Kokkola-lehti

Ekoroskilla paljon uutta kierrätyksen saralla - Kokkola-lehti kysyi uudistuksiin liittyviin kysymyksiin vastauksia

Taloyhtiöillä on nyt kierrätettävänään bio- ja pakkausjäte, kartonki-, muovi-, metalli- ja lasipakkaukset erillisiin jäteastioihin. Kuva: Per Peltola/Ekorosk

Ekoroskin isot uudistukset pakkausjätteiden erilliskeräyksen alkamisen ja paperipusseihin siirtymisen johdosta ovat herättäneet kysymyksiä.

Vastauksiin vastasi Ekoroskin tiedottaja Pia Grankvist.

Pakkausjätteiden erilliskeräys alkoi 1.7.2023. Kuinka tähän päädyttiin nimenomaan yli viiden asunnon asuntoyhtiöiden kohdalla?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

- Tämä on lakivelvoite, joka on tullut ympäristöministeriöstä. Syynä taustalla ovat EU:n kiristyvät kierrätysdirektiivit, jotka velvoittavat jätettä kierrätettävän raaka-aineena. Taloyhtiöissä ihmiset asuvat keskitetysti, ja sieltä jätettä on helppo kerätä myös pois ympäristöä säästävällä tavalla. Tämä muutos tulee koskemaan kaikkia Suomen taloyhtiöitä vähän eri aikataulujen mukaan, eli tämä muutos ei koske pelkästään Ekoroskin aluetta.

Taloyhtiöillä on nyt kierrätettävänään siis bio- ja pakkausjäte, kartonki-, muovi-, metalli- ja lasipakkaukset erillisiin jäteastioihin.

Kuinka taloyhtiöiden muunto tähän toimintamalliin on sujunut?

- Pääsääntöisesti hyvin. Saatujen palautteiden perusteella on käynyt ilmi, että jossain kohtaa emme olleet tietoisia siitä, mitkä taloyhtiöt tekevät keskenään keräyspisteiden osalta yhteistyötä. Tämän myötä paikalle on toimitettu ylimääräisiä astiapaketteja, mutta niitä kerätään nyt pois. Myös vanhan kuljetusurakoitsijan omistamia keräysastioita voi olla vielä taloyhtiöiden pihoissa, mutta niitäkin kerätään ahkerasti pois. Toivomme kärsivällisyyttä tämän suhteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos uudet astiapaketit ovat vaatineet taloyhtiöiltä jotain muutoksia roskakatosten uusimisen suhteen, niin ovatko uusien katosten kulut jääneet taloyhtiöiden maksettavaksi?

- Kyllä. Jos nähdään, että uudet astiat eivät mahdu aitaukseen tai jätekatokseen, niin kehotan olemaan yhteydessä meihin niin katsotaan, kuinka tilanne kannattaisi ratkaista. Jos roskakatoksen tai aitauksen muutoksiin päädytään, niin silloin tulee olla yhteydessä myös kaupungin rakennuspuolen edustajiin ja selvittää, tarvitaanko laajennuksia varten jotain lupia.

Pystyykö keräysastioita vaihtamaan pyynnöstä pienempään tai suurempaan?

- Pohjanmaan jätelautakunta määrää, että tietty määrä tietyn kokoisia astioita määräytyy asukasmäärän mukaan. Meidän tulee seurata heidän sääntöjään. Jos tuntuu, että astiakapasiteetti on epäsuhdannainen, asiasta kannattaa olla meihin yhteydessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos pihassa on avaamaton astiapaketti odottamassa käyttöönottoa, niin sen voi avata ja ottaa käyttöön. Huomioitavaa on, että muovilajittelukeräys koskee nimenomaan muovipakkauksia eikä muoviesineitä, kuten muovileluja, vaan muovipakkauksiin kuuluvat esimerkiksi leikkelepaketit ja pesuainepullot. Meiltä löytyy ilmaisia, jätekatoksiin laitettavia lajitteluoppaita.

Oikein lajitellusta biojätteestä valmistetaan biokaasua, joka jalostetaan ajoneuvojen polttoaineeksi, sekä kompostimultaa tai lannoitetta. Kuva: Markku Jokela

Milloin Ekoroskilla alettiin suunnittelemaan muutosta biojätteen laittamisesta paperipusseihin? Miksi tämä muutos tehtiin?

- Suunnittelu alkoi puolitoista vuotta sitten. Tämä kuuluu samoihin kiristyviin EU-direktiiveihin. Ekorosk halusi ottaa toiminnassaan niin sanotusti ”seuraavan askeleen”, koska biojätteen erilliskeräys on laajenemassa koko Suomeen ja meidän alueella kerätään jo biojätettä erikseen. Tämä tehtiin siksi, että biokaasulaitokset pystyvät vastaanottamaan biojätettä paremmin vastaan. Tutkimukset osoittavat mikromuovin määrän lisääntyneen luonnossa, ja se on ihmiselle haitallista. Taustana paperipussiin siirtymisessä on nimenomaan se, että mikromuovin määrää halutaan vähentää. Kokkolan alueen biojäte kuljetetaan Vaasan Stormossenin biolaitokseen.

Muutos paperipusseihin siirtymiseen on kiihdyttänyt tunteita ja ymmärrän sen hyvin. Monet kokevat todella henkilökohtaiseksi sen, kun jokin ulkopuolinen taho sanelee, kuinka omassa keittiössä tulisi toimia. Nämä tunteet ovat inhimillisiä.

Olisiko lajittelukoneiden vaihto tehokkaampiin ja paremmin lajitteleviin ollut liian suuri rahallinen investointi, jonka myötä paperipusseihin ei tarvitsisi siirtyä?

- Lajittelukoneet toimivat niin, että kun pussi sinne menee, se aukaistaan mekaanisesti repimällä. Silloin syntyy väistämättä muovinpaloja jätteeseen mukaan. Biojäte menee ruuvipuristimen läpi, jossa on 10mm seula, jonka jälkeen kiinteä jäännös kulkee rumpusiivilään. Se muovi on pienimillään niin pientä ja ohutta, että sitä ei ole yksinkertaisesti teknistä keinoa poistaa massan seasta, eikä sitä voi erottaa esimerkiksi painon tai koon perusteella. Tämä läpipäässyt muovi on sitä mikromuovia. Käytännössä ei siis ole sellaista lajittelukonetta, joka erottaisi muovin jätteen seasta sataprosenttisesti.

Ekoroskin alueella bio- ja energiajäte on lajiteltu tähän asti mustaan ja vaaleaan muovipussiin. Onko lajittelukoneet kokeneet muutoksia vuosien aikana, vai miksi pussien lajittelussa on nyt ilmennyt ongelmia?

- Ekoroskin jätekeskuksessa Pietarsaaressa oli optinen lajittelulaitos, joka erotteli pusseja värin perusteella. Lajittelulaitoksesta luovuttiin vuonna 2018, ja talouksille jaettiin erilliset biojäteastiat. Tähän oli kaksi syytä: muovipussien paksuus on vuosien varrella heikentynyt niin paljon, että pussit eivät enää kestäneet kuljetusta, ja jätteet sekaantuivat jäteautoissa. Energia- ja biojäte olivat siis sekaisin, eikä niitä pystytty hyödyntämään. Myös pussien väreissä oli niin paljon heittoja, että optiikka ei vähitellen enää osannut erottaa ohuen muovipussin vaihtelevia värejä toisistaan.

Tuleeko keskiviikkona 19.7 kaikki biojäte olla ehdottomasti paperipusseissa, vai haittaako jos roska-astioiden pohjalle on jäänyt muovipussissa olevia biojätteitä?

- Ekorosk on suositellut jo useamman vuoden käyttämään biojätteissä paperipussia, emmekä me käy tutkimassa ihmisten jäteastioita. Luotamme, että kotitaloudet ja muut tahot tekevät tätä muutosta kanssamme yhteistyössä. Meillä on luotto, että ihmiset haluavat toimia ympäristön parhaaksi.

Jos on ehdottomasti paperipussin käyttöä vastaan, niin yksi standardit täyttävä biojätepussi löytyy koodilla: EN13432. Tässä on kuitenkin suuri vaara, että kaupasta mukaan tarttuu vääränlainen biopussi. Vääränlaiset biopussit muodostavat biokaasulaitoksessa paakkuja ja tukkivat putket. Sen takia suosittelemme paperipussin käyttöä.

Voiko siitä seurata jotain sanktioita, jos biojätettä ei laita paperipussiin tai hyväksyttyyn biojätepussiin?

- Ei. Ekorosk ei ole viranomainen, vaan palveluntarjoaja. Me vahvasti suosittelemme tätä siirtymää puhtaan luonnon puolesta.

Saako paperipussin sulkea teipillä, vai tuleeko se rutata kiinni?

- Pussiin kannattaa jättää sulkemisvaraa, ja rullata kiinni. Nestemäisen biojätteen voi laittaa esimerkiksi maitotölkkiin ja sen voi teipata kiinni. Tölkki on niin tukeva, että rumpuseula erottaa sen käsittelyssä.

Voisiko Ekorosk jakaa asiakkailleen paperipusseja?

- Tästä tullaan käymään keskustelua, ja olemme katsoneet paperipusseista jo tarjouksia. Se, mitä se meille maksaisi maksaa kaksinkertaisesti sen määrän, mitä maksamme nyt biojätteen käsittelystä biokaasulaitoksella. Olemme yhteiskunnallinen yritys ja toimimme 0-tuottoperiaatteella, ja paperipusseista tulleet kustannukset näkyisivät siksi kotitalouksien taksassa.

// Juttua muokattu 21. heinäkuuta 2023 – Nykyiset Ekoroskin standardit täyttävän biojätepussin koodi on EN13432, ei EN1343. Korjattu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä