiselle maakuntalehdelle, myös Keskipohjanmaalle. Kun digitaalinen murros yllätti media-alan, menettivät mediatalot lyhyessä ajassa merkittävästi sekä mainos- että tilaustuloja. Talousahdinko pakotti mediatalot miettimään myös mistä sisällöistä ne olivat valmiit maksamaan. Osa STT:n vanhoista asiakkaista luopui tietotoimiston tuottamasta sisällöstä kokonaan aiheuttaen STT:n talouskriisin.

Valtio tuki media-alan murroksesta kärsivää MTV:tä kolmella miljoonalla eurolla ja myös STT:lle on luvattu 1,5 miljoonaa euroa muutoskauden tukeen. Omistajavaihdos merkitsee sitä, että STT:lle annettava tuki jää kertaluonteiseksi, siitä ei tule jatkuvaa mediakilpailua vääristävää tukea.

Sanoma ilmoitti halunsa kehittää STT:n sisältötuotantoa yhdessä asiakkaidensa kanssa. Hyväntekeväisyyttä ei Sanoma STT:n kautta harrasta. STT:n entisessä ja nykyisessä asiakaskunnassa on toiveita, että ne voisivat hankkia kilpailukykyiseen hintaan STT:ltä sellaiset sisältöpaketit, jotka sopivat niiden tarpeisiin. Yhden ison omistajan käsissä STT:n sisältötuotantoa pystytään linjaamaan tehokkaammin. Sanoman halu on tietysti pitää mahdollisimman kattava asiakaskunta. Paluun STT:n uutisasiakkaiksi voi tehdä moni mediatalo. Mm. Kaakon Viestinnän lehdet ostivat vielä muutama vuosi sitten osan uutissisällöstään Sanomilta.

STT:n omistusjärjestelyiden myötä hälveni myös pelko siitä, että suomalainen journalismi ja sisällöntuotanto jatkossa nojaisi vain veronmaksajien kustantaman Ylen varaan. Aika näyttää miten käy.

Kauko Palola

#