Paikallisuutiset

Luodossa keksittiin, miten tuulivoimarahasta jää lisäsiivu kotimaahan - sulatuspalveluja kysyy nyt koko teollisuudenala

Tuulivoima-alan invaasiosta voi syntyä työtä ja leipää myös paikallisille yrityksille, muillekin kuin maanrakentajille.

Luotolainen AMP Services teki havainnon siitä, millaisia haasteita tuulivoimaloiden pystyttäminen suomalaisiin olosuhteisiin voi tuottaa. Talvisin nimittäin saattaa sataa lunta, joka väliin sulaa ja taas jäätyy.

Talvella 2018 Kannuksessa rakennettiin tuulivoimaloiden perustuksia. Kun tuli aika tehdä valutyöt, ilmeni ongelma. Toimitusjohtaja Glenn Snellman autoili paikalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Raudoitus oli peittynyt lumeen ja jäähän. Otimme homman hoitaaksemme ja ratkaisimme ongelman. Siitä asti meillä on ollut erittäin hyvä yhteistyö tuulivoimateollisuuden kanssa, Snellman kertoo.

– Suomalainen yritys hoitaa perustat. Sen jälkeen tulee asennusväkeä Etelä-Eurooppaa myöten. Useimmille heistä talviolosuhteet eivät ole tuttuja.

Talvi voi yllättää tuulivoimatyömailla. Luotolainen AMP Services on kehittänyt vesihöyryllä toimivan ratkaisun ongelmaan. Kuva: AMP Service

AMP Services sulattaa jäätyneitä paikkoja kuumalla vesihöyryllä. Sitä tekee toistaiseksi harva tosissaan koko Suomessa, pohjalaismaakunnissa ei juuri kukaan.

Kannuksen tapauksesta alkoi palvelukehittely, joka työllistää nyt yritystä 200 kilometrin säteellä toimipaikasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tällä alueellahan ovat melkein kaikki maan tuulivoimatyömaat.

Tuulivoimarakentamista riittää vielä vuosiksi eteenpäin. AMP Services katselee jo tulevaisuuteenkin.

– Haluamme toki tarjota palveluja myös voimaloiden huoltoon. Uusille voimaloille sen tarve on vähäinen, mutta muutaman vuoden kuluttua huoltotarpeet tulevat esiin, Glenn Snellman sanoo.

AMP Services -yrityksen osakasomistajat ovat vas. Evert Pesämaa, Lennart Snellman, Glenn Snellman ja Frank Thylin. Kuva: Pentti Höri

Luotolaisyritys lähti käyntiin yhden miehen traktori- ja urakointipalvelusta vuonna 2003. Nyt 20 vuotta myöhemmin välillä Ammattipojat-nimellä tunnettu yritys työllistää 10 henkeä ja pyörittää 1,2 miljoonan euron liikevaihtoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesäisin töitä on riittänyt kattojen huollossa, mutta talvella hanskat olivat ison aikaa naulassa. Vuonna 2017 yritys hankki ensimmäisen höyrytyslaitteen, ja töitä alkoi kylmillä säillä löytyä rakennuksilta, voimalaitoksilta ja teollisuudesta.

AMP Services poistaa jäätä myös esimerkiksi junista ja laivoista.

Toimitusjohtaja Glenn Snellmanin mukaan yritys rakentaa tarpeisiinsa sopivat höyrytysajoneuvot itse. Kuva: Pentti Höri

Nykyään höyryllä sulatus tuottaa jo puolet liikevaihdosta. Tuulivoimatyömaita riittää, joten tänään AMP Services -nimiseksi - asiakkaat ovat kansainvälistyneet - uudelleen ristitty yritys omistaa kolme sulatuskuorma-autoa ja pakun pienempiin kohteisiin.

– Totesimme aika pian, että tämä ala alkaa kasvaa ja sen, että tarvitsemme lisää kapasiteettia niin henkilöstön kuin koneidenkin muodossa, Snellman kertoo.

Liikkuva höyrytyspalvelu kykenee työskentelemään keskellä korpea. Kuorma-autoissa on 10 000 litran vesisäiliöt, ja tarvittaessa paikalle hinataan erillinen säiliövaunu.

Sikäli kun työmaa ottaa aikaa, tekniikka pyörii vuorokauden ympäri, työntekijät vuoroissa vaihtuvat.

Valmiina höyrytysautoja ei voi ostaa mistään, joten yritys rakentaa alustoille tarvittavan tekniikan itse.

Kuuma vesihöyry tulee suuttimesta 150-asteisena, joten työssä on oltava tarkkana.

– Se on vähän kuin hitsatessa, oikeat varusteet tarvitaan. Olemme satsanneet turvallisuuteen paljon. Pidämme keväisin ja syksyisin palaverit henkilöstölle ja käymme kaikki turvajärjestelyt läpi.

Tänään yrityksen omistajia ovat Glenn Snellmanin lisäksi Evert Pesämaa, Lennart Snellman ja Frank Thylin. Mats Svenfelt toimii ulkopuolisena hallituksen jäsenenä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä