Kotimaa

Joe Biden vakuuttaa kivenkovaa tukea Suomelle ja Natolle – Yhdysvaltain presidentti: "Putin on jo hävinnyt sodan Ukrainassa"

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siirtyminen Naton huippukokouksesta Vilnasta uusimpaan Nato-liittolaismaahan Suomeen kehysti Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin esiintymistä Helsingissä.

– Olemme olleet aina ystäviä, mutta nyt olemme myös liittolaisia, Biden sanoi heti alkajaisiksi Presidentinlinnassa.

Presidentti Biden tapasi samalla kaikkien Pohjoismaiden valtiolliset johtajat huippukokouksessa Helsingissä. Ennakkoon Bidenin vierailun arvioitiinkin olevan kädenojennus Pohjoismaille kokonaisuudessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kysymys Yhdysvaltain tuesta Ukrainalle, Natolle ja Euroopalle kiersi sekä suomalaisten että amerikkalaisten toimittajien suussa. Biden vannoi tuen sekä Suomelle että Euroopalle olevan "kivenkova", rock solid.

– Herra presidentti, me haluamme suomalaisten tietävän, että Yhdysvallat on sitoutunut Natoon, sitoutunut Suomeen – ja nuo sitoumukset ovat kivenkovia. Me puolustamme Naton alueen jokaista tuumaa, ja siihen kuuluu Suomi, Biden vakuutti.

Yhdysvaltain sitoutumiseen luottaa myös Niinistö, joka kertoi Suomen Nato-prosessin aikana tavanneensa ainakin 50 ihmistä Yhdysvaltain kongressista asian tiimoilta.

– Viesti oli aika selkeä. Minulla ei ole mitään epäilystä Yhdysvaltain tuesta, Niinistö sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Amerikkalaistoimittaja kysyi Niinistöltä itärajan tilanteesta nyt, kun Suomi on Natossa. Niinistön kuvasi rajan tilannetta "melko vakaana".

– Suomalaiset tuntevat olonsa nyt turvallisemmaksi kuin aiemmin. 80 prosenttia väestöstämme tukee Nato-jäsenyyttä. Yli 80 prosenttia ajattelee, että me myöskin suojelemme liittolaisiamme, Niinistö vastasi.

Yhdysvaltojen tuki Natolle jatkuu vahvana

Pohjoismaisuus oli läsnä Bidenin puheissa, sillä hän otti useaan otteeseen esille paitsi samanlaiset elämänarvot, myös sen, kuinka Ruotsista tulee pian Naton 32:s jäsenmaa. Biden on pannut itsensä likoon sekä Suomen että Ruotsin jäsenyyden edistämisessä erityisesti neuvotteluissa hankalaksi heittäytyneen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti summasi, kuinka Yhdysvaltain turvallisuus riippuu Euroopan turvallisuudesta. Bidenille liittolaisuus näyttäytyy äärimmäisen tärkeänä osana Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uskon, että Nato tekee maailmasta turvallisemman. Se vähentää merkittävästi sodan mahdollisuutta. On hyvin epätodennäköistä, että mikään maa päättäisi hyökätä Suomeen. Se tarkoittaisi hyökkäystä koko liittoutumaa vastaan, Biden sanoi.

Bidenilta kysyttiin myös, jatkuuko Yhdysvaltojen tuki Natolle myös tulevaisuudessa.

– Voin taata sen täysin (absolutely). Kansalaiset ja molemmat puolueet senaatissa ja edustajainhuoneessa kannattavat Natoa ylivoimaisesti, pois lukien toisen puolueen äärimmäisemmät kannat, demokraatti Biden sanoi viitaten kilpailevaan republikaanipuolueeseen.

Yhdysvaltain presidentin käyntiä Suomessa voi pitää historiallisena, sillä tähän asti amerikkalaiset presidentit ovat vierailleet Suomessa tapaamassa lähinnä Venäjän presidenttejä "puolueettomalla maalla". Nyt, Nato-Suomessa, Biden vieraili tuoreimman liittolaisensa luona.

Uusi tilanne näkyi luonnollisesti tiedotustilaisuuden kehystyksessä. Suomen ja Yhdysvaltain lippujen reunoille presidenttien taakse oli pystytetty Euroopan unionin tähtilippu ja Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton kompassiruusu.

Presidentti Niinistön aikana siteet Yhdysvaltoihin ovat lähentyneet ennätyksellisen läheisiksi.

Ukraina päätyy Natoon sodan jälkeen

Bidenin tuntuu olevan kotonaan kansainvälisen politiikan mutkikkaissa ympyröissä. Tosin jotkut amerikkalaiset tiedotusvälineet arvioivat hänen jääneen Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin varjoon esimerkiksi Ruotsin lähentyneen Nato-jäsenyyden kertomisessa julkisuuteen.

Kysymys Ukrainasta on polttava Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Päätös siitä, että Ukraina ei voi nyt liittyä Natoon, jakaa mielipiteitä myös Naton sisällä.

– Mikään maa ei voi liittyä Natoon, kun sota on käynnissä, koska se ajaa meidät sotaan. Putin on hävinnyt sotansa. Kysymys on siitä mihin hän menee tästä, mitä hän tekee sen jälkeen, Biden sanoi.

Biden sanoi, ettei hän usko Venäjän pystyvän jatkamaan sotaa loputtomiin. Talouskurimus tulee väistämättä vastaan tappiollisessa sodassa. Sen jälkeen Ukraina on vahvoilla Naton jäseneksi. Biden nosti esiin G7-maiden keskiviikkoisen ilmoituksen Ukrainan sotilaallisesta tukemisesta. Se käy hänestä esimerkkinä siitä, että Yhdysvallat ei jätä Ukrainaa ilman takeita turvallisuudesta.

Yhdysvalloissa Biden joutuu tasapainottelemaan Ukrainan aseistamisen ja toisaalta sen kanssa, että sota leviäisi Ukrainasta täysimittaiseen sotaan lännen kanssa.

Pohjoismaat lähentävät USA-suhdettaan entisestään

Yhdysvaltain presidentin vierailun kehystys Helsingissä oli sama kuin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailu toukokuun alussa. Zelenskyi tapasi myös samalla kaikkien Pohjoismaiden ulkopolitiikan johtajat.

Torstaina Pohjoismaat lupasivat jatkaa tukeaan Ukrainalle niin kauan kuin se on tarpeen, muun muassa antamalla jatkuvaa turvallisuuteen ja talouteen liittyvää apua sekä oikeudellista ja humanitaarista apua.

Yhteistyön Yhdysvaltojen ja Pohjoismaiden välillä voi katsoa suunnatun erityisesti Kiina-riippuvuuden vähentämiseksi. Tämän voi lukea siitä, että Yhdysvallat ja Pohjoismaat sitoutuivat tehostamaan yhteistyötä 5G:n ja 6G:n, tekoälyn, kyberturvallisuuden ja kvanttiteknologian aloilla.

Tausta

USA ja Pohjola yhdessä

Presidentinlinnassa järjestettävään kokoukseen osallistuivat presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Joe Bidenin lisäksi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson, Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Islannin pääministeri Katrín Jakobsdóttir.

Keskustelujen aiheena on Pohjoismaiden ja Yhdysvaltojen tiivistyvä yhteistyö turvallisuus-, ympäristö- ja teknologiakysymyksissä.

Pohjoismaiden ja Yhdysvaltain päämiehet kokoontuivat nyt kolmatta kertaa. Edelliset huippukokoukset järjestettiin Tukholmassa vuonna 2013 ja Washingtonissa vuonna 2016.

"Me puolustamme Naton alueen jokaista tuumaa, ja siihen kuuluu Suomi."Joe BidenYhdysvaltain presidentti
Yhdysvallat puolustaa jokaista tuumaa Naton alueelta - ja siihen kuuluu myös Suomi, vakuutti presidentti Joe Biden.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitivät lehdistötilaisuuden Nato-liittolaisina. Molemmat presidentit vakuuttivat puolustusliiton yhtenäisyyttä.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi amerikkalaistoimittajalle, kuinka Naton kannatus on Suomessa 80 prosentin luokkaa.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä