Kotimaa

Helsingin hovioikeudessa alkoi oikeudenkäynti kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoituksista

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen sekä puolustusasianajaja, varatuomari Matti Sankamo (oik) ennen Räsäsen jutun käsittelyn alkua Helsingin hovioikeudessa 31. elokuuta 2023. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi aiemmin syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Helsingin hovioikeudessa alkoi torstaina oikeudenkäynti kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) homoseksuaaleja koskevista kirjoituksista. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet maaliskuussa 2022, mutta syyttäjät valittivat tuomiosta. Syyttäjät vaativat nyt hovissa, että Räsänen tuomitaan 120 päiväsakon rangaistukseen kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Yksi syytteistä koskee Räsäsen kirjoitusta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”, joka on julkaistu vuonna 2004 Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internetsivuilla. Kirjoituksessaan Räsänen sanoo homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö".

Käräjäoikeus katsoi, että Räsäsen esittämät kommentit olivat osin homoseksuaaleja loukkaavia. Kirjoituksen kokonaisuus huomioon ottaen oikeus kuitenkin arvioi, etteivät lausumat olleet homoseksuaaleja kohtaan esitettyä vihapuhetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syyttäjien mukaan syytteet hylännyt käräjäoikeus ei ole kaikilta osin ymmärtänyt kirjoitusten homoseksuaaleja halventavaa ja alempiarvostavaa eikä heidän kunniaansa ja itsemääräämisoikeuttaan loukkaavaa merkitystä.

– Käräjäoikeus ei ole tulkinnassaan ja punninnassaan huomioinut lainkaan homoseksuaalien oikeutta kunnian ja yksityiselämän suojaan eikä siihen kuuluvaa ihmisen autonomisuuden suojaa, syyttäjät toteavat hovioikeudelle jättämässään valituksessa.

Räsänen on alusta alkaen kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin tai halventaneensa homoseksuaaleja. Hän on vedonnut sanan- ja uskonnonvapauteen. Nyt hovissa Räsänen vaatii, että oikeus hylkää syyttäjien valituksen ja että käräjäoikeuden tuomio jää pysyväksi.

– Syytekohtien teot koskevat silloisen oppositiopoliitikon poliittisia ja uskonnollisia lausumia, minkä vuoksi niiden side niin ilmaisun- ja uskonnonvapauden ydinalueeseen kuin vastaajan mahdollisuuteen toimia ammatissaan kansanedustajana on vahva, todetaan Räsäsen vastauksessa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä