Mielipiteet

Nora Muotion mielipidekirjoitus: Lähisuhdeväkivallan sovittelun kieltäminen kaventaisi ihmisten itsemääräämisoikeutta

Jos naapureiden välistä riitaa saa sovittelussa käsitellä, miksi sisarusten tai pariskunnan välistä konfliktia ei?

Sovittelu, myös lähisuhdeväkivallan sovittelu, on vapaaehtoinen ja maksuton palvelu. Prosessi on paljon oikeusprosessia nopeampi, mutta ei sulje sen mahdollisuutta pois, koska lähisuhdeväkivalta on aina virallisen syytteen alainen rikos.

Sovittelussa asiakkaat saavat apua ja pääsevät itse vaikuttamaan asiaansa. Osapuolet tavataan aina erikseen ennen yhteistapaamista. Yhteisessä tapaamisessa voi turvallisessa ympäristössä sovittelijoiden avulla käsitellä tapahtunutta konfliktia ja pohtia konkreettisia keinoja väkivallan ehkäisyyn tulevaisuudessa.

Vaikuttaa siltä, että sovittelun vastustus perustuu paljolti puutteelliseen tai väärään tietoon. Vastustajat vaativat tutkimustietoa, mutta kritisoivat tutkimuksia, jotka eivät tue heidän omaa kantaansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa tulisi kieltämisen sijaan ymmärtää sovittelu osana väkivallan ehkäisyyn ja käsittelyyn liittyviä palveluita ja nähdä sovittelu vahvana nivelvaiheena myös muihin palveluihin ohjaamisessa.

Lähisuhdeväkivallan sovittelun jatkamista voidaan arvioida juuri valmistuneen tutkimuksen (Shemeikka et al. 2023) avulla. Lähisuhdeväkivallan sovittelun osapuolten kokemuksia kartoittanut tutkimus osoittaa, että osapuolet kokevat sovittelun hyödylliseksi ja sovittelijat taitaviksi. Sovittelun lopputulosta on pidetty oikeudenmukaisena ja vapaaehtoisuus sovittelussa toteutuu hyvin.

Väkivaltaa voi ilmetä monenlaisissa suhteissa. On paljon muitakin lähisuhteita kuin parisuhde. Sovittelun vastustajat liittävät lähisuhdeväkivallan suppeasti vain parisuhteeseen, jossa nainen on aina uhri. Näin ei ole.

Lähisuhdeväkivallan sovitteluprosessissa käsitellään myös konflikteja, joissa nainen on tekijänä, väkivaltaa on puolin ja toisin, sisarusten välisiä konflikteja sekä aikuisten lasten ja vanhempien välisiä ristiriitoja. Samalla prosessilla sovitellaan myös muutakin kuin fyysistä väkivaltaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos lähisuhdeväkivallan sovittelu kielletään, poliisilla ja syyttäjällä ruuhka kasvaa ja käsittelyajat pitenevät entisestään. Ihmiset voivat joutua parikin vuotta odottamaan oikeuskäsittelyä. Sovitteluprosessi hoituu noin kahdessa kuukaudessa ja antaa mahdollisuuden tapahtumien käsittelyyn sekä ohjauksen tukipalveluihin.

Syntyypä sovintoa tai ei, osapuolet saavat aina apua ja ohjausta palveluihin. Jos naapureiden välistä riitaa saa sovittelussa käsitellä, miksi sisarusten tai pariskunnan välistä konfliktia ei? Annetaan ihmisten valita!

Kirjoittaja on sovittelutoimiston vastaava Pohjanmaan sovittelutoimistossa.

Haluatko jatkaa keskustelua aiheesta? Lähetä mielipiteesi toimitukseen tästä linkistä aukeavalla lomakkeella.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä