Kolumnit

Antti Savelan kolumni: Tuulivoimaa piti rakentaa vieri viereen, mutta sitten samalle reviirille asettui susi laumoineen...

Suden ja ihmisen välinen rinnakkaiselo on kovin vaikeaa. Kuten tämän päivän Keskipohjanmaasta voimme lukea, on susi estänyt olemassa olollaan jo toisen tuulivoimala-alueen rakentamisen Kalajokilaaksoon. Nyt hallinto-oikeus kumosi Haapaveden Ylivieskan ja Nivalan kulmaan myönnetyt tuulikaavat ja esti 49 enintään 300 metrisen myllyn rakentamisen halkomaan maan ja taivaan rajaa. Perusteluna oli se, että voimalat saattoivat haitata alueen susilauman eloa ja lisääntymistä.

Viime vuonna Ylivieskassa “suden suuhun” joutuivat lähes kymmenen voimalan rakennusluvat. Hallinto-oikeuden päätös oli mielenkiintoinen. Se epäsi rakennusluvat hankkeelle, jolla oli vahvistettu ja lainmukainen kaava. Rakennusluvat kumottiin sillä perusteella, että alueelle oli muuttanut vuoden 2016 kaavan vahvistamisen jälkeen susilauma, jonka elämisen edellytykset tuulivoimalat olisivat voineet vaarantaa. Metsän ystävien mukaan sudet ilmaatuivatkin paikalle viime tipassa eli kreivin aikaan.

Aiemmin ihmisen ja suurpedon rinnakkaiselon hidasteena olivat metsästys ja esimerkiksi lammastalous. Lammastalouden tuhojen välttämiseen kaatolupia on ollut saatavissa, mutta metsästäjien koiravahingot eivät ole kelvanneet hukan perintään. Nyt oikeus tulkitsee, että tuulivoimankin on väistettävä suden tieltä. Linjaus on oikean suuntainen, mutta sitä joutuu ihmettelemään, miksi niin monet muut kriittisen vähiin käyneet luontoarvot ovat joutuneet väistämään tuulimyllyjä. Kovin ovat olleet harvassa päätökset, joilla hatarat metso-, teeri-, kotka-, ja peurakannat ovat tuulivoiman rakentamista estäneet. Ei vaikka jokainen tuulivoiman työmaalla käynyt on nähnyt, kuinka valtavasti nämä teollisen mittakaavan hankkeet metsien maisemaa ja luonnon herkkää ekosysteemiä muuttavat. Se ei ole salaisuus, että voimalat ovat kotkille vaaraksi ja häiritsevät teeren ja metsojen soidinta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus tosin otti viime vuonna lusikan kauniiseen käteen ja piti YVA-lausunnossaan mahdottomana yhteensovittaa Pyhäjärven Hautakankaalle suunniteltua tuulivoimapuistoa ja alueella pesivää ja uljaasti metsien yllä lentävää maakotkaa.

Silti ei metson, teeren, pupujussin, ja vaikka korpin kannata sutta kadehtia. Suden kanssa samalle metsämaalle osuessaan kuukkelit voivat hukan varjossa nauttia metsän hiljaisuudesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Toisessa asemassa ovat tietysti eläimet, jotka eivät ole sutta kaverikseen saaneet.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä