Ulkomaat

Iran iski Israeliin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ohjuksilla. Kuvassa mielenosoittajia Tehranissa. Kuva: Atta Kenara / AFP / LEHTIKUVA

Iran aloitti hyökkäyksensä Israelia vastaan – Israelin asevoimien mukaan vain muutama Iranin ohjuksista putosi Israelin alueelle

Iran on laukaissut yli 200 lennokkia, ballistista ohjusta ja risteilyohjusta kohti Israelia, sanoo Israelin asevoimien tiedottaja. Valtaosa ohjuksista on hänen mukaansa pysäytetty.

Vain muutama Iranin ohjuksista putosi Israelin alueelle, sanoo Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagari.

Hänen mukaansa Iran on laukaissut yli 200 lennokkia, ballistista ohjusta ja risteilyohjusta kohti Israelia. Hagarin mukaan Israelin ilmapuolustus on pysäyttänyt valtaosan Iranin ohjuksista.

Iranin valtiontelevisio puolestaan sanoo, että puolet ohjuksista olisi osunut kohteisiinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hagari kertoo lisäksi yhden tytön loukkaantuneen Iranin iskuissa. Hän tähdentää hyökkäyksen jatkuvan edelleen.

Iran aloitti hyökkäyksen Israelia vastaan myöhään lauantaina. Hagari kuvaili hyökkäystä aiemmin vakavaksi ja vaaralliseksi kärjistymiseksi.

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun sotakabinetti puolestaan on kokoustanut Tel Avivissa, pääministerin kanslia kertoi varhain sunnuntaina.

Jerusalemissa ja Länsirannalla räjähdyksiä

Jerusalemissa kuultiin alkuyöstä useita räjähdyksiä ja ilmahälytykset soivat pian niiden perään, kertovat AFP:n toimittajat. Iran aloitti hyökkäyksensä Israelia vastaan myöhään lauantaina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erään AFP:n toimittajan mukaan miehitetyllä länsirannalla Jerikossa on niin ikään kuultu räjähdyksiä.

Israelin asevoimat puolestaan kertoo viestipalvelu X:ssä, että ilmahälytyssireenit ovat soineet ympäri Israelia.

Yhdysvaltalainen puolustuslähde kertoo, että yhdysvaltalaisjoukot Lähi-idän alueella ovat ampuneet alas Iranin Israelia kohti laukaisemia lennokkeja.

Israelin lentokenttäviranomaisen mukaan maan ilmatila oli määrä sulkea sunnuntaina alkuyöstä. Lentoja tarkkaileva Flightradar24-palvelu kertoi alkuyöstä viestipalvelu X:ssä, että ilmatilansa ovat sulkeneet lisäksi Jordania, Irak ja Libanon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyökkäyksiä myös naapurimaista

Israelilaistiedustelu on havainnut, että Iranista ja Irakista olisi laukaistu kymmeniä lennokkeja ja risteilyohjuksia Israelia kohti, kertoi New York Times alkuyöstä israelilaislähteisiin pohjaten.

Iskujen uskottiin kohdistuvan lehden mukaan Golanin kukkuloille ja Israelin ilmavoimien tukikohtaan Negevin autiomaassa.

Libanonilainen Iranin tukema Hizbollah-äärijärjestö puolestaan sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan ampuneensa raketteja Israelin miehittämää Golania kohti.

Meriturvallisuusyhtiö Ambrey taas sanoo, että Jemenin huthikapinalliset ovat laukaisseet useita lennokkeja Israelia kohti koordinaatiossa Iranin kanssa.

Ambrey arvioi israelilaissatamien olevan iskujen mahdollisena kohteena. Samalla yhtiö varoittaa mahdollisista sivullisista vahingoista laivaliikenteelle.

Kosto Irania vastaan tehdystä hyökkäyksestä

Iranin lennokki- ja ohjushyökkäystä edelsivät päiviä kestäneet pohdinnat, joissa arveltiin Iranin valmistelevan hyökkäystä Israeliin kostona iskusta, jossa kuoli kaksi iranilaiskenraalia ja muita Iranin vallankumouskaartin jäseniä Syyriassa alkukuusta.

Vallankumouskaarti on julkaissut lennokki- ja ohjushyökkäyksestä lausunnon, jossa tähdennetään, että hyökkäys on vastaus kyseiseen Israelin iskuun sekä muihin Israelin "sionistihallinnon tekemiin lukuisiin rikoksiin". Iranin valtiontelevision siteeraaman lausunnon mukaan vallankumouskaarti sanoo iskevänsä tiettyihin kohteisiin Israelissa kymmenillä lennokeilla ja ohjuksilla.

Israel ei ole myöntänyt olleensa iskun takana ja on vuorostaan varoittanut kostavansa, jos Iran iskee sen maaperälle.

Iranin valtiollisen Irna-uutistoimiston mukaan Negevissä sijaitsevaa ilmavoimien tukikohtaa olisi hyödynnetty Syyriaan tehdyssä iskussa. Irna kertoi varhain sunnuntaina, että tukikohtaan olisi kohdistunut raskaita iskuja.

Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagari sen sijaan sanoi, että maan eteläosassa sijaitseva sotilastukikohta kärsi lieviä vahinkoja iskuissa.

Iran: Yhdysvaltain pitäydyttävä poissa konfliktista

Valkoinen talo vahvistaa Yhdysvaltain tuen läheiselle liittolaiselleen Israelille jatkuvan raudanlujana, ja sanoo presidentti Joe Bidenin tehneen tämän selväksi.

– Yhdysvallat seisoo israelilaisten tukena ja tukee heidän puolustustaan näitä Iranista tulevia uhkia vastaan, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson sanoi lausunnossa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Iran varoittaa Yhdysvaltoja, että sen olisi pitäydyttävä Iranin ja Israelin välisen konfliktin ulkopuolella.

Iranin puolustusministeri Mohammad Reza Ashtiani puolestaan varoittaa New York Timesin mukaan maita olemaan avaamatta ilmatilojaan Israelin kostoiskuille. Hänen mukaansa Iran katsoo kohteeksi jokaisen maan, joka avaa ilmatilansa mahdollisille Iraniin kohdistuville Israelin iskuille.

– Jokainen maa, joka sallii ilmatilansa tai maaperänsä käytön Israelin hyökkäykseen Irania vastaan, saa meiltä lujan vastauksen, hän sanoi yhdysvaltalaislehden mukaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä