keskiviikko 20.2.2019 | 07:04
UUTINEN | KP24

Kesän maastopalot ovat kerryttäneet ylitöitä ja aiheuttaneet kustannuksia – "Tiukin kesä lähimittaushistoriassa"

Ylityöt ja useat samanaikaiset sammutustehtävät ovat olleet pelastuslaitosten arkea tänä kesänä.

To 9.8.2018 klo 08:00

Milja Keinänen

Kuiva kesä on laittanut palohenkilöstön lujille ja ylitöitä on kertynyt poikkeuksellisen paljon. Päivät ovat venyneet pisimmillään jopa 12 tunnin mittaisiksi, kertoo pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksesta.

Paloherkkä kesä tarkoittaa myös kustannuksia kunnille. Kesäkuun loppuun mennessä sammutustöihin oli Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren palolaitoksessa käytetty yhtä paljon rahaa kuin viime vuonna yhteensä.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö Petteri Jokelainen ei vielä osaa arvioida kustannusten määrää. Tehtävien paljoudesta voi kuitenkin jo päätellä, että kustannukset ovat keskimääräistä suuremmat. Jokilaaksojen pelastuslaitoksella on ollut tänä vuonna jo 160 maastopalotehtävää. Vaihteluväli on aiemmin ollut 24–151 tehtävän välillä. Edellinen piikki, 151 tehtävää, oli vuonna 2014.

– Tämä on ollut tiukin kesä lähimittaushistoriassa, sanoo Jokelainen.

– En muista seitsemän vuoden uraltani Keski-Pohjanmaalta yhtään samanlaista kesää, kertoo myös Pukkinen.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren palolaitoksella on ollut tähän mennessä 72 maastopalotehtävää vuonna 2018.

Jaakko Pukkinen mainitsee yhdeksi kesän suurimmista ponnistuksista Kaustisella alkukesästä roihunneen 50 hehtaarin palon sammutuksen. Pienetkin palot vaativat kuitenkin työvoimaa varsinkin alussa, kun palo täytyy saada rajattua.

Jokelainen taas mainitsee tiukaksi paikaksi kesäkuun 4. päivän, "hullun maanantain", jolloin Jokilaaksojen pelastuslaitoksella oli yhtä aikaa käynnissä viidestä kuuteen keskisuurta tehtävää, ja kaikki resurssit olivat käytössä.

– Henkilöstö on joutunut venymään siksi, että palot ovat olleet tänä kesänä niin pitkäkestoisia. Ilman vaihtomiehitystä, muonitusta ja vesihuoltoa ei pärjättäisi. Inhimillisyyttä on pyritty silti noudattamaan työajoissa, sanoo Jokelainen.

Kiireisestä palokesästä huolimatta kummallakaan palolaitoksella ei olla jouduttu väkisin keskeyttämään henkilöstön lomia.

– Kenenkään ei ole pakko tulla lomalta auttamaan, mutta vapaaehtoisesti niin voi tehdä. Joillain paikkakunnila on ollutkin lomalla olevia palomiehiä auttamassa muutaman tunnin ajan, jos on iso palo meneillään, kertoo Pukkinen.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella on Jokelaisen mukaan pärjätty hyvin olemassaolevalla sammutuskalustolla. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksella taas on jouduttu kesän aikana hankkimaan lisää letkuja, sillä niiden puhdistus ja kuivatus palojen välillä ottaa aikansa. Myös organisaation toimivuuteen on kiinnitetty huomiota.

– Siirsimme vuosi sitten johtokeskusta, koska aavistimme, että sen rooli tulee olemaan suuri isoissa paloissa. Se onkin korostunut tänä kesänä, toteaa Pukkinen.

Pahimpaan paloherkkyyteen on nyt saatu helpotusta sateiden muodossa, mutta Jokelainen toteaa, että yleisvaikutelma on edelleen se, että maasto on kuivaa. Esimerkiksi ukkoset voivat edelleen sytyttää paloja. Kuivuuden tasossa voi myös olla alueellisia eroja.

Kesän maastopalot

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella on tähän mennessä vuonna 2018 ollut 160 maastopalotehtävää. Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastuslaitoksella vastaava luku on 72.

Aikaisempana ennätysvuonna, vuonna 2014, maastopaloja oli Jokilaaksojen alueella 151.

Kesän tähän mennessä suurin palo alueella nähtiin Kaustisella toukokuun lopussa. Palo sai alkunsa turvepellosta ja valtasi 50 hehtaarin alueen. Sammutustöihin hälytettiin avuksi varusmiehiä sekä rajavartiolaitoksen helikopteri.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksella on kiireisimpänä päivänä ollut käynnissä 5–6 samanaikaista sammutustehtävää.

Maaston syttymisherkkyyttä kuvataan indeksillä, jonka asteikko on yhdestä kuuteen. Luku on kivunnut kuuteen useasti tänä kesänä, ja alkukesästä se pysytteli huipussaan pitkäänkin. Indeksi kohosi kuuteen viimeksi viime viikon helteiden aikana.

Paloista selvitty kunnialla

Kesästä on kiireestä huolimatta suoriuduttu hyvin ja työvoima on riittänyt, arvioivat Jaakko Pukkinen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren pelastulaitoksesta ja Petteri Jokelainen Jokilaaksojen pelastuslaitoksesta. Jokelainen mainitsee, että sopimushenkilöstön, kuten vapaapalokuntalaisten työpanosta on käytetty paljon. Pukkinen taas kertoo, että palojen tähystyslennoilla ja pelastuslaitosten yhteistyöllä on ollut tärkeä rooli.

– Iso asia on ollut myös se, että kansalaiset ovat seuranneet savuja. Moni palo on huomattu sillä tavalla, ja saatu sammumaan pian, sanoo Pukkinen.

Molemmista pelastuslaitoksista kerrotaan, ettei kesän perusteella olla tekemässä suuria muutoksia pelastuslaitosten toimintaan. Jokelainen kuitenkin mainitsee, että ympäri Eurooppaa roihunneet maastopalot ovat avanneet laajemman keskustelun varautumisesta.

– On hyvä kysymys, millä tavalla tähän pitäisi reagoida, ja mikä on ilmastonmuutoksen osuus. Meillä ensimmäinen pullonkaula on henkilöstön saatavuus. Näitä mietitään lisää syksyn aikana, mutta keskustelu on nyt avattu.

#
Fingerpori