Paikallisuutiset
Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrisen yhdistyksen hanke lainaa digilaitteita mielenterveysasiakkaille ja antaa opastusta niiden käyttöön – Kokkolalainen Eija, 65, on yksi tabletin lainaajista: "Minä hallitsen laitteen käytöstä vasta murto-osan"
Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys on käynnistänyt heinäkuun loppupuolella Osallisuuden digitaaliset väylät -hankkeen (ODV-hanke), jonka tarkoituksena on lisätä mielenterveysasiakkaiden osallisuutta sekä mahdollisuuksia psykososiaaliseen tukeen digitaitoja kartuttamalla ja digilaitteita lainaamalla. Tavoitteena on kehittää mielenterveysasiakkaiden osaamista käyttää digitaalisia laitteita ja eri tahojen sähköisiä palveluita.
Idea hankkeeseen kehkeytyi yhdistyksen johtoryhmässä kevään aikana, kun korona aiheutti sen, että päivä- ja työtoimintayksiköiden fyysiset tapaamiset vaihtuivat etäkontakteihin, ja asiakkaat jäivät vaille fyysistä kontaktia.
– Silloin havahduimme siihen, että kaikilla asiakkailla ei ole tarvittavia laitteita etäyhteyksiä varten eikä myöskään tarvittavaa osaamista. Teimme hyvän hankesuunnitelman, johon saimmekin rahoitusta, kertoo projektityöntekijäMinna Peltoniemi Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen eli STEA:n rahoittamasta hankkeesta.
Yhdistys sai hankkeeseen rahaa 60 000 euroa, jolla se hankki muun muassa lainauskäyttöön 20 tablettitietokonetta.
Käytännössä Peltoniemen työhön hankkeen projektityöntekijänä kuuluu tablettitietokoneiden lainaaminen mielenterveysasiakkaille sekä opastaminen digitaalisten laitteiden käytössä. Peltoniemi antaa tarvittaessa neuvoja myös asiakkaiden omien laitteiden, kuten esimerkiksi älypuhelimien käytössä.
– Hankkeen avulla pyrimme tarjoamaan asiakkaille tasavertaiset oikeudet käyttää digitaalisia laitteita ja palveluita.
Hankkeella pyritään tarjoamaan mielenterveysasiakkaille mahdollisuus saada tarvitsemansa palvelut asuinpaikasta, etäisyyksistä tai omista liikuntarajoitteista huolimatta. Sen puitteissa on tarkoitus järjestää muun muassa etänä toteutettavia pienvertaisryhmiä, joissa voidaan opetella digiasioita yhdessä ja antaa vinkkejä toisille.
Yksi Peltoniemen ensimmäisistä asiakkaista hankkeen tiimoilta oli kokkolalainen, 65-vuotias Eija. Eijalla on tietoteknistä taustaa työelämästään, joten tabletin käytössä hän ei lähtenyt aivan nollatasosta liikkeelle.
– Käyn joka päivä lähes 100-vuotiaan äitini luona. Äiti tykkäisi katsoa televisiosta Isä Matteon, mutta juuri siihen aikaan hänellä on tapana nukkua päiväunet. Nyt minulla on ollut tabletti mukana hänen luonaan, ja olemme voineet katsoa sen siitä siihen aikaan päivästä, kun se parhaiten sopii. Minäkään en jaksa katsoa elokuvia iltaisin, joten olen katsonut niitä päivällä, kertoo Eija tyytyväisenä.
Vaikka tabletti on tuonut jo paljon iloa Eijan päiviin, hän myöntää olevansa laitteen käytössä vasta alkutekijöissään.
– Minä hallitsen laitteen käytöstä vasta murto-osan. Varmasti sillä voisi tehdä paljon muutakin, mutta itse sellaista ei osaa oikein edes kysyäkään.
Peltoniemen mukaan Eija ei ole hankkeen tyypillinen asiakas, vaan yleensä he ovat noin 50-vuotiaita mielenterveyskuntoutujia, joiden digitaaliset taidot ovat hyvin vähäisiä.
– Monien kanssa olemme lähteneet liikkeelle aivan alusta eli siitä, kuinka laitteen saa auki, kertoo Peltoniemi ja lisää, että asiakkaat saavat itselleen myös selkokieliset, kirjalliset ohjeet.
Laitteiden lisäksi Peltoniemi antaa opastusta sähköisten palveluiden käyttöön, kuten Kelan verkkosivuilla asioimiseen ja laboratorioajan varaamiseen. Hän pitää opastuspäiviä myös Lesti- ja Perhojokilaaksojen kunnissa.
Minna Peltoniemi korostaa, että hanke ei ole suunnattu pelkästään yhdistyksen omille asiakkaille, vaan se on tarkoitettu kaikille Keski-Pohjanmaan alueen mielenterveysasiakkaille, jotka kokevat tarvitsevansa tukea ja opastusta digilaitteisiin liittyen.
– Minkäänlaisia hakemuksia ei tarvitse täyttää, vaan yhteydenotto minuun riittää. Toivottavasti mahdollisimman monet ottavat yhteyttä matalalla kynnyksellä, Peltoniemi kannustaa.
Hankkeen on suunniteltu kestävän noin seitsemän kuukautta.
– Vaikka hankeaika on lyhyt, niin tarkoitus on kuitenkin tässä ajassa saada luotua malli tällaiseen toimintaan.
– Mielenterveystyö on sellaista, että asiakkaiden kanssa ollaan paljon kasvokkain tekemisissä eikä se muutu mihinkään jatkossakaan. Digitalisaatio on kuitenkin tähän hyvä lisä, joka tuo paljon mahdollisuuksia.
Kommentti
K-P:n sosiaali-psykiatrinen yhdistys
Toimii alueella mielenterveysasiakkaiden aseman parantamiseksi. Palvelut perustuvat asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin ja ovat luonteeltaan tavoitteellisia ja kuntouttavia. Palveluissa hyödynnetään toipumisorientaation ja yhteisöllisen toiminnan periaatteita.
Toimintayksiköitä Kokkolassa sekä asumisyksiköitä ja päivätoimintayksiköitä Kokkolassa, Vetelissä ja Kannuksessa sekä toisen asteen opiskelijoiden tuettua asumista Kokkolassa.
Perustettu vuonna 1985.