Kesäistä tehotreeniä vesillä – melo vartalon lihakset huippukuntoon!

Kajakilla voi meloa vauhdikkaasti tai lipua rauhassa maisemia katsellen. Kuva: Kuntokauppa.fi
Kajakilla voi meloa vauhdikkaasti tai lipua rauhassa maisemia katsellen. Kuva: Kuntokauppa.fi Kuva:

MAINOS - KUNTOKAUPPA.fi - 

Lihaskuntoa kohentava liikunta on tärkeää, mutta kesällä ei välttämättä tunnu houkuttelevalta lähteä kuntosalin sisätiloihin, vaan mielekkäämmältä tuntuu treenata paitsi ulkona, myös mahtavien maisemien keskellä. Melonta mahdollistaa nämä molemmat.

 

 

Kesäinen Suomi on todellinen ihmemaa kaikkeen vesiliikuntaan. Järviä, saaristovesiä ja jokia on loputtomiin, ja monessa Suomen kaupungissa niiden valikoima alkaa suoraan kaupunkialueilta. Harvassa – jos missään – muussa maassa on tällaisia olosuhteita kuntoilla vesillä.

 

Jos lähin rantavesi on samankaltaisen matkan päässä kuin useimmat sisäliikuntapaikat, kannattaa ottaa vesistöjen tarjoamat mahdollisuudet uuteen tarkasteluun. Vesillä voi yhtä hyvin viettää hauskaa ja rentoa kesäpäivää kuin tehdä pitkänkin retken. Melonta sopii myösarkikuntoiluun erinomaisesti.

 

 

Melonta polttaa kaloreita ja kehittää vartalon lihaksia

 

 

Kun katselee kajakilla etenevän melojan liikettä, vaikutelma näyttää erityisen sulavalta ja kevyeltä. Hyvän melojan käsissä kajakki tuntuu liikkuvan kuin itsestään. Se ei ole ihme, sillä kajakin vastus vedessä on äärimmäisen pieni. Siitä huolimatta melonta on yllättävän tehokasta liikuntaa.

 

Melonta kuluttaa jo reippaassa pitkän matkan retkivauhdissa 400-500 kilokaloria tunnissa, huippunopea melonta jopa 900. Koska pitkän matkan vauhtia voi pitää yllä pitkänkin retken ajan, kalorien kokonaiskulutus nousee hurjiin lukemiin. Vaikutus on saavutettavissa paljon vähäisemmällä harjoittelulla kuin esimerkiksi vastaavalla aikamäärällä kovaa vauhtia juostessa.

 

Toisin kuin moni lajiin perehtymätön luulee, melontaa ei tehdä ensisijaisesti käsivoimin. Kaksilapaista kajakkimelaa käytetään kaikkien ylävartalon suurten lihasryhmien voimalla, ja harjoitusta saavat erityisesti selkä- ja vatsalihakset. Käsivarret ja hartiat saavat nekin treeniä, mutta vartalon lihakset antavat melonnan liikkeelle suurimman voiman. Juuri nämä lihasryhmät jäävät istumatyössä kaikkein vähimmälle liikunnalle ja siksi melonta on oiva tapa kehittää toimistotyöläisen lihaskuntoa.

 

 

Vauhtia kajakin muodolla

 

Mitä leveämpi ja lyhyempi kajakki on muodoltaan, sitä vakaammin se pysyy pystyssä. Aloittelijan helppo on istua kajakissa luontevasti, ja sitä vähemmän kiikkerältä se tuntuu. Mahdollisimman pitkän ja kapean muodon ansiosta kajakilla pääsee kokenut meloja myös nopeaa vauhtia.

 

Kovakuoriset kajakit ovat tavallisimpia kuntoilukäytössä. Nykyään on saatavilla myös ilmatäytteisiä kajakkeja, jotka ovat täyteen pumpattuina yhtä tukevia kuin ilmatäytteiset kajakit. SUP-laudoista tuttu dropstitch-materiaali on nostanut tällaiset kajakit uudelle laatutasolle, koska se mahdollistaa paljon aiempia materiaaleja suuremman täyttöpaineen. Sen avulla ilmatäytteisistä kajakeista saadaan niin jäykkiä, että ne halkovat vettä kevyesti eivätkä taivu melojan liikkeiden mukaan.

 

Vauhti vesillä kasvattaa lihasvoimaa sekä polttaa rasvaa – kaikki tämä luontoretkeilijän unelmapaketissa. Kajakilla voit sekä nauttia menosta että kuntoilla tavoitteellisemmin.

 

Tutustu Kuntokaupan valikoimaan:https://www.kuntokauppa.fi/kajakit