Talous

Budjettiriihestä luvassa veronkevennyksiä ja maakuntalentojen turvaamista – Purra varoitti silti jo mahdollisesti edessä olevista lisäleikkauksista ja veronkorotuksista

Petteri Orpon (kok) hallitus aloitti tiistaina ensimmäisen virallisen budjettiriihensä eli ensi vuoden talousarvion käsittelyn. Pöydällä olivat muun muassa infrahankkeet, maakuntalennot ja ansiotuloverotuksen keventäminen.

Hallituspuolueet kokoomus, perussuomalaiset, rkp ja kristillisdemokraatit kokoontuivat tiistaiaamuna kaksipäiväiseen budjettiriiheen.

Valtioneuvoston kokoustiloissa Helsingin Mariankadulla ratkotaan vielä pöydällä olevia asioita.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan erityisesti maakuntalentojen tukeminen hiertää hallituspuolueiden välejä. Toisaalta lentoja on päätetty tukea vuoteen 2026, mutta julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan rkp kiristäisi ruuvipenkkiä varsinkin Kokkolan-Pietarsaaren lentoaseman lentojen turvaamisen suhteen, mutta myös Maarianhaminan lennoista on käyty neuvotteluita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskeneräisiin asioihin kuuluu myös, aikooko hallitus tehdä esityksen maahanmuuttajien kolmen kuukauden maastapoistumiseksi, jos maahanmuuttaja menettää työpaikkansa eikä työllisty uudelleen.

Lisäksi ratkotaan sitä, miten palkansaajien verotus kevenee ensi vuonna. Hallitusohjelmaan on kirjattu ansiotyön verotuksen keventäminen.

Hallituksen aloitusinfossa tiistaiaamuna valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) lupasi, että veronkevennykset tulevat varmasti voimaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ehti tiistaina väläytellä, että hyvätuloisten lapsilisistä voitaisiin leikata. Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan asia ei ole hallitusohjelmassa. Kuva: Mauri Ratilainen

Arvioiden mukaan tulevat kevennykset lisäävät esimerkiksi 3 600 euroa kuukaudessa tienaavan keskituloisen ostovoimaa noin 360 eurolla vuodessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lisäksi täytyy muistaa, että myös polttoaineiden verotus kevenee ja työttömyysvakuutusmaksut alenevat. Meidän toimemme ovat elvyttäviä, vaikka kriitikot usein sanovat mielellään muuta, Purra totesi budjettiriihen aluksi pidetyssä tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan toimien tarkoituksena on vahvistaa palkansaajien ostovoimaa.

– Olemme päätösinfossa viisaampia, mutta uskon, että verokevennysasiat saadaan valmiiksi tänään (tiistaina), Orpo vakuutti.

Tiistain alkuillan tietojen mukaan päätösinfo pidetään keskiviikkona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Purra väläyttelee jo uusia toimia

Purra väläytti tiistain Helsingin Sanomissa, että hallitus voi joutua kuitenkin myöhemmin vielä tekemään säästötoimia, joita ei hallitusohjelmaan ole kirjattu.

Mariankadulla Purra painotti, että kyse on hänen henkilökohtaisesta ajattelustaan.

– Kun katsotaan ennusteita ja talouden heikkenevää tilannetta, voi olla, että meidän tulee varautua siihen, että olemme tekemässä uusia toimia. Niiden aika ei ole nyt, mutta niihin pitää varautua, jos haluamme pitää kiinni hallitusohjelman tavoitteista.

Lännen Median tietojen mukaan valtiovarainministeriö on antanut budjettiriihen käyttöön päivitetyn ennusteen taloudesta ja sen kehittymisestä, ja tilanne olisi alkukesää huonompi.

Orpon mukaan on päivänselvää, että valtiovarainministeri tekee työtään, kun hän pohtii yhdessä ministeriönsä kanssa jo niitäkin asioita, joita ei ole vielä tullut eteen.

Hallitusohjelmaan on kirjattu kuuden miljardin euron sopeutukset tällä vaalikaudella.

Riikka Purra ehti median eteen jo ennen koko hallituksen saapumista tiedotustilaisuuteen. Purra lupasi, että ansiotyön verotus kevenee ensi vuonna. Lisäksi polttoaineiden verotusta ollaan alentamassa. Toimilla tähdätään palkansaajien ostovoiman parantamiseen. Kuva: Mauri Ratilainen

Rkp:n Anna-Maja Henriksson vakuutti aloitusinfossa, että hänen puolueensa on tähän tavoitteeseen sitoutunut.

Samaa vakuutti kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Hallitus on saanut paljon kritiikkiä siitä, että se leikkaa sosiaaliturvasta. Kriitikot painottavat leikkausten osuvan eniten pienituloisiin ja lapsiperheisiin.

Essayah huomautti kuitenkin hallituksen satsaavan lapsiin ja nuoriin.

– Se tarkoittaa esimerkiksi alle kolmivuotiaiden lapsilisien korotusta sekä korotusta lapsilisään neljännen ja viidennen lapsen kohdalla. Myös yksinhuoltajakorotus on nousemassa, Essayah muistutti hallitusohjelmasta.

Säästöjä pakko tehdä, mutta niissä pyritään oikeudenmukaisuuteen

Mariankadun eteen oli tiistaina kokoontunut joukko mielenosoittajia, jotka ilmaisivat pettymyksensä hallituksen budjettipolitiikkaa kohtaan.

Purra toivotti mielenosoittajille hyvää huomenta ja muistutti, miten hienoa on voida elää maassa, jossa mieltään saa osoittaa vapaasti.

Viesti "ottakaa rahat rikkailta" -kyltteihin oli valtiovarainministerillä selvä:

– Tämän hallituksen linja on, ettei kokonaisveroaste nouse. Tässä budjettiriihessä ei myöskään lisätä menoja, mutta joudumme tarkastelemaan sitä, mikä jää maksettavaksi muista tilanteista. Hyvinvointialueiden tilanne on huono, koska siellä on merkittävästi arvioitua suuremmat alijäämät. Esimerkiksi tämä tulee tämän hallituksen ratkottavaksi, vaikka me emme ole olleet tekemässä alueiden rahoitussuunnitelmaa, Purra huomautti.

Orpo valoi uskoa sekä hallitusohjelmaan että edessä olevaan työhön, vaikka painottikin sen olevan vaikea tehtävä.

– Jos me emme saa aikaan muutosta, hyvinvointiyhteiskunta ei tule olemaan sellainen, millainen haluamme sen olevan. Tekeillä oleva budjetti tukee ja konkretisoi sitä muutosta, mikä hallitusohjelmassa sovittiin. Ohjelman ensimmäiset konkreettiset päätökset viedään nyt budjettiin ja tuodaan lakiesitykset niistä eduskuntaan, Orpo kertoi marssijärjestyksestä.

Budjettiriiheen tulevia tervehtivät myös mielenosoittajat, jotka vastustivat muun muassa hallituksen leikkaussuunnitelmia ja muistuttivat luonnon tärkeydestä. Kuva: Mauri Ratilainen

Hän muistutti myös, että budjettiriihtä käydään tilanteessa, jossa talouden matalasuhdanne jatkuu odotettua pidempään ja jossa julkinen sektori on valtavan suuri.

Lisäksi Suomen ikärakenne eli koko ajan vanheneva väestö kasvattaa menoja.

– Budjetin loppusumma on yli 87 miljardia euroa. Se on paljon rahaa, jolla voidaan ratkoa asioita. Mutta me emme ratko asioita vain ottamalla lisää velkaa, vaan meidän tehtävämme on miettiä, miten parhaiten käytämme rahat, jotka meillä on käytettävissä, Orpo sanoi.

Kaikki neljä hallituspuoluetta vakuuttivat budjettiriihen aloituspäivänä olevansa sitoutuneita hallitusohjelman säästökirjauksiin. Se tarkoittaa kuuden miljardin sopeuttamista seuraavan neljän vuoden aikana. Kuva: Mauri Ratilainen

Hän myös lupasi, että hallitus tekee toimista vaikutusarviot ja kokonaisarviot, jotka ovat eduskunnan käytettävissä, kun lopullisia päätöksiä budjetista tehdään.

– Lisäksi teemme kaikkemme, että säästöt, joita valitettavasti on pakko tehdä, ovat oikeudenmukaisia, eivätkä osu liikaa vain joihinkin tiettyihin ryhmiin, Orpo totesi ennen budjettiriihen aloitusta.

Fakta

Muun muassa näistä neuvotellaan

Rakennusalan tukipaketti. Hallitus pohtii, miten kriisiytynyttä rakennusalaa voidaan auttaa talouden sakatessa.

Pakolaiskiintiöiden pienentäminen. Jatkossa pakolaisia otetaan Suomeen vuodessa 500.

TKI-rahoitus. Tutkimukseen ja kehitykseen varattua rahoitusta lisätään ensi vuonna noin 260 miljoonaa euroa.

Perusopetuksen lisärahoitus. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rahoitusta kasvatetaan nykyisestä 50 miljoonalla eurolla.

Polttoaineverotuksen kevennys. Ensi vuonna polttoaineiden verotusta kevennetään noin 156 miljoonalla eurolla. Pumppuhinta alenee noin 4,4 senttiä litralta.

Alkoholiveroa sekä kiristetään että kevennetään. Hallitus kiristää viinien ja väkevän alkoholin verotusta, mutta keventää oluiden verotusta.

Kela-korvausta korotetaan. Hallitus aikoo nostaa yksityisen lääkärin palveluiden käyttämisestä maksettavaa Kela-korvausta noin 30 eurolla.

Ansiotuloverotus kevenee. Ansiotuloverotusta aiotaan keventää ensi vuonna 100 miljoonalla eurolla. Tämä tehdään korottamalla työtulovähennystä, jolloin veronkevennys kohdistuu pieni- ja keskituloisille.

Investoinnit. Hallitus aikoo satsata muun muassa puolustusvoimien rahoitukseen ja ratahankkeisiin, joista varsinkin Turun tunnin juna on ollut tapetilla. Investoinnit maksetaan myymällä valtion omaisuutta.

Opintotuen indeksijäädytys. Hallitus suunnittelee muiden indeksijäädytysten lisäksi myös opintotuen indeksijäädytystä. Tämä sai Helsingin yliopiston opiskelijat osoittamaan tiistaina mieltään valtaamalla yliopiston päärakennuksen aulan.

Petteri Orpon (kok.) piti budjettiriihen aloituspäivänä tiistaina infon medialle ennen neuvotteluihin käymistä. Kuva: Mauri Ratilainen

// Oikaisu 19.9.2023: Lentoaseman nimi täsmennetty kuulumaan Kokkolan-Pietarsaaren lentoasema, jutussa luki alunperin Pietarsaaren lentoasema.