Kotimaa

Hallitustunnustelujen keskustelut päättyivät – Petteri Orpo ei vielä paljasta hallitusneuvotteluihin lähtevää kokoonpanoa

Hallitustunnustelujen viralliset kahdenväliset keskustelut ovat päättyneet. Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok.) ei edelleenkään paljastanut, miltä pohjalta hallitusta pyritään muodostamaan.

Hallitustunnustelija Petteri Orpo kertoo punnitsevansa seuraavaksi tarkkaan tunnusteluvaiheen epäviralliset ja viralliset keskustelut. Kuva: MAURI RATILAINEN

Orpo korosti, että hallituspuolueiden välille pitää syntyä luottamus. Hän ei kuitenkaan arvioinut yksittäisiä puolueita tästä näkökulmasta.

Hän sanoi, että punnitsee nyt tarkkaan tunnusteluvaiheen epäviralliset ja viralliset keskustelut. Orpon mukaan kokoomuksen keskeiset tavoitteet ovat kestävän talouskasvun aikaansaaminen, hyvinvointivaltion palveluiden turvaaminen, turvallisen maan rakentaminen, koulutus, nuoret ja osaaminen sekä ympäristöstä huolenpitäminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nämä neljä isoa kysymystä ovat ne, joita vastaan punnitsen, miltä pohjalta hallitus kokoon saadaan.

Hänen tavoitteensa on yhä, että hän voisi tämän viikon aikana kertoa päätöksensä hallituspohjasta. Sen jälkeen alkavat varsinaiset hallitusneuvottelut.

Tunnusteluvaiheessa on Orpon mukaan tärkeintä hahmottaa puolueiden näkemys suuriin kysymyksiin ja käydä läpi puolueiden erityiskysymyksiä.

– Nippeleihin on tässä vaiheessa turha mennä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheenjohtaja Riikka Purra totesi, että perussuomalaiset ei varsinaisesti hingu hallitukseen. Se on valmis menemään hallitukseen vain, jos saa edistettyä omia tavoitteitaan. Puolue on kuitenkin valmis tekemään kompromisseja.

Purran mukaan keskustelussa Orpon kanssa ei tullut varsinaisesti esiin mitään uutta.

Purran mukaan varsinaisiin hallitusneuvotteluihin olisi jäämässä vielä paljon yksityiskohtia sovittavaksi.

– Hallitusneuvotteluissa, mikäli me siellä olemme, käydään hyvin vaikeita ja isoja asiakysymyksiä läpi, hän sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soviteltavaa kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä on etenkin maahanmuuttopolitiikassa. Lisäksi puolueilla on muun muassa eriävät näkemykset siitä, miten ansiosidonnaista työttömyysturvaa pitäisi uudistaa. Purran mukaan paljon soviteltavaa on myös EU-politiikassa.

Orpo korosti, että kokoomus pitää yhä kiinni siitä, että julkista taloutta sopeutetaan tällä vaalikaudella kuudella miljardilla. Purra sanoi perussuomalaisten olevan valmis tekemään ratkaisuja, joilla julkinen talous saadaan tasapainoon kahden vaalikauden aikana.

– Se, mikä se miljardisumma tulee olemaan, riippuu oleellisesti toimenpiteistä ja sopeutuksista, joita siellä on takana.

Kristillisdemokraatit sanoo olevansa avoin kaikille hallituspohjille.

– Olemme avoimia erilaisille hallituskokoonpanoille, ja mielestämme tärkeintä on neuvotella sellaisesta hallitusohjelmasta, joka on yhteensovitettavissa kristillisdemokraattisen puolueen arvojen ja tavoitteiden kanssa, sanoi puolueen puheenjohtaja Sari Essayah aiemmin tiistaina.

Varsinaisia kynnyskysymyksiä puolueella ei ole tässä vaiheessa. Niistä keskustellaan Essayahin mukaan varsinaisissa hallitusneuvotteluissa, jos kutsu tulee.

Essayahin mukaan hänen puolueensa on ollut hallituksissa aiemmin sillanrakentajapuolue. Hän pohti, tarvittaisiinko puoluetta myös nyt sellaiseen rooliin.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko lupasi, että tuleva hallitus saa oppositiosta keskustan tuen kaikille järkeville esityksilleen. Sellaiset liittyvät hänen mukaansa esimerkiksi yrittäjyyden vahvistamiseen, koko Suomen asian huomioimiseen, peruskoulun pelastamiseen tai laajan työvoimapulan ratkomiseen.

Saarikon mielestä on hyvä, että hallitustunnustelija arvioi perusteellisesti sen, mistä löytyy Suomelle kestävä hallituspohja.

– Itse toivon vahvasti, että vaalien tulos vaikuttaa hallituksen pohjaan ja oppositiosta muutosta Suomelle hakeneet puolueet saisivat yhteisen ohjelman aikaiseksi. Kestävissä ja järkevissä ja keskustankin arvojen mukaisissa ratkaisuissa oppositiostakin tuota politiikkaa varmasti tulemme tukemaan, Saarikko kommentoi tavattuaan Orpon aamulla.

Orpo kävi tiistaina kolmatta päivää kahdenvälisiä keskusteluja eduskuntaryhmien kanssa.

Maanantaina alkoi näyttää yhä todennäköisemmältä, että Orpon ensisijainen vaihtoehto hallitusneuvotteluihin olisi oikeistohallitus. Siinä olisivat mukana kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit.

Toinen mahdollinen hallituspohja olisi kokoomuksen ja SDP:n ympärille rakennettu sinipuna. SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin mukaan mitään sellaista selkeää vastaantuloa kokoomuksen suunnalta ei ole kuitenkaan tullut, että varsinaisiin hallitusneuvotteluihin olisi syytä odottaa kutsua.

Myös Saarikko arveli, että perussuomalaiset ja kokoomus ovat neuvotteluissaan varmasti jo pitkällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä