Ulkomaat

Meksikoa lähestyvä Otis yltyi viitosluokan hurrikaaniksi – Katastrofaaliset vahingot todennäköisiä

Otisin tuulet puhaltavat jo noin 71 metriä sekunnissa ja tuulenpuuskat ovat olleet tätäkin voimallisempia. Kuva: -

Myrsky voi tuoda mukanaan mahdollisesti katastrofaalisen myrskyvuoksen, joka aiheuttanee hengenvaarallista tulvintaa rannikolla.

Meksikon rannikkoa Tyyneltämereltä lähestyvä hirmumyrsky Otis on voimistunut viitosluokan hurrikaaniksi, kertoo Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus (NHC). Viides luokka on korkein viisiportaisella Saffir-Simpsonin asteikolla.

Keskus varoittaa katastrofaalisten vahinkojen todennäköisyydestä alueella, jolle myrskyn keskus rantautuu. Myrsky voi tuoda mukanaan mahdollisesti katastrofaalisen myrskyvuoksen, joka aiheuttanee hengenvaarallista tulvintaa rannikolla. Myrskyvuoksea säestävät rannikon läheisyydessä suuret ja tuhoisat aallot.

Otisin ennustetaan saapuvan rannikolle yöllä tai varhain keskiviikkona paikallista aikaa. Rantautumisen jälkeen Otisin odotetaan heikkenevän pikavauhtia korkean maaston vuoksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskuksen mukaan Otisin tuulet puhaltavat jo noin 71 metriä sekunnissa ja tuulenpuuskat ovat olleet tätäkin voimallisempia.

Vaarallisia aaltoja ja virtauksia nähtäneen osissa eteläisen Meksikon rannikkoalueita lähipäivien aikana.

Syöksytulvia ja mutavyöryjä

Rankkasateet puolestaan voivat johtaa syöksytulviin ja mutavyöryihin sekä tulvintaan kaupunkialueilla. Keskuksen mukaan Guerreroon ja osiin naapuriosavaltio Oaxacaa on ennustettu jopa noin 51 senttimetrin edestä sadetta.

Myrskyn keskus oli NHC:n tuoreimman päivityksen perusteella noin 55 mailia eli vajaat 90 kilometriä turistien suosimasta Acapulcon rantalomakohteesta. Hurrikaanivaroitus on annettu rannikolle Zihuatanejosta aina Punta Maldonadoon saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Presidentti Andres Manuel Lopez Obrador kehotti sosiaalisessa mediassa ihmisiä siirtymään hätäsuojiin ja pois jokien, purojen sekä rotkojen lähettyviltä.

Eteläisen Guerreron osavaltion viranomaiset ovat keskeyttäneet koulujen tunnit ja valmistautuneet avaamaan hätäsuojat.

Sotilaat ovat partioineet Acapulcon rannalla, jossa vierailijat ovat ottaneet kaiken irti myrskyä edeltävästä tyvenestä.

Ilmastonmuutos voimistaa hirmumyrskyjä entisestään

Hurrikaaneja rantautuu Meksikoon joka vuosi niin Tyyneltämereltä kuin Atlantiltakin. Yleensä hurrikaaneja nähdään touko-marraskuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Meksikon länsirannikolla on nähty lokakuun aikana jo ainakin kaksi hirmumyrskyä.

Aiemmin tässä kuussa kaksi ihmistä sai surmansa, kun hurrikaani Lidia iski Meksikon länsiosassa Jaliscon ja Nayaritin osavaltioiden alueille. Lidian voimakkuus viisiportaisella Saffir-Simpsonin asteikolla oli kovimmillaan neljä.

Viime viikolla Meksikoon puolestaan rantautui hirmumyrsky Norma, joka käväisi merellä ollessaan hurrikaaniasteikon kolmannessa luokassa, mutta saavutti rannikon ykkösluokan myräkkänä.

Tutkijat ovat varoittaneet, että myrskyistä on tulossa aiempaa voimakkaampia, kun maapallo lämpenee ilmastonmuutoksen vuoksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä