Paikallisuutiset

Haapajärven vuodeosasto uhattuna – Selänteen kuntayhtymän työryhmä on pohtinut osaston korvaamista arviointiyksiköllä

Selänteen hallitus ja perustajakunnat käsittelevät säästöjä virallisesti ensi vuoden puolella.

HAAPAJÄRVI

Soiten säästökeskustelujen varjossa on Selänteen peruspalvelukuntayhtymän johtavat virkamiehet ja luottamushenkilöt kaikessa hiljaisuudessa miettineet mittavia muutoksia Haapajärven, Reisjärven ja Pyhäjärven yhteiselle toiminta-alueelle. Koska lähinnä ympäristöterveydenhuollossa mukana on myös Kärsämäki, ei sekään välttämättä jää muutoksista vapaaksi vyöhykkeeksi. Suunnitelmia on esitelty ainakin Haapajärven valtuuston iltakoulussa.

Keskipohjanmaan saamien tietojen mukaan Haapajärven terveyskeskuksen akuuttivuodeosasto ollaan sulkemassa ja se ollaan korvaamassa samanlaisella arviointiyksiköllä kuin Reisjärvellä vasta perustettu Arviida. Arviointiyksikössä hoidetaan pitkäkestoista hoitoa tarvitsevia ja samalla arvioidaan heidän vointia asua kotona tai hoitopaikassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastaavasti Haapajärvelle ollaan keskittämässä lähteiden mukaan nykyisinkin vain Haapajärvellä toimiva dialyysiyksikkö ja arkisin kello 8–16 tapahtuva lääkäripäivystys. Muina aikoina lähin päivystävä lääkäri työskentelee Oulaskankaalla kuten tähänkin saakka.

Nyt tehdään ratkaisuja Haapajärven terveyspalveluiden tulevasta tasosta. Keskipohjanmaan lähde

Röntgenit ovat säilymässä sekä Haapajärvellä että Pyhäjärvellä. Laboratorionäytteiden analysointia aiotaan keskittää nykyistä enemmän Haapajärvelle. Sen sijaan näytteiden otto säilyisi kaikissa kolmessa terveyskeskuksessa.

Lähteiden mukaan keskeinen syy sulkea Haapajärven iso vuodeosasto ja korvata se arviointiyksiköllä ovat säästöt. Keskittämällä akuuttivuodehoito kokonaan Pyhäjärvelle yksikkökustannukset laskevat koko kuntayhtymän alueella.

Juuri Pyhäjärvelle akuuttivuodeosastotoimintaa harkitaan siksi, että Pyhäjärvellä ovat upouudet terveyskeskustilat. Sitä vastoin Haapajärven terveyskeskuksen vanhat tilat vaativat joko raskaan peruskorjauksen tai kokonaan uudet tilat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haapajärvellä tehtiin iso laajennus kymmenkunta vuotta sitten ja laajennuksen huoneilmassa ei ole havaittu ongelmia. Ongelmat keskittyvät vanhalle puolelle. Sisäilmaongelmien vuoksi dialyysiyksikkö on joutunut siirtymään tiloistaan parempiin vuodeosaston viereen ja laboratorio on muuttanut parakkiin uuden puolen päätyyn.

– Säästösuunnitelmat lähtevät siitä, että tulee halvemmaksi, kun akuuttivuodeosastolle ei tarvita tiloja ollenkaan. Mutta on se niinkin, että jos tehdään tilat laboratoriolle, arviointiyksikölle ja dialyysiyksikölle, samalla ne tehdään vuodeosastolle, tässä piilee nyt vaaran paikka, kaupungin asioista hyvin perillä oleva taho toteaa.

Hän muistuttaa myös lisääntyvästä erikoissairaanhoidon jalkauttamisesta maakuntiin. Se tarvitsee oheispalveluna vuodeosaston palveluita.

Toisen lähteen mukaan terveyskeskuksen vuodeosasto on ydintoimintaa, jonka tueksi tarvitaan lääkäripalvelua. Hänen mukaansa nyt tehdään ratkaisuja Haapajärven terveyspalvelujen tulevasta tasosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt pitää katsoa pitkälle tulevaisuuteen, eikä tuijottaa marginaalisia säästöjä muutaman vuoden sihdillä. Siksi toisekseen kannattaa tässä pitää Reisjärvenkin puolta. Sieltä lähti vuodeosaston sairaansijat Haapajärvelle, kohta Pyhäjärvelle. Matkaa potilaalle ja omaiselle kertyy sen jälkeen 80 kilometriä sivu.

Selänteen taloustyöryhmässä mukana olleet vaikenevat tässä vaiheessa suunnitelmista.

– Nämä ovat vasta suunnitelmia, jotka voivat muuttua vielä paljonkin. Kyllä näistä sitten aikanaan kerrotaan, kun kuntien tahtotila on selvillä. Sen voin kertoa, että tässä on tarkoitus pelastaa alueen terveyspalvelut, Selänteen hallituksen puheenjohtajaJukka Tikanmäki (kesk.) Pyhäjärveltä kertoo.

Selänteen haapajärvinen hallituksen jäsenVeikko Ekman (kesk.) vaikenee hänkin tulevista kuvioista.

– Koska näin sovittiin. Perustelen vaikenemista myös asioiden keskeneräisyydellä. Jos nyt kertoisimme kaiken mitä valmistelussa on pohdittu, alkaisi valtava huhumylly ja työntekijät olisivat huolissaan.

Sen Ekman kertoo, että näinä päivinä talousryhmän raporttia esitellään jäsenkuntien valtuustoissa. Kun palautekierros on valmis, se puidaan Selänteen hallituksessa.

Seuraavan kerran taloustyöryhmä on koolla viikon kuluttua torstaina. Selänteen hallitus on koolla 23. tammikuuta. Talousryhmä perustettiin Selänteen hallituksessa 13. kesäkuuta.

– Selänteen hallitus tekee virallisen esityksen kuntien hallituksille ja valtuustoille. Jos valtuustot hyväksyvät rakennemuutokset yhtäpitävin päätöksin, ne tulevat voimaan, mahdollisesti kesken vuotta. Mutta jos valtuustot tekevät erilaisia päätöksiä, voidaan joutua kutsumaan koolle kuntayhtymäkokous, joka tekee päätökset normaalilla äänenenemmistöllä, Veikko Ekman selvittää kuntayhtymän perussopimuksessa sovittua päätöksentekoprosessia.

Kommentti

Fakta

Selänne pähkinänkuoressa

Peruspalvelukuntayhtymä Selänne on sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistoiminta-alue Haapajärvellä, Reisjärvellä ja Pyhäjärvellä.

Alueella asuu noin 15 100 henkilöä.

Mm. ympäristöterveydenhuollossa mukana myös Kärsämäki.

Ylin päättävä elin kuntayhtymäkokous, joka kutsutaan koolle vain kuntien valtuustojen ollessa eri mieltä.

Operatiivisessa johdossa Selänteen hallitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä