Ajankohtaista

Jättiruukut tuovat kesän kaupunkikuvaan

Ensimmäiset suuret kukkaruukut hankittiin Kokkola 400-juhlavuoden kunniaksi. Kokkolan kaupunginpuutarhuri Sini Sangi kertoo, että jättiruukkuja saadaan tänä vuonna Kokkolan toriakin ilahduttamaan. Kuva: Sini Sulkakoski

Istutuksistaan paljon kiitosta niittävä Kokkolan kaupungin puutarhapuoli suuntaa kesäsesonkiin oman henkilökuntansa lisäksi 40 kausityöntekijän voimin.

– Toukokuun alkupuolella saapui kausityöntekijöitä puistopiireihimme töihin. He ovatkin päässeet jo kunnolla vauhtiin, ja näkyvää tulosta on saatu aikaiseksi. Toukokuun alussa alkaa samalla kiireisin sesonkimme, kun talven jälkeiset siivoukset ja kesäkukkien istuttaminen alkavat, kertoo Kokkolan kaupunginpuutarhuri Sini Sangi.

Kokkolan kaupunginpuutarhan loihtimat istutukset ovat keränneet viime vuosina kaupunkilaisilta paljon kehuja ja kiitosta. Miltä tällainen huomionosoitus tuntuu?

– Onhan se aivan mahtavaa! Meillä on aivan loistotiimi suunnittelemassa ja toteuttamassa istutus- ja viheralueita sekä muita puutarhatöitä. Seuraavan kesän suunnitelmia alamme miettimään hyvissä ajoin jo edellisenä syksynä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sangi kertoo, että kaupungin ylläpitämiin kukkapenkkeihin ja istutuksiin on myös tänä vuonna piiloteltu syötävää kasvillisuutta.

– Sellaisia helposti tunnistettavia, kuten mansikoita, herukoita ja yrttejä. Niitä saa vapaasti nautiskella omalla vastuulla.

Keskustassa tutuiksi tulleet suuret kukkaruukut saapuvat elävöittämään Kokkolan kaupunkikuvaa kesäkuun vaihteessa.

– Ensimmäiset näistähän hankittiin Kokkola 400-juhlavuoden kunniaksi, jonka jälkeen olemme hankkineet näitä joka vuosi lisää. Nyt näitä on yhteensä 12 ruukkua neljässä eri värissä, ja tänä vuonna niitä saadaan toriakin ilahduttamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yleiseen ajanhenkeen kuuluvat myös säästötoimenpiteet. Sangi kertoo, että toimintoja on jouduttu myös kaupunginpuutarhalla tehostamaan.

– Esimerkiksi joudumme leikkaamaan joitain nurmialueita ei keräävillä ruohonleikkureilla, jotta ruohoa ei tarvitse kuskata pois. Tokihan haluaisimme laittaa myös niin paljon kausi-istutuksia kuin mahdollista, mutta asioita täyttyy miettiä kustannustehokkaasti ja pitkäjänteisesti.

Myös pölyttäjät ja pörriäiset on puutarhapuolella huomioitu tänäkin vuonna. Sangin mukaan viheralalla on käynnissä eräänlainen murros puistojen ja viheralueiden kauneuskäsitysten suhteen.

– Sellainen sileä, pinseteillä nypitty nurmikkoerämaa ei ole useinkaan enää se juttu, mitä halutaan. Nykyisin kasvavissa määrissä tavoitellaan monimuotoista, kukkivaa ja elävää puistomaisemaa eli sellaista, jossa pyritään huomioimaan myös pölyttäjät.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan puutarhapuoli on useana vuotena toteuttanut erikokoisia niittyjä kaupunkikuvaan. Sangin mukaan kaupunkilaiset ovat ottaneet niityt pääosin hyvin vastaan, mutta toisinaan ne ovat herättäneet myös huolta ja ajatuksen siitä, että nurmialueita ei hoideta.

- Ne ajatukset ovat ihan ymmärrettäviä, koska joskus me ammattilaisetkaan emme muualla ollessamme aina ehkä hoksaa, mistä on kysymys. Kuitenkin Kokkolan piha- ja puistoalueita pidetään koko ajan silmällä.

Freja-veistoksen kohdalla oleva keltainen värimeri ilahduttaa Suntin varrella kulkijaa. Kuva: Sini Sulkakoski

Viime vuonna Kokkolan kaupunginpuutarhalla tehtiin osallistavan budjetoinnin kokeilu, jossa kaupunkilaiset otettiin mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon kyselyn muodossa.

– Saimme siitä hyvää palautetta, jonka myötä olemme nyt hankkineet maisemapöytiä Ullavan Rahkoseen, Ohtakarin uimarannalle ja Halkokarin rannalle. Asennukset tehdään lähiaikoina.

Pian starttaa uusi kysely tälle vuodelle saatujen määrärahojen myötä.

– Saimme viime kyselyssä niin paljon hyviä toteuttamiskelpoisia ideoita, niin laitoimme niistä äänestyksen pystyyn nyt. Siellä toivottiin esimerkiksi ulkokuntoilu- ja leikkivälineitä.

Tämän lisäksi Kokkolan kaupunginpuutarha on järjestänyt useana vuonna yleisötempauksia esimerkiksi kävelykadulle istutettavien orvokkien myötä.

– Tavoitteemme on, että järjestäisimme vuosittain kaksi yleisötapahtumaa. Näihin on aina osallistunut mukavasti väkeä. Se on aivan ilahduttavaa siksikin koska se kertoo siitä, että kaupunkilaisia selkeästi kiinnostaa, miltä kaupungissamme näyttää ja kuinka viihtyisää täällä on.

“Toukokuun alussa alkaa samalla kiireisin sesonkimme, kun talven jälkeiset siivoukset ja kesäkukkien istuttaminen alkavat.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä