Kulutusluotoille on paikkansa – huomioi kuitenkin nämä asiat

Kuva:

MAINOS -

Kulutusluotot ovat yhä suositumpi tapa järjestää pientä joustoa talouteen, kun tulot eivät riitä kattamaan kaikkia menoja. Suomen pankin mukaan kesäkuun 2021 lopussa muiden rahoituslaitosten suomalaisille kotitalouksille myöntämien lainojen kanta oli lähes viisi miljardia euroa, ja lainoista lähes kaikki olivat kulutusluottoja. Kulutusluotto on suosittu keino esimerkiksi ajoneuvon tai huonekalujen rahoittamiseen. 

Vakuudeton kulutusluotto järjestyy nykyään vaivattomasti netistä. Nykyaikaiset teknologiat mahdollistavat luottokelpoisuuden tarkistamisen erittäin luotettavasti myös etänä. Koska kulutusluotot ovat vakuudetonta lainaa, on luoton saajalla kuitenkin yleensä oltava säännölliset tulot. 

Kulutusluottoja myöntävät pankit ja muut rahoituslaitokset, ja niiden koroissa sekä lainaehdoissa on suuria eroja. Ennen kuin turvautuu kulutusluottoon, kannattaa siis huomioida muutama seikka. 

Onko kulutusluotto sidottu jonkin tietyn tavaran hankintaan?

Esimerkiksi kodinkoneliikkeillä on tapana tarjota asiakkailleen kulutusluottoja, jotka ovat sidottuja jonkin tietyn tavaran hankintaan. Kulutusluoton saa siis esimerkiksi pesukoneen maksamiseksi, mutta useimmiten pesukoneen kuljetus- ja asennuskulut pitää maksaa välittömästi omasta taskusta. Tällaisessa tapauksessa saattaa olla fiksumpaa ottaa vakuudetontalainaa  etukäteen valitsemastaan rahoituslaitoksesta, ja maksaa pesukone asennuksineen lainalla. Eri liikkeet suosittelevat automaattisesti omien kumppaneidensa tarjoamia kulutusluottoja ja osamaksurahoitusta, mutta edullista lainaa mahdollista hakea myös muualta. 

Mikä on sopiva summa kulutusluottoa?

Kulutusluotolla on todellakin paikkansa. Se on lainaa, joka pelastaa kinkkisen tilanteen. On kuitenkin helppo yliarvioida oma lainantarpeensa ja ottaa vahingossa liian paljon lainaa. Kulutusluotto kannattaa aina mitoittaa sellaiseksi, että sen pystyy maksamaan aikataulussa takaisin, sillä lainan takaisinmaksu saattaa käydä kalliiksi, mikäli se myöhästyy. Usein on hyvä turvautua kulutusluottoon vain silloin, kun sitä todella tarvitsee – ja esimerkiksi ottaa uusi laina aina vasta silloin, kun se on ajankohtaista. Näin kulutusluoton kulut pysyvät aina kohtuullisina, eivätkä pääse horjuttamaan taloutta. 

Mistä kulutusluotto kannattaa ottaa? 

Kulutusluottoja tarjoavat niin pankit kuin muutkin yksityiset rahoitusyhtiöt. Sen vuoksi kulutusluotoissa on suuria eroja. Kannattaakin lukea lainaehdot tarkkaan ja selvittää, mikä on kulutusluoton kokonaiskustannus laina-ajan päätyttyä. Yleensä pieni, vakuudeton laina järjestyy netin kautta tuossa tuokiossa, eikä vaadi minkäänlaisia lainaneuvotteluita. On hyvä turvautua sellaiseen luotontarjoajaan, jonka lainaehdot ovat selkeät ja helposti ymmärrettävät. Kannattaa myös pohtia, luottaako ulkomaiseen vai kotimaiseen lainantarjoajaan. Usein kotimainen lainantarjoaja on hyvä valinta, koska näin olleen ongelmatilanteissa voi kääntyä suomenkielisen asiakaspalvelun puoleen. 

Onko kulutusluotto edullista? 

Kulutusluotto on lainaa, ja niin kuin muutkin lainat, myös kulutusluotto maksetaan korkojen kera takaisin. Vuonna 2019 voimaan tullut korkolakiuudistus on kohtuullistanut kulutusluottojen korkoja merkittävästi, minkä vuoksi kulutusluotto on erittäin varteenotettava vaihtoehto, kun haluaa saada rahaa nopeasti tilille. Toki on hyvä arvioida kokonaistilanne sen mukaan, että ehtii maksaa lainan takaisin aikataulussa, eikä näin ollen ole hyvä ottaa lainaa yhtään enempää kuin on tarve. 

Uskallanko ottaa kulutusluoton netistä? 

Niin kuin kaikissa online-palveluissa, myös lainapalveluissa tietoturvalla on suuri merkitys. Luotontarjoajalla olisi hyvä olla käytössään ainakin kaksivaiheinen varmennus, mikä tarkoittaa sitä, että lainaa voi hakea vain verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tunnistautumalla. Tämä on yksi hyvä syy lisää kääntyä suomalaisen luotontarjoajan puoleen, kun kulutusluotto tulee ajankohtaiseksi.