Kokkola-lehti

Entisöintiä ja antiikkia tarjolla Kirkonmäellä - Kolmannen polven antiikkikauppias tuntee mööpelien tarinat

HP antiikkia avautui Kirkonmäelle Kuva: Minna Mustonen

Kirkonmäellä, lähellä Kaarlelan keskiaikaista kivikirkkoa, avautui kesäkuun alusta mielenkiintoinen paikka. HP Antiikkia ja Entisöinti on liike, jossa ei voi välttyä siltä, että matkaan lähtee ainakin hyvä tarina poikineen.

Kirkonmäen antiikkiliikkeessä on myynnissä upeaa antiikkia, retroa ja vintagea, niin huonekaluja, tekstiilejä kuin pienempääkin tavaraa. Liiketiloissa on esillä esineistöä 1700-luvulta lähtien aina 1990-luvun Iskun mattoihin saakka, ja monenlaista siltä väliltä.

– Ajattelen niin, että se mitä tarjoan myymälässäni myyntiin, niissä pitää olla joku juju, juttu. Tarjolla on mielenkiintoisia esineitä, jotka ovat tulleet minulle kuolinpesien kautta, huutokaupoista, kirpputoreilta mikä mistäkin, kertoo Pohjonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huonekalumyynnin lisäksi voi ihailla konservointia. Kuva: Minna Mustonen

Harald Pohjonen on jo kolmannen polven antiikkikauppias. Hän pitää isänsä antiikkikauppias, kirjailija ja huutokauppameklari Raul Pohjosen kanssa Kokkolan Huutokauppakamaria.

Antiikkiliikkeessä on paljon nähtävää, Kuva: Minna Mustonen

– Useimmiten esineillä, tavaroilla ja huonekaluilla on tarinansa, jonka mielelläni kerron eteenpäin esineen uudelle omistajalle. Useastihan vaikkapa entisöintityön yhteydessä esineelle muodostuu oma tarinansa jo siinä, kertoo antiikkikauppias.

Harald Pohjonen on paitsi antiikkikauppias, myös kouluttautunut restaurointialan artesaani. Hän valmistui Sedusta ja suoritti opintonsa näyttöjen kautta Raul Pohjosen opissa.

HP Antiikkia ja Entisöinti- myymälätilojen yhteydessä on lisäksi entisöintiateljé, jossa pääsee tutustumaan Pohjosen entisöintityöhön. Hän kertoo tekevänsä mitä vain entisöintitöitä, paitsi ei verhoiluja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parasta aikaa hänellä on työn alla asiakastyönä saksalaismalliset kustavilaistuolit. Niiden maalipinnan poistoa suoritetaan tarvittavilta osilta äärimmäisen tarkasti ja varovaisesti mielettömän terävällä kirurginveitsellä.

– Nämä huonekalut on selvinneet jo satoja vuosia. Oikein kunnostamalla ja hyvällä huollolla niille voi antaa saman verran ikää elettäväksi, se on minusta arvokasta, toteaa antiikkikauppias ja käsityöläinen silittäen hellästi ikivanhaa mööpeliä.

HP Antiikkia ja Entisöinnissä kauppaa käydään kesällä tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin. Toisaalta Pohjonen lupaa avata aina ovet, mikäli takahuoneessa häärää ja asiakkaita riittää.

– Parasta on tulla käymään ja reilusti kysymään. Voin myös tehdä uudempiin huonekaluihin koristemaalauksia, tai vaikkapa ovien listoihin tai sisäoviin ootrauksia. kaikkea kannattaa kysyä, ja tuoda omia huonekaluja arvioon, mitä ja miten niitä voisi kunnostaa, kehoittaa ammattilainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haastattelua tehdessämme istumme mukavassa fiinissä 30-luvun kalustossa. Tuolin jouset on napakat ja oikein kutsuvat istumaan pitemmäksikin aikaa. Mukava olisi ennättää mietiskelemään, että ketä kaikkia on minua ennen tässä kalustossa istuskellut. Minkälainen oli maailma tuolloin 30-luvulla, jolloin äänestysikään tarvittiin 24 vuotta. Mielikuvitus lähtee laukalle ja samanaikaisesti alan mallailemaan, että olisiko omassa kodissa tilaa näin komealle ja mukavanoloiselle kalustolle.