Pääkirjoitukset

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu syntyi kohta 60 vuotta sitten kadonneen tytön etsintöjen jälkeen. Kuva: Clas-Olav Slotte

Keskipohjanmaan pääkirjoitus: Vapaaehtoinen etsintäpalvelu on viranomaisen apuna

Ensi viikonloppuna Keski-Pohjanmaalla järjestetään Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) etsintäkurssi. Organisoitujen ja johdettujen etsintöjen tarve on satunnaista, mutta kutsun tullessa on hätä käsillä. Erityisesti vapaaehtoisia etsijöitä tarvitaan syksyisin marjastusaikaan, kun massat menevät metsiin. Pitkin vuotta etsitään myös muistisairaita vanhuksia. Vapepalaiset lähtevät liikkeelle, kun pyyntö etsintäavusta tulee poliisilta.

Järjestö perustettiin vuonna 1964. Vapaaehtoiset etsijät haravoivat 5-vuotiasta tyttöä toukokuussa 1963 Muonion ja Enontekiön erämaista. Suuretsinnät haastavissa maastoissa paljastivat tarpeen organisoitumiselle.

Nykyään tieto kadonneesta voi levitä nopeasti sosiaalisessa mediassa, mutta järjestelmällinen kadonneen etsiminen vaatii johtamista. Koulutuksen saaneet Vapepalaiset kutsutaan paikalle etsintätehtäviin tekstiviesti-ilmoituksella. Muistisairaiden etsiminen ei varmasti lähivuosina vähene, vaikka tekniset apuvälineet GPS-seurantoineen lisääntyvätkin. Vaikka marjastusaika on vielä kaukana, ovat keväthanget retkeilijöille ihan kulman takana. 112-sovelluksen lataaminen puhelimeen ja puhelimen pitäminen mukana povitaskun lämmössä on yksinkertainen turva luonnossa liikkujalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.