Kotimaa

Ex-ministeri Jussi Niinistö perussuomalaisten rasismikohusta – "Politiikassa niin on, miltä näyttää"

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaisena puolustusministerinä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa toiminut Jussi Niinistö arvioi, että uudet vaalit voi olla edessä, jos Riikka Purra saa eduskunnalta epäluottamuslauseen syyskuussa ja perussuomalaiset lähtee hallituksesta.

– Hallituksen kaatuminen olisi poikkeuksellista. Niin on käynyt viimeksi 1970-luvulla, kun presidentti saattoi hajottaa hallituksen, perussuomalaisista vuonna 2017 lähtenyt ja sinisten puolueen perustajiin kuulunut Niinistö sanoo.

Viimeisin kesken vaalikauden kaatunut hallitus oli Martti Miettusen vähemmistöhallitus, joka kaatui toukokuussa 1977. Sitä seurasi uusi hallituspohja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perussuomalaiset on vuoden 2017 puoluehajaannuksen jälkeen seurannut Niinistön mukaan yleiseurooppalaista oikeistopopulismin trendiä ja hylännyt maalaisen maltilliset juurensa.

– Alun perin perussuomalaisten juuret olivat Suomen maaseudun puolueessa ja alkiolaisuudessa, mutta Jussi Halla-ahon aikana se on kehittynyt oikeistolaiseen suuntaan, Kannuksen kaupunginjohtajana työskentelevä Niinistö luonnehtii.

Timo Soinin toimiessa puheenjohtajana yhteydet esimerkiksi ruotsidemokraatteihin kiellettiin kokonaan. Ruotsista tuleviin sähköposteihin ei Niinistön mukaan vastattu. Soini piti ruotsidemokraatteja äärioikeistolaisina.

– Kun valta vaihtui 2017, he loivat heti veljespuolueen suhteet ruotsidemokraatteihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jussi Niinistö toimi perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteerinä, varapuheenjohtajana, kansanedustajana ja ministerinä ennen kuin lähti puolueesta vuonna 2017. Lähteneet perustivat sinisten puolueen, jonka toiminta on päättynyt.

Myös kannattajakunta on Niinistön arvion mukaan muuttunut. Perussuomalaiset on liikkunut talouspolitiikassa oikealle, mikä on tuonut mukaan enemmän yrittäjiä, mutta vastaavasti palkansaajat ovat vähentyneet.

– Nyt eduskuntaryhmässä taitaa olla eniten yrittäjiä.

"Niin on, miltä näyttää"

Moni arvioi, että perussuomalaiset pehmenee Riikka Purran tullessa puheenjohtajaksi Jussi Halla-ahon jälkeen. Tämä on Niinistön mukaan ollut virhearvio.

– On tullut ilmi, että Purra on ankaran maahanmuuttovastainen poliitikko.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niinistö siteeraa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, joka muistutti viime viikolla Naton huippukokouksessa Vilnassa, että "rasismi ja mahdolliset ongelmat maahanmuuton suhteen ovat kaksi täysin erillistä asiaa”.

Jussi Niinistö ihmettelee erityisesti nyky-perussuomalaisten penseää suhtautumista työperäiseen maahanmuuttoon.

Mutta onko perussuomalaiset yksiseliteisen rasistinen puolue?

– Ei voi sanoa, että perussuomalaiset olisi puolueena rasistinen. Sitä ei ole mukana puolueen ohjelmassa. Mutta joidenkin perussuomalaisten edustajien mukana rasistileimaa on sinne tullut, ja etenkin joidenkin puolueen korkeilla paikolla olevien ihmisten koetaan antaneen rasistisia lausuntoja. Politiikan vanha totuus on, että niin on, miltä näyttää, Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä tilanne on ongelmallinen etenkin Suomen kansainvälisen maineen kannalta.

– Tämä ei ole rikostutkintaa, vaan politiikkaa. Viisitoista vuotta vanhat jutut on toki irrotettu kontekstistaan, mutta kyse on siitä, miltä tilanne näyttää ulospäin. On se ansiotonta tai ei, Niinistö pohtii.

Valtiovarainministeri Purran ainut mahdollisuus on Niinistön mukaan "suorittaa aktiivista katumista". Yksi mahdollisuus tähän voi olla hallituksen tiedonanto, joka koskee yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämistä Suomessa. Siitä äänestetään eduskunnassa syksyllä.

Niinistö arvelee ajan toimivan Purran puolesta.

– Nyt eletään heinäkuuta, ja ihmiset ovat lomilla. Luottamusäänestys on syyskuussa. Tilanne rauhoittuu sitä ennen Suomessa ja sitten Euroopassa. Jos ei muuta ilmene, Riikka Purralla on hyvät mahdollisuudet selvitä tästä.

Rkp:lläkin luuranko kaapissaan

Petteri Orpon (kok.) hallituksen jatkon kannalta rkp:lla on nyt avaimet käsissään.

– Rkp:n kentällä on tyytymättömyyttä tilanteeseen. Siellä pelätään rasismileiman ulottuvan myös heihin, Niinistö sanoo.

Rkp voi laskea niin, että se mahtuisi myös seuraavaan hallitukseen, joten tämän hallituksen kaataminen ei olisi niin vaarallista. Toisaalta nykyhallituksen ohjelma on kenties kokoomuslaisin koskaan, joten se, mahtuisiko rkp mahdollisesti seuraavaan Orpon hallitukseen voi olla kyseenalaista.

– Rkp:llä on tässä hallituksessa paljon vaikutusvaltaa: sillä on 10 kansanedustajaa ja 2,5 ministeriä. Anna-Maja Henrikssonilla ei ole helppo tehtävä päättää, Niinistö muistuttaa.

Ongelmatonta ei ole sekään, että myös rkp:llä on oma rasistinen historiansa.

– Rkp:stä löytyy henkilö nimeltä A. O. Freudenthal (1836–1911), joka oli suomenruotsalainen rasisti. Rkp:n syntyhistoria juontaa juurensa Freudenthalin rotuopeista. Tämä on luuranko rkp:n kaapissa, Niinistö sanoo.

Freudenthal piti suomenkielistä enemmistöä uhkana ja väitti aikansa rotuoppeihin vedoten ruotsinkielisten olevan geneettisesti ylivertaisia. Rkp on jakanut vielä 2000-luvulla A. O. Freudenthal -mitaleita. Tuoreimman mitalin sai Paavo Lipponen vuonna 2007.

Rkp saa kuulla oppi-isästään todennäköisesti niin kauan, kunnes puolue tekee näkyvän pesäeron häneen.

– Kysyin Freudenthalista rkp:n aiemmalta puheenjohtajalta Carl Haglundilta, joka antoi ymmärtää, että he eivät enää jaa mitaleita. Mutta käsittääkseni rkp ei ole myöskään julkisesti irtisanoutunut hänestä, Niinistö sanoo.

Voi olla, että perussuomalaiset muistuttaa rkp:tä tästä historiasta hallituksen laatiessa tiedonantoaan rasismin kitkemiseksi Suomesta.

Rkp:ltä ei ole näkynyt vielä julkista irrottautumista puolueen perustajaisiin kuuluneesta A. O. Freudenthalista. Aktiivista eristäytymispolitiikkaa ajanut Freudenthal uskoi ruotsinkielisten olevan rotuna suomalaisia ylemmällä tasolla.

Jos sittenkin uudet vaalit?

Mutta entä jos hallitus kaatuisi, Suomessa järjestettäisiin uudet vaalit ja perussuomalaiset nousisi suurimmaksi puolueeksi? Silloin Riikka Purra alkaisi tunnustella vaihtoehtoja uudeksi hallitukseksi.

– Se on täysin mahdollista. Silloin Purra lähtisi kokoamaan hallitusta, mutta on eri asia, saisiko hän sitä kasaan, Niinistö pohtii.

Yksi asia on Niinistön mukaan varma, jos uudet vaalit järjestettäisiin:

– Vaalikamppailu olisi armotonta ja yhteiskunnan polarisaatio entistä kovempaa. Olisimme Amerikan tiellä, jossa perheet jakautuvat sisältäpäin republikaaneihin ja demokraatteihin.

– Toivoa sopii, että niin ei kävisi, vaan keskustelu tästä rauhoittuisi. Nykyinenkin tilanne jakaa jo tarpeeksi ihmisiä.

Kannuksen kaupunginjohtajana työskentelevän Jussi Niinistön mukaan rasismikohu on tarttunut tiiviisti hallitukseen, koska politiikassa "niin on, miltä näyttää". Maineen puhdistus vaatii aktiivista katumista esimerkiksi valtiovarainministeri Riikka Purralta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä