Ajankohtaista

Kaikissa sateenkaaren väreissä - Kokkola Pride järjestetään heinäkuun ensimmäisenä lauantaina

Kokkola Pride huipentuu puistojuhlaan Kokkolan Länsipuistossa. Pauliina Savolainen, Elina Tuoretmaa, Tiina Puumala ja Mari Kentala odottavat tulevaa tapahtumaa innolla. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kokkola Priden järjestää Open Kokkola ry, ja Pridea juhlitaan jo pitkin viikkoa ennen varsinaista päätapahtumaa.

– Pride tulee näkymään kaupungissamme tuolloin eri tavoin. Kokkola Prideä on aktiivisesti ollut viime aikoina järjestämässä kymmenkunta henkilöä, ja järjestelyissä onkin ollut mukava pöhinä pitkin kevättä, kertovat Kokkola Pride -tapahtuman järjestäjäaktiivit Mari Kentala, Pauliina Savolainen, Elina Tuoretmaa ja Tiina Puumala.

Kokkola Pride –viikon keskiviikkona kokkolalainen elokuva-arvostelija Hannu Björkbacka pitää West Coast Billiardissa luennon sateenkaarielokuvista, jonka jälkeen torstaina Bio Rexissä nähdään elokuva Sydänpeto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perjantaina järjestetään kylttityöpaja silmällä pitäen lauantain kulkuetta.

– Kylttityöpaja järjestetään yhden järjestäjäaktiivimme kodin pihalla osoitteessa Kirkkotie 24, ja sinne ovat ihmiset tervetulleita klo 15.00 alkaen. Mikäli paikalliset yritykset haluavat tukea kylttityöpajaa, niin otamme mielellämme vastaan esimerkiksi maaleja sekä muuta kyltteihin tarvittavaa materiaalia. Lisäksi perjantaina seilataan Pride -etkojen merkeissä MS Jennyllä Kokkolan saaristomaisemissa.

Lauantaina 1.7 Kokkola Pride alkaa Kokkolan kauppatorilta klo 14.00.

– Ensin siellä kuullaan puheita, jonka jälkeen alkaa kulkueeseen järjestäytyminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pridekulkue tulee suuntaamaan kohti Länsipuistoa, mutta reitti sinne on vielä kysymysmerkki.

– Pitää vähän katsoa, että mikä katu ei ole remontissa ja sen mukaan edetään, nauraa työryhmä ja lisää:

– Tarkentunut kulkureitti tullaan jakamaan sosiaalisen median kanavillamme lähempänä tapahtumaa.

Länsipuistossa Kokkola Pride huipentuu puistojuhlaan, jossa on luvassa musiikkia ja ohjelmaa koko perheelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paikalle on tulossa ainakin yksi pop-up -kahvila, sekä lapsille on pomppulinna. Mikäli tapahtumaan haluaa osallistua omalla yrityksellään niin meihin voi olla etukäteen asiasta yhteydessä.

Lauantai-päivän päätteeksi järjestetään päihteetön, ikärajaton ja ilmainen sateenkaaridisco West Coast Billiardissa klo 20-23.00.

– Olemme hirveän onnellisia, että saimme nuorisolle järjestettyä oman discon. Tavanomaisesti lapsille ja aikuisille on helpompi järjestää ohjelmaa, joka saattaa johtaa helposti siihen, että nuoret jäävät vähän paitsioon. Nuorisodiscon jälkeen ilta jatkuu samassa paikassa K-18 meiningillä tapahtuman virallisena jatkopaikkana. Sunnuntaina viikko tulee päätymään kaikille avoimeen jumalanpalvelukseen.

Open Kokkola ry:n sihteeri Mari Kentala iloitsee, että paljon kysytty ja odotettu Kokkola Pride -kulkue saadaan tänä vuonna toteutumaan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Open Kokkola ry odottaa heinäkuun ensimmäisenä päivänä paikalle noin tuhatta tasa-arvon juhlijaa.

– Vuonna 2018 ensimmäisessä Kokkola Pridessä oli noin 2000 osallistujaa, joka oli aivan upea määrä. Ihan siihen määrään emme tähtää, vaikkakin olemme iloisia jokaisesta paikalle tulijasta!

Open Kokkola ry:n aktiivit kertovat, että kokkolalaislähtöinen näyttelijä Anna Airola toimii tapahtuman suojelijana.

– Tulemme jakamaan tapahtuman flaijereita ja tietysti somekanaviamme seuraamalla saa aina ajankohtaisen tiedon tapahtumaan liittyen. Olemme saaneet Kokkola Prideen sponsoreita että yhteistyökumppaneita, sekä anoneet eri tahoilta avustuksia. Siltikään ei ole vielä myöhäistä lähteä mukaan, jos siltä tuntu!

Järjestäjät toivovat Kokkola Pride -päivälle hyvää keliä ja osallistujille hyvää mieltä.

– Toivomme, että kaikenlaiset ihmiset haluavat lähteä osallistumaan tapahtumaan ennakkoluulottomasti. Haluamme, että Kokkola Pride on rakkauden täyteinen ja ihmisiä yhdistävä tapahtuma.

//toim. huom. kuvatekstiin muutettu haastateltavan nimet oikeaksi 7.6. klo 6.57

Fakta

Mikä pride on?

Pride sai alkunsa Yhdysvalloissa New Yorkista, jossa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt nousivat vastustamaan poliisin harjoittamaa väkivaltaa ja syrjintää. Vuosi myöhemmin näistä Stonewall-mielenosoituksista järjestettiin ensimmäiset Gay Pridet.Tapahtumien tarkoituksena oli tuoda esiin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, kulttuuria ja yhdenvertaisuutta sekä juhlia ylpeästi sateenkaarevaa moninaisuutta. Suomessa Pride-tapahtumia edelsivät 1970-luvulla alkaneet Setan vapautuspäivät.

Lähde: Seta

Fakta

Pridea juhlitaan laaja-alaisesti ympäri Suomen

Esimerkiksi:

- Seinäjoki Pride 5.-11.6.2023 Järjestäjänä Lakeuden Sateenkaari ry.

- Vaasa Pride 17.-18.6.2023 Järjestäjänä Vaasan Seta ry.

- Kokkola Pride 1.7.2023 Järjestäjänä Open Kokkola ry.

- Lapua Pride 3.-9.7.2023 Järjestäjänä Lakeuden Sateenkaari ry.

- Oulu Pride 31.7.-6.8.2023 Teemana turvallinen tulevaisuus sateenkaarinuorille ja lapsille. Järjestäjänä Oulu Pride ry.

Lähde: Seta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä