Ilmalämpöpumppu kotiin on kannattava sijoitus – kerromme miksi

Kuva:

MAINOS - VERTAATUOTE.FI -

Ilmalämpöpumppu tarjoaa tarvittavaa lämpötilaa tilanteeseen kuin tilanteeseen. Se on innovatiivinen ja tehokas säädellä kodin sisälämpötilaa. Pidä kesät viileinä ja talvet lämpiminä ilmalämpöpumpun avulla. 

Ilmalämpöpumppu tarjoaa kustannustehokkaan lämmitinratkaisun kotiin. Se on kannattava sijoitus monelle, monesta syystä. Paneudumme niihin tarkemmin tässä artikkelissa tarkemmin. Ilmalämpöpumppuja tarjotaan nykyisin melko laajasti ja omaan tarpeeseenparas ilmalämpöpumppu löytyy todennäköisesti pienen taustaselvittelyn avulla. 

Ilmalämpöpumpun toiminta pähkinänkuoressa

Ilmalämpöpumppu sisältää sisä- ja ulkoyksikön. Ulkoyksikkö napaa ilmasta lämpöä ja höyrystää sillä kylmäaineen, joka kiertää pumpussa. Kylmäaine on koostumukseltaan nestemäistä ja se sitoo höyrystyessään lämpöenergiaa. Energia kulkeutuu sisäyksikölle, josta vapautuu lämmintä puhallusilmaa huoneistoon. 

Viilennystä varten ilmalämpöpumppu toimii päinvastaisella tavalla. Kylmäaine höyrystyy sisäyksikön kennossa ja se sitoo sisätilojen lämpöenergiaa. Jäähtynyt sisäilma kierrätetään puhaltimen avulla kennon läpi, jolloin sisätiloihin saadaan esimerkiksi kuumana kesäpäivänä viileää puhallusilmaa. 

Miksi ilmalämpöpumppu kannattaa valita?

Ilmalämpöpumpun valinta kannattaa monesta syystä. Mainitsemme seuraavaksi niistä tärkeimmät. Se laskee ensinnäkin lämmitykseen liittyviä kuluja jopa kolmanneksen. Sillä on monien vuosien elinkaari, jonka aikan säästöä voi kertyä jopa tuhansia euroja. 

Saamme nauttia Suomessa pakkasen paukkeista ja helteiden aalloista. Pitkän helleaallon aikana kotiolot voivat koitua tukaliksi ja sisätilan viilentäminen on enemmän kuin paikallaan. Viilennys kuluttaa erittäin vähän sähköä. 

Ilmalämpöpumppu on myös ympäristöystävällinen, jolloin kodin asukkaat pienentävät kätevästi asumisensa hiilijalanjälkeä. Jos ilmalämpöpumppua verrataan sähköpatteriin, tuottaa se saman verran lämpöä jopa yli viisi kertaa pienemmällä sähkömäärällä. 

Ilmalämpöpumppu tekee lämmönsäätelystä helppoa, edullista ja ympäristöystävällistä. Tällöin se kasvattaa tuntuvasti asumiseen liittyvää mukavuutta. Lämmitystä voi säätää halutulle tasolle ja nauttia tasaisesta sekä miellyttävästä lämpötilasta vuodenajasta riippumatta. Jos pakkaset paukkuvat kuitenkin yli 15 asteeseen, tarvitaan silloin todennäköisesti lisälämmönlähde. Tällaisia ovat esimerkiksi takka tai sähkölämmitys. 

Selvää säästöä ilmalämpöpumpusta

Ilmalämpöpumppu mahdollistaa selvää säästöä riippumatta siitä, minkälainen lämmitysjärjestelmä on käytössä tällä hetkellä. Huomattavat säästöt saadaan aikaan erityisesti taloissa, jotka lämmitetään suorasähköllä tai öljyllä. 

Ilmalämpöpumppu voidaan asentaa sekä uuteen että vanhaan rakennukseen. Lisälämmönlähteenä sen hankintakustannus saadaan yleensä takaisin muutamassa vuodessa, kun lämmityskustannukset laskevat. 

Lämpötila tasoittuu koko talossa hitaasti kiertävän ilman avulla. Ilmalämpöpumppu vähentää myös kosteus- ja homeriskejä, kun sisäilman kosteus laskee. Kodin asukkaat saavat miellyttävän ja raikkaan sisäilman ja yleensä kaupan päälle vielä miellyttävän tuntuiset lattiat. 

Ilmalämpöpumpun käyttö mökillä ja autotallissa

Ilmalämpöpumppu soveltuu hyvin myös mökin tai autotallin ylläpitolämmitykseen talvella. Uusimmissa malleissa on usein ylläpitolämpötilaan liittyvä toiminto, jolla pyyntilämpötilaksi voidaan asettaa esimerkiksi kymmenen asteen lämpötila. Asiasta kannattaa tiedustella alan asiantuntijoilta ja ilmalämpöpumppujen jälleenmyyjiltä. 

Ilmalämpöpumppu saattaa toimia myös takan tukena, jos sillä on niin sanottu takkatoiminto. Käytännössä ilmalämpöpumppu asetetaan tällöin kierrättämään takan tuottamaa ilmaa suuremmalle alueelle. Tällöin lämpö levittyy laajemmalle, mikä säästää lämmityskuluja ja saa aikaan tasaisemman lämmön.