maanantai 13.7.2020 | 13:55
Tilaa lehti
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
UUTINEN | KP24

Kirosanoja ja kiilailua – Liikennepsykologi kertoo, että rattiraivo johtuu usein kommunikaatio-ongelmista: "Miten esimerkiksi pyydetään anteeksi liikenteessä?"

Ke 25.7.2018 klo 10:00 | päivitetty ke 10:00

Milja Keinänen

Kansainvälisiä käsimerkkejä, voimasanoja ja holtittomia ohituksia. Tätä kaikkea on rattiraivo, tien päällä tapahtuva aggressiivinen käytös.

Miksi ihminen joutuu rattiraivon valtaan?

Psykologian tohtori ja liikennepsykologi Mika Hatakka kertoo, että ongelmat kommunikaatiossa ovat usein rattiraivon juurisyy. Liikenteessä on lopulta melko vähän keinoja viestiä. Puhuminenkaan ei yleensä ole mahdollista.

– Miten esimerkiksi pyydetään anteeksi liikenteessä? Jos on mokannut ja läimäyttää sen takia vaikka otsaansa, niin toinen autoilija voi tulkita sen ihan väärin ja suuttua.

Toinen yleinen väärinymmärrys on ajatus siitä, että kanssa-autoilija törttöilee tahallaan ja kiusallaan.

– Tyyppiesimerkki on se, että yksi tulee kolmion takaa eteen ja toinen hermostuu heti. Tilanteessa pitäisi kuitenkin miettiä, miksi autoilija tuli kolmion takaa.

Niin, kyse ei välttämättä ole kiusanteosta, vaan ehkä vilpittömästä erheestä tai vaikka huonosta näkyvyydestä.

Rattiraivotaipumukseen vaikuttaa toki myös ihmisen temperamentti. Hetkessä nollasta sataan kiihtyvä ihminen on todennäköisesti samanlainen myös tien päällä. Väsymys, stressi ja päihteetkin vaikuttavat siihen, kuinka räjähdysherkkä ihminen on liikenteessä.

Hatakan mukaan ihmisiä kalvavat erityisesti tilanteet, joissa joku poikkeaa totutuista normeista. Esimerkiksi liian lujaa tai liian hitaasti ajaminen ja uhkarohkeat ohitukset saavat joidenkin pinnan palamaan.

Onko rattiraivo ongelma?

Rattiraivo-käsitettä käytetään Hatakan mielestä hiukan löysästi. Ilmiössä on nimittäin erilaisia tasoja, eikä hermostuminen aina aiheuta ongelmaa. Joskus omassa autossa jupiseminen voi jopa rauhoittaa.

– Vakavin aste on tietysti se, jos aletaan puuttua muiden ajamiseen, kiilaillaan tai peräti noustaan autosta ja käydään käsiksi. Siinä vaiheessa ei kannata enää puhua rattiraivosta, sillä sehän on jo rikollista.

Kiinni käyminen ja muu väkivalta liikenteessä on kuitenkin Hatakan mukaan hyvin harvinaista. Hän toteaa, että öisin kioskien kulmilla tapellaan paljon enemmän kuin tien päällä.

#