Paikallisuutiset

Lauantain ja sunnuntain välinen yö on otollinen tähdenlentojen bongaamiseen, myös tulipalloja voi näkyä taivaalla

Perseidien tähdenlentoparven huippuhetki on lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Asiasta tiedotti tähtitieteellinen yhdistys Ursa elokuun alussa.

Sunnuntaina aamuyöstä voi nähdä tunnin aikana jopa 60 parveen kuuluvaa tähdenlentoa. Myös niin sanottuja tulipalloja eli poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja voi bongata aktiivisimman vaiheen aikana.

Ursan mukaan tähdenlentojen eli meteorien havaitseminen on helpointa pimeältä ja vähäpilviseltä taivaalta. Ursan mukaan meteoreja kannattaa mennä tarkkailemaan mahdollisimman avoimelle paikalle kauas keinovaloista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ursa kehottaa tiedotteessaan tarkkailemaan tähdenlentoja selällään makuualustan päällä maaten. Yhdistys neuvoo pukeutumaan lämpimästi, vaikka yö olisikin leuto.

Perseidien tähdenlentoparven huippuhetki on lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kuva: Menahem Kahana

Perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella, koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia. Parven tähdenlentoja voi nähdä vielä 24. elokuuta saakka.

Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoi lauantaina STT:lle, että jos ei sunnuntaiyönä ehdi meteoreja bongailemaan, vielä on mahdollisuuksia.

– Tulevat yöt on vielä varsin hyviä, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perseidejä on voinut nähdä jo heinäkuussakin.

Ursa kertoo, että säännölliset meteoriparvet johtuvat pyrstötähtien eli komeettojen ydinten murusista ja pölystä, joita ne jättävät radalleen Auringon ympäri kiertäessään.

Perseidien nimi tulee siitä, että meteorit tulevat Perseuksen tähtikuvion suunnalta.

Tähdenlentoparvet ovat vuosittain hyvinkin säännöllisiä. Perseidit ovat yleisimpiä tähdenlentoparvia joulukuun geminidien ja tammikuun kvadrantidien ohella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tähdenlentoparvet ovat juuri sellaisia, että ne toistuvat joka vuosi aika lailla samoina päivinä. Liljeström toteaa.

Perseidien huippukohta on esimerkiksi ollut Liljeströmin Ursan työuran ajan aina kahdestoista tai kolmastoista elokuuta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä