Paikallisuutiset

Kansanedustaja Jarno Limnell osallistui Linnan juhliin kahdesti nuorena kadettina – kertoo totuuden tanssilattialta

Turvallisuuspolitiikan asiantuntijan mielestä vakavin uhkamme ei tule ulkoa vaan sisältäpäin. – Tiukan paikan tullen suomalaiset ovat olleet hyvin yhtenäinen ja päättäväinen porukka, Limnell sanoo. Se näkyy myös tänä itsenäisyyspäivänä.

Vielä juhlan alussa Presidentinlinnan hyvin tuuletetuissa saleissa ei ole kuuma. Kansanedustaja Jarno Limnell (kok.) tietää kokemuksesta, että varsinkin kadeteilla hiki virtaa loppuillasta.

Limnell osallistuu Linnan juhliin jo neljättä kertaa: kahdella ensimmäisellä kerralla hän pääsi tanssittamaan naisvieraita kadettina 1990-luvun lopussa.

Kolmannella kerralla hän sai kutsun turvallisuuspolitiikan asiantuntijana vuonna 2016. Silloin mukana oli myös vaimo Katja Limnell, kuten nytkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vakuutusyhtiössä esihenkilönä työskentelevä vaimo oli tyytyväinen, että hän tiesi tällä kertaa hommata upean fuksianpunaisen pukunsa ajoissa. Edellisellä kerralla kutsu tuli viime tingassa.

Katja Limnellin fuksianpunaisen puvun on suunnitellut Marjut Rahkola Vimma Companysta. Hänen korunsa ovat lainassa Atelier Torbjörn Tillanderilta. Kuva: MAURI RATILAINEN

Limnell on yksi monista turvallisuuden parissa työskennelleistä, jotka valittiin viime keväänä eduskuntaan. Hän on tehnyt uraa myös puolustusvoimissa, liike-elämässä ja yliopistossa.

"Tanssit kuitenkin paremmin kuin Hjallis"

Kadettivuosiin liittyy paljon hyviä muistoja Linnasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mukaan valittiin muutamia kymmeniä kadetteja toiselta vuosikurssilta. He puhuivat keskenään, kuka tanssittaisi ketäkin.

– Olin intohimoinen Jokerien kannattaja ja sanoin, että menen hakemaan Leena Harkimoa. Hän totesi, että kyllä hän lähtee, tanssisin kuitenkin paremmin kuin Hjallis.

Tanssista oli kuvakin Ruotuväki-lehden kannessa.

Neljännen vuosikurssin kadettivääpelinä Limnellin tehtävä oli varmistaa, että kadetit toimivat oikein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kadettikurssiin kuuluu tanssikoulutus, jonka Limnellin aikoina järjesti Åke Blomqvist.

– Harjoittelimme kovasti Linnan juhlia varten. Totuus kuitenkin on, ettei ahtaalla lattialla hirveästi tanssitaitoja tarvita, Limnell tunnustaa.

Kaksi turvallisuuteen liittyvää viestiä

Limnell haluaa sanoa kaksi asiaa suomalaisille itsenäisyyspäivänä.

Ensimmäinen on se, ettei vakavin uhkamme tule ulkoa vaan sisältäpäin.

– Muutama vuosi sitten kirjoitin ministeri Jaakko Iloniemen kanssa kirjan Uhkakuvat. Siinä pohdimme, että jos Suomesta tulee polarisoitunut ja eripurainen yhteiskunta, meille ei käy hyvin.

– Jo Mannerheim totesi, että eripuraisuus iskee pahemmin kuin vihollisen miekka. Tiukan paikan tullen olemme olleet hyvin yhtenäinen ja päättäväinen porukka, tulkoon rajojen yli mitä tahansa.

Vaikka asioista keskustellaan välillä kiivaasti, Limnell ei ole huolissaan.

– Demokratiaan kuuluvat erilaiset näkemykset ja mielipiteet. Olisin enemmän huolissani, jos kaikki poliitikot olisivat samaa mieltä.

Toinen Limnellin sanoma on se, että Suomi on varautunut hyvin erilaisiin uhkiin ja vaikuttamiseen.

– Meillä on pitkä varautumisen perinne. Kokonaisturvallisuuden mallimme on maailman ykkösluokkaa, ja Suomi on Naton jäsen.

– Vaikka ympärillä tapahtuu paljon, olen varma, että Suomi pärjää ja turvallisuudesta huolehditaan.

"Vaikka ympärillä tapahtuu paljon, olen varma, että Suomi pärjää ja turvallisuudesta huolehditaan."Jarno Limnellkansanedustaja (kok.)
Kansanedustaja Jarno Limnell on ollut Linnassa yhteensä neljä kertaa ja nyt toisen kerran vaimonsa Katja Limnellin kanssa. Kuva: MAURI RATILAINEN
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä