Mielipiteet

Kirjoittajien mukaan Halkokarin koululaisia palvelevat rakennukset ovat tulleet tiensä päähän eikä uuden koulun rakentamista saa pitkittää. Arkistokuva. Kuva: Juha Sallinen

Mielipidekirjoitus: Halkokarin yhtenäiskoulu hanke vastatuulessa — Mihin aiotte laittaa nuoremme?

Vuonna 2017 valtuusto teki päätöksen, joka antoi toivoa halkokarisille lapsiperheille. Mekin saisimme uuden terveellisen koulun! Olemme odottaneet vuoroamme kiltisti. Vuosikymmeniä halkokarisia palvelleet rakennukset ovat jo tulleet tiensä päähän. Mahtuminen tiloihin on jokavuotinen palapeli. Olemme hyväksyneet vuotavan katon, ruokailun poikkeavat järjestelyt, esiopetuksen liikehuoneistossa ja käyttökieltoon siirrettävät tilat. Lapset ovat tyytyneet rapistuvaan koulupihaan, oppineet väistelemään autoja ja liikuntakentän kuoppia. Enää emme suostu venymään!

Vihdoin keväällä 2023 kaupunginhallitukselle on ollut esittää viitesuunnitelma, josta he voivat tehdä päätöksen. Vaihtoehto A: aloitetaan yhtenäiskoulun ja päiväkodin yhdistävä ratkaisun tarkempi suunnittelu tai vaihtoehto B: aloitetaan yhtenäiskoulun suunnittelu ilman päiväkotia. Mitä tekee kaupunginhallitus kokouksessaan 19.6.2023? Palauttaa asian valtuustoon uutta näkemystä varten! Miksi?

Mihin aiotte laittaa yläkouluikäiset lapsemme? Tiedättehän, että he eivät mahdu Piispanmäen tulevaan kouluun, Hakalahden koulu on käyttöikänsä päässä, ja erilliselle yläasteelle sopivin tontti sijaitsee Vikån perällä. Erillisten koulurakennusten suunnittelu, rakentaminen ja opetuksen järjestäminen tuo miljoonia euroja lisäkustannuksia. Veronmaksajina ihmettelemme, valuvatko suunnitteluun käytetyt rahat hukkaan, ja miksi vapaaehtoisesti haluatte lisätä kustannuksia muutenkin kireässä taloustilanteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olemme mekin vanhempina miettineet suunnitteluvuosien aikana yhtenäiskoulun hyötyjä ja haittoja. Kuinka pienet pärjäävät yläkouluikäisten seassa, loppuuko lapsuus liian lyhyeen tai ovatko päivät liian täynnä hälyä?

Positiivisia asioita löytyy enemmän kuin huolia. Yhteisöllisyys kasvaa, tukitoimet helpottuvat lasten siirtyessä eri luokka-asteille, vanhempien kuljetusrumba ja huoli lasten terveydestä helpottuu. Puhumattakaan kaupungin kustannussäästöistä, opetussuunnitelmien mukaisesta opetuksen toteutumisesta tai työntekijöiden jaksamisesta ja terveydestä.

Yhtenäiskouluratkaisun avulla lapsemme saavat modernia ja laadukasta opetusta terveellisissä tiloissa.

Nähtyämme viitesuunnitelman molemmissa vaihtoehdoissa kuinka kulkuyhteydet, eri ikäisten tilat ja leikkialueet tutulle tontille sijoitettaisiin moni huoli hälveni. Yhtenäiskouluratkaisun avulla lapsemme saavat modernia ja laadukasta opetusta terveellisissä tiloissa. Nyt vallitseva kyläkoulun henki ei ainakaan rakennusten ja yläkoululaisten myötä katoa mihinkään. Yhtenäiskoulu on paras ratkaisu halkokarisille lapsille ja nuorille. Mutta tarvitsemme sen niin pian kuin mahdollista!

Arvoisat valtuutetut, pystyttekö lupaamaan, että tänä vuonna syntynyt halkokarinen lapsi pääsee aloittamaan koulupolkunsa uusissa tiloissa vai aloitatteko suunnittelun nyt uudelleen, ja vuonna 2028 tämäkin ikäluokka astelee samoilla käytävillä kuin heidän tummunsa ja vaarinsa?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittajat ovat Halkokarin koulun vanhempainraadin puheenjohtaja ja sihteeri.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä