Urheilu

Kokkolalaisen hierojan opit pelastivat Ilves-legenda Raimo Helmisen uran: "Raipe oli raju treenaamaan, mutta äärimmäisen jäykkä"

Ilveksen ja Suomen maajoukkueen pelaajaikoni on ollut valmentajana kiertolainen.

Jääkiekkovalmentaja ja -legenda Raimo Helminen elämäkerta julkaistaan tällä viikolla. Kuva: Roni Rekomaa

– En yleensä kelaa vanhoja juttuja. Mieluummin katson eteenpäin. Etulasi on isompi kuin takaikkuna, niin kuin sanotaan.

Näin pohdiskelee tamperelainen jääkiekkoikoni Raimo Helminen keskiviikkona ilmestyvän elämäkertansa Raipe – Koikkarin kaukalosta leijonaikoniksi (Docendo) alkusanoissa. Helminen, 59, tunnettiin pelaajana vaatimattomuuden suomalaisena perikuvana, joka ei tehnyt itsestään numeroa, eikä miehen perusluonne ole muuttunut merkittävästi valmentaja-aikanakaan. Mikä sai tamperelaisen mukaan Aamulehden pitkäaikaisen toimittajan Tapani Salon vetämään kirjaprojektiin?

– Ei tämä ihan tuosta vaan tullut, sitä piti miettiä. Olen vähän sinisilmäinen ja kustantaja sai puhuttua minut ympäri, Helminen sanoi STT:n haastattelussa Helsingissä elokuun lopulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taiturimainen keskushyökkääjä Helminen nousi Ilveksen liigamiehistöön 18-vuotiaana vuonna 1982 ja lopetti pelaajauransa 26 vuotta myöhemmin 44-vuotiaana. Väliin mahtui 16 kautta Ilveksessä sekä ennätyksellinen ura Suomen maajoukkueessa, jossa Helminen voitti maailmanmestaruuden ja kahdeksan muuta arvokisamitalia.

Ilves on Tampereen Koivistonkylässä varttuneelle ja nykyäänkin lapsuudenkodissaan asuvalle Helmiselle ylitse muiden.

– Kyllä se seura mulle aika paljon merkitsee. Kyllä se yksi koti on tietenkin omalla tavallansa.

Helmisen apuvalmentajasopimus Ilveksessä päättyi keväällä yhden kauden jälkeen, mutta hän ei tunnu kantavan asiasta kaunaa. Seuran edellinen ja Helmisenkin uran ainoa Suomen mestaruus on lähes 40 vuoden takaa, kaudelta 1984–1985.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt ollaan... Nyt Ilveksen organisaatio on sillä tasolla, millä pystytään voittamaan. Taloudellinen ja urheilullinen tilanne ovat siellä, että varmasti he tappelevat jälleen tulevalla kaudella kärkisijoista, Helminen arvioi.

Helmisen peliura oli katketa vakaviin selkävaivoihin jo NHL-pelivuosien jälkeen 1980-luvun lopulla. Kova harjoittelu maistui kyllä sentteritaiturille, mutta kehonhuolto oli olematonta.

– Raipe oli raju treenaamaan, mutta äärimmäisen jäykkä. Tampereella oli siihen aikaan sellainen tyyli, että pelimies ei paljon venyttele. Koko Raipen ura oli kariutua siihen. Selkä oli huonossa kunnossa, koska hän ei koskaan venytellyt, Ilveksessä 1980-luvun alussa pelannut Raimo Summanen kertoo kirjassa.

Helminen ja samanlaisista selkävaivoista kärsinyt Ilves-legenda Risto Jalo saivat pelastettua uransa vaatekauppiaaksi ryhtyneen entisen Ilves-pelaajan Erkki "Iivari" Koison kontaktien kautta. Kokkolalaisesta hierojasta Leo Saariosta tuli Helmiselle useiksi vuosiksi korvaamaton apuri.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tamperelainen muistelee edesmennyttä hierojaa lämmöllä.

– Olin naiivi ja uskoa oli, että kyllä tämä tästä paranee. Leo teki siinä kovan työn ja opetti sitten… Kyllä siinä tuli opeteltua uudestaan urheilijan elämä.

Jääkiekon viehätys veti Helmisen takaisin lajin pariin pian peliuran jälkeen, kun hänestä tuli Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen apuvalmentaja kaudelle 2009–2010. Sen jälkeen Helminen on toiminut muun muassa Suomen alle 20-vuotiaiden ja TPS:n päävalmentajana, mutta yhdessäkään pestissä tamperelainen ei ole viihtynyt pitkään – oli takana onnistumisia tai epäonnistumisia.

– En ole oikein löytänyt sellaista paikkaa, mihin olisin halunnut pitkäksi aikaa sitoutua. Se ei ole haitannut yhtään, vuoden sopimukset ovat sopineet ihan hyvin.

Tapparan edustaminen ei tullut Helmiselle peliuran aikana kuuloonkaan, mutta voitaisiinko hänet nähdä joskus Tapparan vaihtopenkin takana?

– No kyllä se varmasti valmentajana on vähän samanlainen asia. Vähän liikaa olen ehkä kiintynyt toiseen seuraan, Helminen virnistää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä