Paikallisuutiset

Keskipohjanmaa seuraa: Lue, mitä lintuinfluenssatilanteesta tiedetään juuri nyt

Lintuinfluenssa jatkaa leviämistään sekä luonnonvaraisten lintujen että turkiseläinten keskuudessa ympäri Suomea. Lue tästä taudin etenemisestä tähän asti.

Antti Tuominiemi kerää kuolleiden lokkien raatoja Halsuanjärvellä. Kuva: Anni Ågren

Lista päivittyy.

28. syyskuuta 2023: Lintuinfluenssaa löydettiin alavieskalaiselta turkistarhalta. Tartunta on ensimmäinen laatuaan Pohjois-Pohjanmaalla.

12. syyskuuta 2023: Lokit lähtivät, mutta turkistarhoja piinaava epidemia ei ole vielä ohi. Ruokavirasto aloittaa keskiviikkona tarkastukset kaikilla Suomen turkistarhoilla. Tarkastukset alkavat minkeistä, jotka ovat alttiita lintuinfluenssatartunnoille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ruokaviraston eläinten ja hyvinvoinnin osaston johtajan Terhi Laaksosen mukaan Suomessa on riittävästi eläinlääkäreitä hoitamaan tarkastukset. Lintuinfluenssaepidemian akuutti vaihe on rauhoittunut.

31. elokuuta 2023: Halsualaiselta ja veteliläiseltä turkistarhalta salaa kuvattua materiaalia on julkaistu verkossa. Eläinoikeusjärjestön mukaan kuvat osoittavat, etteivät tarhaajat ole noudattaneet Ruokaviraston turvallisuusohjeita hävittäessään lintuinfluenssaan kuolleita tai sen leviämisen estämiseksi lopetettuja tarhaeläimiä.

Kaustislaisella turkistarhalla on todettu uusi lintuinfluenssatartunta. Tämä on järjestyksessään 26. turkistarha, jolla on vahvistettu tartunta.

30. elokuuta 2023: Kaikkia turkistarhoja koskeva lintuinfluenssaseuranta alkaa syyskuussa. Seurannan ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan viruksen esiintymistä tarhatuissa minkeissä. Näyte otetaan Suomen kaikista noin 130 minkkitarhasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tartunta on löytynyt tähän mennessä 25 turkistarhalta.

24. elokuuta 2023: Lintuinfluenssatilanne on rauhoittumassa. Ruokavirasto aloittaa syyskuun alussa tarkistuskäynnit kaikille turkistarhoille, joilla on minkkejä.

Keskipohjanmaan Tiina Ruotsala kirjoitti uutisanalyysin lintuinfluenssan vaikutuksista turkistarhaajille.

23. elokuuta 2023: Kävimme Ullavassa kuuntelemassa, millaiset tunnelmat asukkailla on lintuinfluenssan hoitamisesta: Lintuinfluenssan jälkipyykkiä pestään ihmisten mielissä vielä pitkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

22. elokuuta 2023: Tanskalainen virologi varoittaa, että kaikki Suomen minkit voidaan joutua tappamaan lintuinfluenssan vuoksi.

18. elokuuta 2023: Lintuinfluenssa on pitänyt Keski-Pohjanmaan ympäristö­terveydenhuollon kiireisenä, vaikka tautitilanne on pysynyt jo jonkin aikaa ennallaan. Lintuinfluenssatilanne on työllistänyt Keski-Pohjanmaalla varsinkin valvontaeläinlääkäriä. Muita tehtäviä ei ole ehditty hoitaa lintuinfluenssaan liittyvien tehtävien lisäksi.

16. elokuuta 2023: Turkistarhojen lintuinfluenssatapaukset painottuvat Keski-Pohjanmaalle ja osalta tiloista on jo löytynyt muuntunutta virusta: Valvovan eläinlääkärin mukaan on hyvin todennäköistä, että lopetuspäätöksiä tulee tällä viikolla vielä lisää.

15. elokuuta 2023: Kaustislaiset turkistuottajat vaativat lokkipopulaatioiden rajaamista. He ovat sitä mieltä, että alan mollaaminen riittää jo. Heidän mukaansa juuri nyt hätäilemällä Keski-Pohjanmaalle tärkeä elinkeino kaatuu pian lopullisesti.

Turkistarhoille luonnonlinnuista tarttuneesta lintuinfluenssasta on tänä kesänä ollut riesaa etenkin Keski-Pohjanmaalla. Kaustiselta on raportoitu Ruokavirastolle 16 tapauksesta, joissa turkiseläimillä on todettu lintuinfluenssatartuntaa. Lintuinfluenssaa on löytynyt myös tarhoilta Kannuksesta, Halsualta ja Evijärveltä sekä Vöyristä ja Kauhavalta.

14. elokuuta 2023: Kaikki Suomen turkistarhat tarkastetaan lintuinfluenssan varalta. Asiasta kertoi maanantaina Ruokaviraston eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston johtaja Terhi Laaksonen.

Keski-Pohjanmaan turkistarhoilla ei ole todettu uusia lintuinfluenssatartuntoja tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia.

10. elokuuta 2023: Keski-Pohjanmaan turkistarhoilla on todettu lisää uusia lintuinfluenssatartuntoja. Tartuntoja on koko Suomessa yhteensä 24 turkistarhalla. Ruokavirasto kertoi verkkosivuillaan keskiviikkona kolmesta uudesta tartunnasta, jotka on havaittu sinikettutarhoilla Kaustisella ja Kannuksessa. Kannuksen turkistarhoilla ei ole aiemmin todettu tartuntoja.

Ruokaviraston asiantuntijat, osastonjohtaja Terhi Laaksonen ja yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu ovat sitä mieltä, että epidemia on tällä hetkellä hallinnassa. Uusien tartuntojen määrä on vähentynyt selkeästi sekä luonnonlinnuissa että turkistarhoilla.

Lintuinfluenssan tapausmäärät ovat olleet koholla vuodesta 2021, mutta syytä ei tiedä kukaan.

9. elokuuta 2023: Kaustislaiset jakavat tarhaajien syvän huolen elinkeinonsa puolesta. Lintuinfluenssa on ollut paikallisella huoltamolla kokoontuvan ”toriparlamentin” pääpuheenaihe viime viikkoina. Tilanne on vetänyt Lähtevien pöydäksi itseään kutsuvan aamukahviporukan vakavaksi.

Kaustisella uutinen lintuinfluenssatartunnoista on otettu vastaan kauhulla. Turkistarhaus on merkittävä työllistäjä ja veronmaksaja Kaustisella. Kaustisen kunnanjohtaja Minna Nikander on huolissaan tarhanpitäjien jaksamisesta.

8. elokuuta 2023: Lintuinfluenssa osui voimakkaasti Keski-Pohjanmaalle ja suurin osa tartunnoista keskittyy yhdelle paikkakunnalle. Terveysvalvonnan johtaja Andreas Smeds Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollosta sanoo, että Keski-Pohjanmaalla minkkien lopettamispäätöksiä on tällä hetkellä tehty muutamilla tiloilla.

Turkistarhaajien ääni kuuluu, vakuuttaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah Keskipohjanmaan haastattelussa.

Ruokavirasto määräsi maanantaina kaksi turkistarhaa lopettamaan eläimet. Tähän mennessä eläinten lopettamispäätöksen saanut kahdeksan turkistarhaa. Niistä kolme on minkkitarhoja. Lopetuspäätösten valmistelu jatkuu.

Ruokavirasto pyrkii kaikin keinoin katkaisemaan lintuinfluenssan leviämisen Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan turkistarhoilla. Lintuinfluenssan tartuntavaaraa ei THL:n mukaan liioitella.

7. elokuuta 2023: Riistakeskuksen turkistarhoille myöntämistä lintujen metsästyksen poikkeusluvista on käytetty vain murto-osa. Luvista suuri osa on käytetty Keskipohjanmaan vaikutusalueella, kerrotaan Riistakeskuksesta.

Saksalainen virologi Isabelle Eckerle on ottanut kantaa Suomen lintuinfluenssatilanteeseen. Eckerlen mukaan suomalaiset turkistarhat pitäisi sulkea.

Lintuinfluenssan vuoksi myönnettiin poikkeuslupia lintujen ampumiseen turkistarhoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Luvista käytettiin lopulta vain muutama prosentti.

6. elokuuta 2023: Kalajoen ja Alavieskan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Vesa Haapakosken mielestä lintuinfluenssaan pitää suhtautua täydellä vakavuudella metsästyskauden alkaessa.

3. elokuuta 2023: Halsuan kunta siivoaa lokkien raatoja Halsuanjärveltä. Nyt lokkeja ei enää testata lintuinfluenssan varalta, sillä Ruokavirasto on linjannut, ettei niillä alueilla, joilla on jo todettu lintuinfluenssaa, enää testata luonnonvaraisia lintuja. Lokkien raadot hävitetään hautaamalla.

2. elokuuta 2023: Myös Halsuanjärvellä on todettu lokkien joukkokuolema.

Ruokavirasto suosittelee, ettei vesilintuja metsästettäisi alueilla tai paikoissa, joilla on todettu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa. Lisäksi Ruokavirasto suosittelee, ettei lokkeja tai varislintuja metsästettäisi tämän vuoden aikana lainkaan koirien kouluttamisessa käytettäviksi.

1. elokuuta 2023: Ruokavirasto vahvistaa lintuinfluenssatapauksen tarhatuilla siniketuilla Vöyrillä. Tämä on tätä kertausta kirjoittaessa viimeisin vahvistettu tartunta. Tapauksia on yhteensä 21.

Ruokavirasto vahvistaa lintuinfluenssatapauksen luonnonvaraisilla linnuilla Sievissä.

Ruokavirasto määrää kaikki minkit lopetettavaksi niiltä tiloilta, joilla on lintuinfluenssaa. Minkeissä riski lintuinfluenssaviruksen muuntautumiseen ja sen jälkeen leviämiseen ihmisiin on suurempi kuin muilla turkiseläimillä.

Turkistarhaaja ja Pohjois-Suomen turkiseläinten kasvattajat ry:n puheenjohtaja Esa Rantakangas kommentoi tautitilannetta. Hänen mukaansa tautia ”ei olisi tähän tarvittu” koronan, Ukrainan sodan ja kustannusten nousun päälle.

Kalajoella toimiva perheyritys kotieläinpiha HuliVili kommentoi tautitilannetta. HuliVili on joutunut laittamaan lasten suosiossa olleet ankat ja kanat sisätiloihin Ruokaviraston määräyksestä.

28. heinäkuuta 2023: Suomen Riistakeskus myöntää poikkeuslupia turkistarhoille lintuinfluenssan torjuntaan. Myönnetty poikkeuslupa on voimassa 26.7.–31.7. Rauhoittamattomien lintujen metsästysaika alkaa 1.8.

27. heinäkuuta 2023: Ruokavirasto pitää tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan turkiseläinten lopettamisesta. Tiloja, joiden eläimiä lopetetaan ensiksi, on kolme. Ruokavirasto ei kerro tarhojen sijainteja tai lopettavien eläinten määriä.

26. heinäkuuta 2023: Ruokavirasto vahvistaa lisää sinikettujen, minkkien ja supikoirien tartuntoja Kauhavalla ja Kaustisella.

25. heinäkuuta 2023: Ruokavirasto laajentaa tartuntavyöhykettä. Vyöhyke kattaa nyt myös Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-hämeen ja Pirkanmaan maakunnat.

21. heinäkuuta 2023: Ruokavirasto vahvistaa lisää sinikettujen saamia tartuntoja Kaustisella. Vahvistettuja tapauksia on tässä vaiheessa 11.

20. heinäkuuta 2023: Ruokavirasto perustaa tartuntavyöhykkeen, joka kattaa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tartuntavyöhykkeillä on kiellettyä pitää siipikarjaa tai muita vankeudessa eläviä lintuja ulkona. Voimassa on myös muita rajoituksia, esimerkiksi ihmisten käynnit vankeudessa pidettävien lintujen eläinsuojassa on kielletty muusta kuin välttämättömästä syystä.

19. heinäkuuta 2023: Ullavanjärven lokkien joukkokuoleman syyksi vahvistuu lintuinfluenssa. Ruokavirasto vahvistaa lisää tartuntoja turkiseläimillä Kaustisella ja Evijärvellä sijaitsevilla tarhoilla.

18. heinäkuuta 2023: Maa- ja metsätalousministeriö on nimennyt lintuinfluenssan muuksi torjuttavaksi eläintaudiksi. Muutos mahdollistaa muun muassa sen, että viranomaiset voivat antaa tarhoille eläinten lopetusmääräyksiä.

Pelastuslaitos vastaa terveysviranomaisten virka-apupyyntöön ja auttaa keräämään kuolleita lokkeja hävitettäväksi Ullavanjärvellä. Lokit toimitetaan ongelmajätelaitokseen hävitettäväksi.

17. heinäkuuta 2023: Keskipohjanmaa uutisoi, että lintuinfluenssa voi tarttua myös lemmikkieläimiin. Hygieenikkoeläinlääkäri Nikula suosittelee pitämään kotieläimet pois kuolleiden lintujen ja niiden eritteiden luota.

16. heinäkuuta 2023: Ruokavirasto tiedottaa, että yhteensä viidellä tarhalla on tavattu lintuinfluenssaa. Tartuntoja on todettu sekä siniketuilla että minkeillä.

14. heinäkuuta 2023: Kokkolan kaupunki tiedottaa naurulokkien joukkokuolemasta Ullavanjärvellä. Vaikka tartuntaa ei ole vielä virallisesti todettu, hygieenikkoeläinlääkäri Annukka Nikula pitää todennäköisenä, että kuolinsyy on lintuinfluenssa.

13. heinäkuuta 2023: Ruokavirasto tiedottaa ensimmäisestä vahvistetusta tartunnasta turkistarhalla Kaustisella. Tämä on ensimmäinen kerta, kun lintuinfluenssaa tavataan tarhatuista eläimistä. Epäilys on, että tartunta olisi peräisin luonnonvaraisista linnuista.

7.–19. kesäkuuta 2023: Lintujen joukkokuolemien syyksi vahvistetaan lintuinfluenssa Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä. Tauti lähtee etenemään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä