Kolumnit

Jukka Aniaksen kolumni: Kolmen tähden tappio tuli – selkävoittoja ei kuitata Säätytalollakaan

Kuva: Jukka Lehojärvi

Laitetaan nyt maailmanlaajuiseen levitykseen taas kerran yksi tappio. En nyt muista tarkkaa päivämäärää, mutta aika pian huhtikuun toisen päivän – sehän oli eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä – jälkeen tuli lyötyä vetoa Airolan Outin kanssa.

Kohteena oli tulevan hallituksen kokoonpano. Outi oli vakuuttunut perusporvarihallituksen syntymisestä. Anias perinteisenä vastarannan kiiskenä tuli olleeksi sitä mieltä, että maahanmuutosta ja ilmastoasioista ei millään ilveellä voi syntyä kaikkien neljän puolueen hyväksymää hallitusohjelmaa. Niinpä se on sinipuna, joka tasavaltaa alkaa hallita.

No, hommat Säätytalolla ovat vielä kesken, mutta kyllä maahan Petteri Orpon johtama kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n kvartetti syntyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niinpä kunnian miehenä hintaa oli syytä maksaa jo nyt ennen hallituksen virallista nimittämistä. Vakiintuneeseen keskipohjalaiseen ministerityyliin vetotappio tuli kuitattua jalolla ruskealla juomalla. Eikä millään yhdellä tähdellä, vaan kokonaisella kolmella.

Itse asiaan vielä. Jotenkin tuli mieleen Säätytalon väännöt ilmastonmuutoksesta, kun tiistaina Kokkolassa oli syytä juhlaan. Isoja investointeja pukkaa. Niiden yleisnimenä ja perustana on ns. vihreä siirtymä.

Vihreällä siirtymällä taas on tarkoitus hillitä maapallon tulevaisuuden suurinta uhkaa eli ilmastonmuutosta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi parisen viikkoa sitten, että hiilineutraaliustavoitteen asettaminen vuodeksi 2035 on “äärimmäisen typerää”. Purra nimenomaan tarkoitti ylipäätään tiettyä sovittua vuosilukua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaiketi tämäkin tuli ja vesi Säätytalolla on yhdistynyt. Tuleva pääministeri Petteri Orpo kun on todennut, että tavoitevuotta ei olla muuttamassa. Esimerkiksi sen vuoksi, että se on kirjattu ilmastolakiin, jota ei Orpon mukaan olla avaamassa.

Purra ja perussuomalaiset joutuvat siis tässä kohtaa nielemään “äärimmäisen typerän” tavoitteen.

Vaan niin joutuvat kaikki puolueet. Ihan niin kuin Orpo on todennut. Kun neljän puolueen näkemyksistä käännetään ja kaulitaan, fiilataan ja höylätään yhden hallituksen ohjelma, kipeää tekee kaikilla. Yhdessäkään puolueessa ei olla täydellisen tyytyväisiä.

Yhtenä esimerkkinä kipuilusta on perussuomalaisten Suomen Perusta-ajatuspajan toiminnanjohtaja Simo Grönroosin ratkaisu jättää hallitusneuvottelut viikko sitten. Grönroos kertoi MTV Uutisille, että syy tälle oli perussuomalaisten liian lepsut tavoitteet maahanmuuttopolitiikassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sellaista on politiikka ja sellaista on kansanvalta aidoissa demokratioissa. Esimerkiksi Venäjällä poliittisista linjauksista sopiminen on verrattomasti helpompaa. Riittää kun Kremlissä yksi ukko pääsee oman päänsä sisällä sopimukseen itsensä kanssa.

Juuri se on kaikkein suurin ongelma, kun asiaa tarkastelee lännen puolelta laajan Venäjän maan rajaa.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan toimittaja.

Haluatko jatkaa keskustelua? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

// 31.5. kello 17.28 lisätty MTV:n uutinen perussuomalaisten ajatuspajan toiminnanjohtaja Simo Grönroosin ratkaisusta jättää hallitusneuvottelut viime viikolla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä