Kokkola-lehti

Halkokarin kutoset barrikadeilla - Valtuusto päätti rakentaa Halkokarille yhtenäiskoulun

Halkokarin koululaiset muistuttivat olemassaolostaan ja kertoivat selkeän viestin päättäjille. Kuva: Minna Mustonen

Syyskauden ensimmäinen kaupunginvaltuusto käynnistyi Halkokarin kutosten järjestämällä mielenosoituksella. Tokikaan kyseessä ei ollut barrikadeilta satavaa tulta ja tulikiveä, iloisen näköiset koululaiset opettajineen ja vanhempineen tekivät ennen valtuuston kokousta mielipiteensä valtuutetuille selväksi: Uusi koulu tarvitaan Halkokarille. Vatulointiin tai uusiin suunnitelmiin ei haluta enää käytettävän yhtään enempää aikaa.

- Terve koulu, terve mieli, totesi Nikolas Hämäläinen mielenilmaisussa uuden koulun puolesta. Kuva: Minna Mustonen

Kutosluokan opettajat Päivi Klemola sekä Päivi Herronen oppilaineen olivat ympäristöopintuntiin kuuluvaan vaikuttamisprojektiin liittyen viime viikot tutustuneet niin mielipidekirjoittamiseen kuin vaikuttamismahdollisuuksiin. Luokkien kanssa oli askarreltu iskulauseita, julisteita ja plakaateja.

– Meidän huolemme on se, että suunnitelmia tehdessä aika kuluu ja kuluu. Nyt jo koulu on tupaten täynnä ja huono sisäilma sairastuttaa koko ajan. Opettajat oireilevat. Nyt on aika uuden koulun, summasivat opettajat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opettajat Päivi Herronen ja Päivi Klemola osallistivat oppilaitaan syksyn vaikuttamisprojektiin. Kuva: Minna Mustonen

Valtuustossa maanantai-iltana käydyn keskustelun ydin oli, että jatkettaisiinko valmistelua vuoden 2017 palveluverkkopäätöksen mukaan vai ei. Palveluverkkopäätöksen mukaan myös Halkokarin koulusta muodostettaisiin yhtenäiskoulu. Viimeisimmän iltakoulun jälkeen kaupunginhallitus halusi pyytää valtuustolta uutta näkemystä viitesuunnitelmaan.

Halkokarin koulun kutoset osallistuivat vaikuttamiseen. Kuva: Minna Mustonen

Valtuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd.) esitti päätösesitykseksi 1. Pidetään vuonna 2017 rehty kouluverkkopäätös voimassa, myös Halkokarin koulun osalta. 2. Hyväksytään Halkokarin yhtenäiskoulun toteuttaminen viitesuunnitelman vaihtoehdon B mukaisesti, eli rakennuksessa olisi luokat 1-9 sekä päiväkoti ja esiopetus.

Ensimmäisen puheenvuoron piti Marlene Timonen (RKP), hän moitiskeli aiheesta tehtyä aiempaa uutisointia. Kiisti minkäänlaisen venkoilun tai perääntymisen, kertoi valtuuston pysyvän tehdyn päätöksen takana: Koulu Halkokarille rakennetaan, mutta muoto mietityttää.

– Pitääkö kaikkien uudisrakennusten maksaa 40 miljoonaa ja enemmän. En ole yhtenäiskoulun kannalla. Ehdottomasti olen sitä mieltä, että on todellakin aika Halkokarin koulu rakentaa. Mutta muoto miten ja millä lailla, se olisi pohdittava.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Useat valtuutetut pitivät puheenvuoron aiheen äärellä, muun muassa puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd.).

– Olemme saaneet koululaisten, koulun henkilöstön ja työntekijöiden linjauksen yhtenäiskoulun puolesta. Halkokarin koulun suunnittelua ja yhtenäiskoulun rakentamista on viipymättä vietävä eteenpäin, patisteli puolestaan Minna Koskela (ps.)

Valtuutettu Emilia Teerikangas (sd.) puhui yhtenäisyyskoulun puolesta.

– Kannatan lämpimästi vuoden 2017 kouluverkkopäätöksen voimassa oloa myös Halkokarin koulun osalta, hän summasi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kukaan valtuutetuista ei ollut sitä mieltä, etteikö koulun rakentaminen ole tarpeen. Rakennuksen hintalappu pisti pohdituttamaan.

Valtuutettu Jyrki Ojala (kesk.) esitti ponnen: Valtuutetuille järjestettäisiin iltakoulu, missä yhtenäiskoulussa työskentelevät voisivat kertoa kokemuksiaan yhtenäiskoulusta. Ulpu Keränen (ps.) sekä Johanna Paloranta (kesk.) sekä Anna Nurmi-Lehto (kok.) kannattivat pontta.

Nurmi-Lehto esitti myös itsestään selvyydeksi tuntemansa toivomusponnen lisättäväksi päätökseen: Halkokarin koulun suunnittelussa on kiinnitettävä erityistä huolellisuutta tilojen toimivuuteen kustannustehokkaasti.

Ulpu Keränen esitti ponnen: Otetaan jo koulun suunnittelussa huomioon erityisoppilaiden tarpeet.

Kaikki tehdyt ponnet saivat kannatusta.

Valtuusto hyväksyi sekä ponnet, että päätösesityksen yksimielisesti. Halkokarille rakennetaan yhtenäiskoulu, esikoulu sekä päiväkoti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä