Asiantuntijat varoittavat taantumasta - näin tavallinen ihminen voi säästää rahaa

Kuva:

MAINOS - EMTIR Marketing -

Viime aikoina on paljon puhuttu maatamme tällä hetkellä ravisuttavasta inflaatiosta, eikä se luultavasti ole mennyt keneltäkään ohi, niin lehtiartikkelin muodossa kuin henkilökohtaisena kokemuksenakaan. Siinä missä palkka on pysynyt samana, yhtäkkiä monet päivittäistuotteet kuten kahvi huitelevat huikeissa hinnoissa, korot nousevat, ja niin edelleen – kaikki siis tuntuu kallistuvan. Ja ikävä kyllä monesti inflaatiota seuraa taantuma, josta asiantuntijat meitä nyt varoittelevatkin.

Taantuma ei suinkaan ole ainoa mahdollinen inflaation seuraus, vaan inflaatio voi myös tulla tiensä päähän itsekin, jonka myötä tilanne pääsee lopulta tasaantumaan. Mahdollinen taantuma on kuitenkin vakavasti otettava huolenaihe, johon kannattaa alkaa jo nyt varautua, mikäli vain mahdollista. Alla on muutama tapa, joilla jokainen tavallinen ihminen voi säästää rahaa ja selvitä tämän taloudellisesti vaikeamman tilanteen yli ilman ruhjeita.

1. Säästä sähkössä - kilpailuta sähkösopimus

Ei ole varmasti jäänyt keneltäkään huomioimatta monen monet lehtiuutisoinnit, joissa mainitaan sähkön hinnan nousseen paikoin huomattavastikin. Monilla se on saattanut näkyä jo epämukavan tuntuisessa sähkölaskussakin.

Vaikka sähkön hinnan nousu vaikuttaa kaikkiin meistä ikävästi ja monella eri tavalla, voi sen negatiivisia vaikutuksia onneksi pienentää – ja samalla myös sähkölaskun hintaa. Muutoinkin meitä kannustetaan kilpailuttamaan erinäisiä pitkäaikaisia sopimuksiamme aina puhelinliittymistä ja vakuutuksista lähtien, ja eritoten nyt on tärkeää kilpailuttaa se oma sähkösopimus, mikäli niin ei ole juuri tehnyt. Löydä taloudellesihalvin sähkö 24kk ajalla, ja voit parhaassa tapauksessa säästää sievoisenkin summan rahaa.

Sähkösopimuksen kilpailuttamisen lisäksi voit monella päivittäisellä teollasi pienentää sähkön kulutustasi ja näin ollen myös pienentää sähkölaskuasi entisestään. Esimerkiksi lämmitys on yksi huomattavista osista sähkölaskussa, ja sen kanssa tuleekin olla tarkka. Voisiko lattialämmitystä tai muuta lämmitystä pienentää asteella tai parilla? Voisiko huoneiden, joissa et juuri nyt vietä aikaa, lämmitystä säätää pienemmälle? Muista myös hyödyntää saunan ja uunin käytön jälkeiset jälkilämmöt, joiden aikana voi sähkölämmitystä pitää pienemmällä.

Entäpä kodin valaistus? Onko käytössäsi jo energiatehokkaat LED-lamput ja muistathan sammuttaa aina turhat valot? Kodinkoneiden fiksulla käytöllä on paljonkin merkitystä sähkön kulutuksen kannalta, ja etenkin pyykkiä pestessä ja saunaa käyttäessä tulee miettiä kuinka paljon sähköä, tuleekaan käytettyä per kerta. Tarvitseeko saunassa käydä joka päivä? Voisiko pyykkiä pestä harvemmin ja tarvitsetko todellakin kuivausrumpua?

Sähkö on erittäin tärkeä osa päivittäistä elämäämme, mutta sitä kannattaa aina käyttää järkevästi ja mahdollisimman niukasti kuluttaen, etenkin näin taantuman aikana.

2. Vertaa luottokortit - hanki halvin luottokortti

Periaatteessahan kaikkein edullisin tapa elää olisi olla käyttämättä luottokorttia laisinkaan. Realistisesti se ei kuitenkaan ole meille kaikille mahdollista, ja luottokortin olemassaolo on melko luonnollista meille jokaiselle. Eri luottokortteja on kuitenkin tarjolla nykyään niin iso kirjo, että niitäkin kannattaa vertailla keskenään uutta hankkiessa tai vanhan luopumisesta miettiessä. Olisiko nyt korkea aika ottaa käyttöön se markkinoidenhalvin luottokortti rahan säästämiseen? Kyllä. Yllättäen on nimittäin mahdollista löytää luottokortteja jopa lähes olemattomilla koroilla, ja muutoinkin korkojen suuruudessa esiintyy huomattaviakin eroja.

Löytyykö sinulta yhdeltä korkeakorkoiselta luotokortilta luottokorttivelkaa, jota suorastaan turhauttaa maksaa? Kokeile hankkia rinnalle huomattavasti pienemmällä korolla operoiva luottokortti, ja käytä sen luottoa maksaaksesi toisen kortin velat pois. Tätä pienempää korkoa on paljon helpompaa maksaa, ja parhaassa tapauksessa voit velan maksettuasi luopua korkeamman koron luottokortista kokonaan. 

3. Vaihda osakevälittäjä edullisempaan

Sijoittaminen ei yleensä sovi lyhyen aikavälin säästämiseen, mutta kärsivälliselle ihmiselle se voi pitkällä aikavälillä koota melkoisen säästöpotin. Ja vaikkei niin aina ajattelisi, sijoittamisen voi aloittaa missä elämän tilanteessa tahansa, mukaan lukien taantuman aikana.

Sijoittaessa tulee kuitenkin olla tarkkana minkälaisiin osakkeisiin sijoittaa. Monesti tähän saa apua osakevälittäjistä, mutta näissäkin tilanteissa on ehdotonta valita huolella osakevälittäjänsä.

Osa osakevälittäjistä nimittäin perii sen verran kovia kaupankäyntimaksuja, että päätä voi alkaa huimaamaan laskun nähdessään. Täten kannattaakin vertailla osakevälittäjiä ja lukeakokemuksia eTorosta ja muista sijoitusalustoista.

Sijoittamisen aloittaminen saattaa kiristää menoja entisestään ja siksi tuntua mahdottomalta aloittaa juuri nyt, mutta sen hyötyä omassa taloudenhoidossa ei kannata vähätellä. Ja eikö loppujen lopuksi ole kuitenkin mukavaa omata tämän kaltainen passiivinen tulonlähde, josta voi ajan myötä olla paljonkin iloa? 

4. Vaihda ilmaiseen deittipalveluun

Minkälaista deittipalvelua käytät tällä hetkellä, mikäli et ole jo varattu? Se on tietenkin totta, että maksullisista deittipalveluista on usein helpompi löytyä laadukasta seuraa, nostaahan palvelun maksullisuus kynnystä lähteä hommaan mukaan. Ja deittailu nykypäivänä on muutoinkin jo aivan tarpeeksi haastavaa, joten asiaa helpottaakseen kannattaa usein kokeilla laadukkaita kanavia ja maksaa siitä, että pääsee tutustumaan ihmisiin, jotka ovat oikeasti aidosti etsimässä itselleen seuraa sen sijaan, että pyörisivät sivustoilla lähinnä aikaa kuluttaakseen.

Tämä tosiasia ei kuitenkaan poista myöskään sitä tosiasiaa, että myös ilmainen deittipalvelu mahdollistaa itselleen laadukkaan seuraan löydön, seulontaa vain joutuu tekemään enemmän. Jos tämänhetkinen inflaatio ja taantuma ovat saaneet lompakon tuntumaan entistä huomattavasti kevyemmältä, yksi helpoimmista tavoista säästää rahaa on sulkea profiili maksullisella deittipalvelulla ja siirtyä ilmaiseen vaihtoehtoon.

Esimerkiksi meidän kaikkien tuntema Tinder on täysin ilmainen käyttää, ja vaikka sen käyttäminen saattaakin välillä turhauttaa, ei käy myöskään kieltäminen, etteikö sieltä luultavasti löydy määrällisesti eniten vaihtoehtoja, joiden joukosta treffiseuraa poimia. Ja kuka tietää, ehkä tänä vuonna Tinder on vihdoin onnettaresi rakkaudessa? 

5. Hanki edullinen puhelinliittymä

Kuten jo yllä mainitsimmekin, myöspuhelinliittymiä on hyvä kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Eri puhelinliittymien hinnoissa on merkittäviä eroja, joten etenkin nyt on hyvä miettiä tarkoin, mitkä ominaisuudet ovat liittymässä välttämättömiä ja minkä puhelinoperaattorin kanssa saat itsellesi sopivimmat edut käyttöön. Tarvitsetko puhelimeesi erillistä puhepakettia? Tai pystytkö operoimaan esimerkiksi hieman hitaammalla nettiyhteydellä?

Oletko jo tarkastanut mikä on sinulle se halvin puhelinliittymä tarjous vuonna 2022? Kaikille ei tietenkään sovi markkinoiden objektiivisesti edullisin puhelinliittymä, mutta aika ajoin – esimerkiksi juuri nyt – on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään, tarvitsetko todella nykyisen liittymäsi kaikkia ominaisuuksia, vai olisiko edullisempaan liittymään siirtyminen sittenkin mahdollista. Yksi tapa säästää puhelinliittymässä tällä hetkellä on valita 4G -liittymä 5G:n sijasta. 5G on totta kai uudempi ja nopeampi, mutta realistisesti sitä ei vielä voi täysin hyödyntää, joten kannattaako siihen sitten vielä siirtyäkään?

Yhteenveto

Ylipäänsäkin säästäminen kulkee käsi kädessäonnistuneen talouden hallinnan kanssa. Inflaation ja taantuman aikakaudella säästötoimet eivät välttämättä kartuta säästötiliä tuntuvasti, mutta niistä on ennen kaikkea hyötyä siinä, että taloudellisesti vaikean tilanteen yli kykenee selviytymään hankkimatta itselleen tuntuvia velkoja tai ääretöntä määrää stressiä. Yllä mainituilla vinkeillä pääset hyvin alkuun säästämisessä, oli kyseessä sitten säästötilin kartuttaminen tai tulevasta taantumasta puhtain paperein selviäminen.