Kulttuuri

Euroviisuasiantuntija ei usko Käärijän laulusuorituksen ratkaisevan viisuvoittoa – "Viisut voitetaan nykyisin fiiliksellä"

Etenkin semifinaalin ja sen harjoitusten pohjalta esityksen heikkona kohtana on pidetty Käärijän laulusuoritusta. Kuva: Chloe Hashemi

Kuluneita viikkoja ja kuukausia voi hyvällä syyllä nimittää Suomen näkökulmasta kaikkien aikojen viisukevääksi. Jännitys tiivistyy lauantai-iltaan, jolloin selviää, viekö viisuvoiton Ruotsin viisutähti Loreen, Suomen vihreäboleroinen riehuja Käärijä vai kenties joku yllättäjä.

Euroviisuasiantuntija Anna Muurinen piti Suomen tiistaina nähtyä semifinaaliesitystä vakuuttavana.

– Olisin toivonut Käärijältä enemmän hymyä. Mutta se oli hyvä, reipas suoritus. Ehkä näemme hymyn siellä finaalissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Etenkin semifinaalin ja sen harjoitusten pohjalta esityksen heikkona kohtana on pidetty Käärijän laulusuoritusta. Muurinen ei kuitenkaan usko, että se ratkaisee lopputulosta.

– Ei se siihen kaadu. Viisut voitetaan nykyisin fiiliksellä.

Viisufinaalissa voittaja ratkaistaan yleisöäänestyksen ja ammattilaisraatien perusteella. Laulutaito on yksi raatien arviointiperusteita. Muita perusteita ovat kappaleen rakenne ja omaperäisyys, lavaesityksen laatu sekä esityksen kokonaisvaikutelma.

Ruotsi on ollut suurin ennakkosuosikki läpi kevään. Loreenin voitto ei kuitenkaan semifinaalien pohjalta ole mikään läpihuutojuttu, Muurinen uskoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muilla on yllätyksen mahdollisuus. Ruotsi ei ollut mielestäni millään lailla ylivoimainen.

Loreenin esityksessä nähtävästä lavasteesta on jouduttu tuomaan Liverpooliin pienempi versio kuin Ruotsin Melodifestivalenissa. Aiemman version 1 800-kiloinen, led-näytöstä muodostuva katto oli niin raskas, ettei sen ripustaminen euroviisulavalle olisi ollut mahdollista.

Muutoksella on väliä ehkä viisufaneille, jotka ovat nähneet Melodifestivalen-esityksen, Muurinen uskoo.

– Mutta eiköhän tavallinen katsoja tyydy siihen mitä näkee, eikä haaveile suuremmasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruotsin esitys nojaa vahvasti artistin karismaan, Muurinen arvioi.

– Se vaatii laulajalta tosi paljon. Laulukin on aika vaikea. Se ei ole mikään lämmin, vaan itse asiassa aika itseen käpertyvä laulu.

Ketkä sitten voisivat yllättää ja nousta Ruotsin ja Suomen ohi?

Muurinen nostaa yhdeksi voittajaehdokkaaksi Ranskan La Zarran.

– Se on se eleganssi, mitä se (esitys) tarjoaa. Sellaista menneen maailman euroviisutaitoa ei ole kauheasti tämän vuoden kisoissa. Todella hyvä laulaja ja todella karismaattinen, Muurinen perustelee.

Euroviisujen suuret rahoittajamaat ovat muutenkin hyvin vahvoilla tänä vuonna.

Esimerkiksi Espanjan Blanca Paloma tuo viisulavalle modernin flamencokappaleen, jota tukee voimakas lavaesitys.

Muurinen pitää valintaa rohkeana ja kappaletta upeana. Hän uskoo sen kuitenkin olevan liian vaikeatajuinen yltääkseen voittoon asti.

Myös Italian balladilla on potentiaalia hyvin vaikuttavaan esitykseen, Muurinen arvioi. Britannian tanssipoppia ja Saksan raskasta rockia on veikkailtu finaalissa keskikastiin.

Suurien rahoittajien menestyminen on viisujen jatkuvuuden kannalta hyvä asia, Muurinen huomauttaa.

– Oli monta vuotta, jolloin isot rahoittajamaat olivat aina finaalin viimeisiä. Silloin keskusteltiin, miten kauan ne jaksavat rahoittaa tällaista nöyryytystä, Muurinen sanoo.

– Jos voitto menee Ranskaan, se olisi tosi iso juttu Euroviisuille.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä