Paikallisuutiset
Hoitojonot lyhentyneet Soiten hammashuollon palveluissa – Kalliit asiakasmaksut monien syy jättää hakeutumatta vastaanotolle
Jonotusajat Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten hammaslääkärivastaanotoille ovat lyhentyneet. Pahimmillaan hoitoaikaa sai odottaa noin puolen vuoden ajan. Soiten johtavan ylihammaslääkärinMartti Liljan mukaan jonossa on nyt reilut 500 potilasta.
– Keväällä jonon purkua on ollut jonkin verran. Kiireettömillä potilailla on nyt 3–4 kuukauden jonotusaikoja. Yksittäistapauksina voi olla yli puolen vuoden aikoja.
Lilja uskoo jonotusaikojen lyhentyneen, koska Soite on pystynyt järjestämään ja tehostamaan hoitoja.
– Aikoja on vain varattu potilaille. Olemme pitäneet kiinni siitä, että meillä on aikoja, joita potilaille voi antaa. Pyrimme myös siihen, että saamme hoidon valmiiksi yhdellä tai kahdella kerralla. Tätä varten voidaan antaa pidempiä hoitoaikoja.
Kela-korvaukset pitäisi palauttaa niin, että yksityinen olisi vaihtoehto isommalle väestölle. Martti Lilja johtava ylihammaslääkäri, Soite
Hoidon organisoimista helpottamaan Soitessa on alettu ottaa käyttöön myös kutsujärjestelmä. Lilja kertoo, että järjestelmän piirissä olevat asiakkaat kutsutaan 1–3 vuoden välein määräaikaistarkastukseen hammaslääkärin määrittämän yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti.
Ylilääkäri Lilja muistuttaa kuitenkin, että potilas pääsee aina hammasoireen mukaiseen hoitoon, jos oireita on. Toisaalta korkeaksi nousseiden terveyskeskusten asiakasmaksujen myötä monet potilaat eivät hammaslääkärissä käydessään ole ottaneet tarpeeksi laajaa hoitoa rahojaan säästääkseen.
– Puolen tunnin työstä menee sellainen 60 euroa. Hammaslääkärissä hoidetaan vain sitä, mikä vaivaa eniten, Lilja toteaa.
Erityisen huolissaan Lilja on nuorista miehistä, joille tulee usein todella pitkä tauko hammashoidosta varattomuuden tai välinpitämättömyyden vuoksi.
– Miehillä näkee paljon huonokuntoisia suita.
Lilja muistuttaa myös, että hoitamattomat hampaat lisäävät entisestään nuorten syrjäytymiskierrettä, jollaisessa osa heistä nyt rypee. Ratkaisuksi Lilja esittää maksuttoman hammashoidon lisäämistä asteittain.
– Kannattaisin maksuttoman hammashoidon rajan nostamista nykyisestä 18:sta 23:een, joka on nyt ikäraja Ruotsissa. Uskon, että tähän sijoitettavalla rahalla olisi vaikutusta.
Syy hampaidenhuonoon kuntoon juontuu lähes aina elintavoista. Lilja varoittaa, että nyky-yhteiskunnassa valtavina määrinä nautittavat virvoitusjuomat ja makeiset aiheuttavat hampaille kohtuuttoman paljon haittaa.
– Limukoissa tuleva makeus ja happamuus aiheuttaa reikiintymistä ja eroosiota.
Myös ihmisten keskuudessa lisääntynyt välipalojen alituinen napostelu rasittaa purukalustoa ylen määrin.
– Puhutaan tällaisesta laiduntamisesta. Me ei olla lehmiä, Lilja murjaisee.
Keski-Pohjanmaalla hammashoidossa käydään tavallista enemmän julkisella puolella. Liljan mukaan yksityisen sektorin hammashoidossa käy vähän yli kymmenen prosenttia maakunnan ihmisistä, kun koko maassa luku on noin 20 prosenttia.
– Meidän alueella ei ole niin paljon yksityisiä toimijoita kuin muualla.
Lilja toivoisikin alueen yksityisen sektorin hammashoidon olevan vaihtoehto julkiselle puolelle. Hänen mukaan yksityisillä palveluntuottajilla olisi resursseja hoitaa enemmänkin asiakkaita.
– Yksityisen puolella ei ole ainakaan niin paljon jonoa kun meillä, hän tuumaa.
Ongelma löytyykin yksityisen sektorin korkeissa asiakasmaksuissa, joita monet eivät ole valmiita maksamaan.
– Kela-korvaukset ovat menneet liian pieniksi. Ne pitäisi palauttaa niin, että yksityinen olisi vaihtoehto isommalle väestölle, Lilja ehdottaa.
Vaikka kehittämiskohteita hammashoidossa riittää, Soiten suun terveydenhuollon palveluja käyttäneet asiakkaat ovat Liljan mukaan olleet hirveän tyytyväisiä saamaansa palveluun.
– Meitä kiitellään ja kehutaan hyvästä hoidosta, hän iloitsee.
Lähes 5000 hammaslääkäriä
Hammaslääkäriliiton tilaston mukaan Suomen Hammaslääkäriliittoon kuului viime vuoden lopulla 4 828 hammaslääkäriä.
Näistä 53 työskenteli Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella.
Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiriin kuului tuolloin yhteensä 78 501 ihmistä.
Yhtä hammaslääkäriä kohden Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä oli siis 1481 ihmistä.