Kotimaa

Elinkeinoministeri ei edelleenkään kommentoi rasistisia yksityisviestejä – sanoo Sanna Ukkola Showssa, että sellaiselle ei pidä antaa siimaa

Eräässä viestissään elinkeinoministeri Rydman kirjoitti: ”Vaikka lisääntyisin pikimustan Nigerian neekerin kanssa, niin lapsella olisi silti 26 % chanssi saada vihreät silmät.” Kuva: Markku Ulander

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) ei edelleenkään kommentoi julkaistuja rasistisia yksityisviestejä eikä hän pyydä niitä anteeksi.

Rydman sanoi torstaina Verkkouutisissa Sanna Ukkola Showssa, että jos hän lähtisi kommentoimaan väitettyjä viestejä millään tavalla, hän antaisi oikeutuksen sille, että yksityisiä viestejä tai sellaiseksi väitettyjä voidaan käsitellä julkisuudessa.

– Minusta on aivan ilmiselvää, että sellaiselle ei pidä antaa siimaa pätkän vertaa. Siksi toisekseen tämä merkitsi sitä, että jos jotenkin kommentoisin, joutuisin myöskin kommentoimaan jotakin päättynyttä entistä parisuhdetta ja siihen liittyviä asioita. Jos sen lippaan avaisi, sekin olisi ikään kuin vapaata riistaa. Sille tielle en missään nimessä lähde, Rydman sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla jutun, jossa julkaistiin Rydmanin ja tämän silloisen seurustelukumppanin yksityisviestejä vuodelta 2016. Viestit sisälsivät rasistista kielenkäyttöä, jossa Rydman muun muassa kuvaili kielojen leviävän ja lisääntyvän kuin somali.

Lisäksi hän muun muassa kirjoitti, että hän mieluummin kieltäisi huiveja käyttävät ihmiset kuin huivit. Eräässä viestissään Rydman pohtii ruskean silmienvärinsä periytyvyyttä.

– Vaikka lisääntyisin pikimustan Nigerian neekerin kanssa, niin lapsella olisi silti 26 % chanssi saada vihreät silmät, hän kirjoitti.

Ukkola kysyi Rydmanilta, eikö tämän pitäisi pahoitella tämän tyyppistä kielenkäyttöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– En avaa tällaista keskustelua ollenkaan. Kaikista olennaisin juttu on se, että Helsingin Sanomat on alentunut sellaiselle journalistiselle tasolle, jollaista ei meidän pahimmissa juorulehdissäkään ole tavattu hyväksyä journalistiseksi metodiksi.

Rydmanin mielestä erityisen hurjaa on myös se, että Helsingin Sanomat on jo valmiiksi syyteharkintaan siirtymässä olevassa esitutkinnassa häneen kohdistuvasta törkeästä kunnianloukkauksesta.

– HS ei ilmeisesti ole katsonut lainkaan tämän rajoittavan sitä, että he käyttävät samaa rikoksesta epäiltyä lähdettä ja samaa rikoksesta epäiltyä toimittajaa, jolloin ei voi tulla kysymyskään siitä, että uutinen edes teoriassa voisi olla neutraali. Tämä on se skandaali.

Muun muassa Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen on sanonut STT:lle, että ei näe juridista ongelmaa siinä, että Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Teittinen oli yhteydessä Rydmaniin kesken rikostutkinnan tarkoituksenaan tehdä uutta juttua Rydmanista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tolvanen sanoi STT:lle, että toimittaja saa olla yhteydessä esitutkinnan toiseen asianosaiseen.

–  En näe sille mitään estettä. Tässä ei ole kysymys siitä, että joku yrittäisi vaikuttaa esitutkintaan epäasianmukaisesti.

Tolvasen mukaan rangaistava esitutkinnan vaikuttamisyritys tarkoittaisi väkivaltaa tai uhkausta.

Rydman oli viestien lähettämisen aikaan 30-vuotias kokoomuksen kansanedustaja.

HS julkaisi viestit, sillä Rydmanin yksityisviestit valottavat tuoreen elinkeinoministerin ajattelua, kun hän oli kansanedustaja sekä perustuslakivaliokunnan ja hallintovaliokunnan jäsen. Hallintovaliokunta käsittelee muun muassa maahanmuuttoa ja perustuslakivaliokunnassa punnitaan lakiesitysten perustuslainmukaisuutta kuten perusoikeuksien toteutumista.

Ukkola kysyi Rydmanilta myös, onko tämä rasisti. Rydman sanoi, ettei ole. Lisäksi häneltä kysyttiin, irtisanoutuuko hän rasismista. Rydman sanoi irtisanoutuvansa rasismista sellaisena kuin se on hänen mukaansa "klassisesti ymmärretty".

– Sitten on tietysti sellaisia, jotka ovat sitä mieltä, että mikä tahansa on rasismia ja sen takia tämä termi on mielestäni kärsinyt kovastikin inflaatiota ja sen käyttäminen sen takia on vähän hankalaa, kun ihmiset ymmärtävät sillä niin kovin erilaisia asioita, hän sanoi.

Rydman ei tarkentanut, mitä hän "klassisella rasismilla" tarkemmin ottaen tarkoittaa.

Rydman sanoi sitoutuvansa niin rasismia koskevaan nollatoleranssiin kuin kaikkeen muuhunkin, mitä hallituksessa on yhteisesti sovittu.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä