Ajankohtaista

20 vuotta vohveleita - Kokkolan museokorttelissa sijaitseva Kokkolan Vohvelikahvila Oy juhlii kesäkuussa pyöreitä vuosiaan

Pirjo Paananen kertoo tyttären tuntuneen luontevalta yrityksen jatkajalta. Leena Kero siirtyi Kokkolan Vohvelikahvilan yrittäjäksi neljä vuotta sitten. Kuva: Sini Sulkakoski

– Olin itse juuri täysi-ikäistynyt, kun äitini perusti tämän yrityksen. On ollut vuosien mittaan mahtavaa seurata, kuinka kaupunkilaiset ja turistit ovat ottaneet tämän omakseen, kertoo Kokkolan Vohvelikahvilan yrittäjä Leena Kero.

Leenan äiti, Pirjo Paananen perusti Kokkolan Vohvelikahvilan vuonna 2004 jolloin Kokkolan kaupunki juhlisti voittoisaa Halkokarin Kahakkaa 150-vuotismuistovuotta kesän kaupunkifestivaalilla.

– Tämä syntyi sattuman kautta. Minulla oli yhteyksiä rakennuksessa työskenteleviin Taideleipomolaisiin, ja he pyysivät minua perustamaan tänne kahvilan. Koska mielestäni sijainti oli syrjäinen ja sisäpihalla niin aluksi ajattelin sen liian haastavaksi paikaksi yrittämiselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samoihin aikoihin Paananen luki lehdestä jutun Tampereella sijaitsevasta vohvelikahvilasta.

– Hyppäsin junaan katsomaan, kuinka se paikka toimii. Siellä ikäiseni yrittäjärouvan kanssa keskusteltua aloin vakuuttumaan, että ehkä tällainen konsepti saattaisi toimia Kokkolan Museokorttelissakin.

Pirjo Paananen toteaa tämän, vuonna 2004 otetun kuvan kuvaavan sitä kiirettä, mistä vuonna 2004 lähdettiin. Kuvassa Vohvelikahvilan työntekijä. Kuva: Sini Sulkakoski

Paananen rupesi visioimaan tulevaa kahvilaansa.

– Halusin, että Kokkolan historia näkyy esimerkiksi työntekijöiden vaatetuksessa. Näiden vuosien aikana on ollut hirveän tärkeää, että olemme tehneet hyvää yhteistyötä museon kanssa pihapiiriä ja palveluja kehittäen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paananen toteaa, että Vohvelikahvilan asiakaskunnan rakentamisessa meni pitkään.

– Kymmenkuntavuotta kesti, että liiketoiminta oli löytänyt paikkansa. Täytyi laittaa itsensä täysillä likoon viideksi kuukaudeksi vuodessa. Vaikka Vohvelikahvila itsessään oli ja on auki kolme kuukautta, vaatii yritys paljon työtä ennen ja jälkeenkin kautta.

Pitkään Paananen piti ohessa myös teatterin ravintolaa.

– Siellä kului syys- ja talvikuukaudet, kesällä paistettiin vohveleita. Puuhaa oli toden teolla vuoden ympäri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolme Taideleipomon taiteilijaa nauttimassa uudesta Vohvelikahvilasta vuonna 2004. Kuva: Sini Sulkakoski

Aluksi Paanasen lisäksi Vohvelikahvilassa työskenteli neljä työntekijää. Heti alkuun tarjolla oli 6-7 eri vohvelivaihtoehtoa.

– Ainakin hillo-, jäätelö- ja mokkavohvelit ovat olleet alusta saakka. Nopeasti asiakkaat rupesivat haluamaan myös suolaista valikoimaa. Savulohivohveli tuli valikoimaan aika nopeasti, ja se pitää pintaansa edelleen.

Paananen kertoo jossain kohti kiinnostuneita Vohvelikahvilan ostajia ruvenneen ilmestymään, vaikka paikka ei ole koskaan ollut edes myynnissä.

– En halunnut antaa tätä kenelle tahansa. Tytär tuntui luontevalta jatkajalta, koska hän oli ollut täällä töissä ja nähnyt, mitä kaikkea tämän pyörittäminen vaatii.

Nykyisin Paananen vierailee kesäisin mielellään Vohvelikahvilassa asiakkaan ominaisuudessa.

– Rehellisesti, on mukavaa viettää kesää myös jossain muuallakin, nauraa Paananen ja jatkaa:

– Leena on jatkanut yritystä hienosti kehittäen. On selvää, että yrittäjän täytyy kulkea ajassa mukana makuja ja tyylejä aikaan sopeuttaen. Nykyään yhteistyökumppanina tiloissa toimii Taito Keski-Pohjanmaa. Koen, että Vohvelikahvila on löytänyt paikkansa Kokkolan kesässä.

Yritys teki sukupolvenvaihdoksen tyttärelle neljä vuotta sitten. Kero suuntaa tulevaan sesonkiin hyvillä mielin kymmenen työntekijän voimin.

– Tänä kesänä pihalle rakentuu pieni esiintymislava, joka tulee olemaan Open Stage -käytössä muusikoille ja yhdistyksille. Kesäkuun lopulla juhlitaan Vohvelikahvilan 20-vuotissynttäreitä muun muassa pihatanssien merkeissä!

Nykyisin Pirjo Paananen vierailee kesäisin mielellään Vohvelikahvilassa asiakkaan ominaisuudessa. Leena Kero suuntaa tulevaan sesonkiin kymmenen työntekijän voimin. Kuva: Sini Sulkakoski
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä