Kotimaa

Estonian keularamppi nostettiin merenpohjasta

Merestä nostettu Estonian keularamppi nousemassa Viking Reachille 25. heinäkuuta. Kuva: Magnus Lejhall

Itämeren pohjalle uponneen Estonia-aluksen keularamppi saatiin nostettua merestä varhain tiistaina, kertoi ruotsalainen uutistoimisto TT. Ramppi nostettiin ylös noin aamukolmelta Suomen aikaa.

Ramppi oli määrä kuljettaa jatkotutkimuksiin Viroon. Laivan osasta toivotaan löytyvän lisätietoa siitä, miksi ja miten matkustaja-autolautta upposi.

Ruotsin mediatietojen mukaan nosto viivästyi, koska sen ympäriltä jouduttiin kaivamaan pois maa-ainesta rampin murtumisvaaran välttämiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut M/S Estonia upposi aamuyöllä 28. syyskuuta 1994 sen jälkeen, kun sen keulavisiiri oli irronnut.

Katastrofi oli Euroopan suurin rauhanajan merionnettomuus. Turmassa menetti henkensä 852 ihmistä, joista kymmenen oli Suomen kansalaisia. Ruotsalaisia kuoli turmassa 501 ja virolaisia 285. Kuolleiden joukossa oli myös muiden maiden kansalaisia. Laivalla olleista 137 pelastui.

Ruotsin tutkijalautakunta sekä Viron ja Suomen viranomaiset ovat työskennelleet hylyn luona vuorokauden ympäri viiden päivän ajan.

– Se on ollut haaste. On ensinnäkin hyvin erikoista selvittää tämäntyyppistä onnettomuutta, koska kyseessä on hautapaikka, sanoi ruotsalaisen tutkijalautakunnan tutkinnanjohtaja Jonas Bäckstrand.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keularamppi painaa 12 tonnia. Bäckstrandin mukaan tutkijat saivat nyt toivomaansa lisämateriaalia ja hieman ylimääräistäkin.

– Odotukset ylittyivät. Olemme pystyneet tekemään enemmän kuin tohdimme toivoa.

Bäckstrand ei usko, että 80 metrin syvyydessä sijaitsevalle hylylle tehdään enää lisää sukelluksia.

– En näe, että sillä olisi merkitystä. Asia kylläkin riippuu tuloksista, joita saamme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska Estonia on hautapaikka, sitä koskee myös hautarauha. Hylky sijaitsee Utön edustalla Suomen aluevesillä, joten sen luona asioinnista säädetään Suomen laissa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä