Kotimaa

Oliko Marin sittenkin jyvällä? – Hornetien antaminen Ukrainalle noussee esiin Zelenskyin tultua yllättäen Suomeen: Nämä seikat puoltavat ajatusta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) avasi keskustelun Suomen käytöstä poistuvien Hornet-hävittäjien antamisesta Ukrainalle vieraillessaan presidentti Volodymyr Zelenskyin luona Kiovassa maaliskuussa.

Zelenskyi ei ole unohtanut Marinin sanoja. Hän palasi Horneteihin ja muihin hävittäjiin pitkässä haastattelussaan pohjoismaisille toimittajille Kiovassa viime viikolla. Hieman vinosti hymyillen Ukrainan presidentti sanoi ymmärtävänsä, ettei päätös ole yksin Suomen käsissä – vaan tarvittaisiin ratkaisuja Yhdysvalloilta.

Presidentti Zelenskyi saapui yllättäen keskiviikkona Helsinkiin, missä tasavallan presidentti Sauli Niinistön kutsusta ovat koolla Pohjoismaiden pääministerit – ja nyt siis myös etukäteen salassa pidetty erikoisvieras.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ukraina valmistelee historiansa suurinta vastahyökkäystä, jonka tavoitteena on vapauttaa loputkin maan alueet Venäjän miehityksestä.

Ukraina tarvitsee yhä hävittäjiä ja on pyytänyt niitä koko sodan ajan.

Suomessa Marin sai haukut oppositiohaastajaltaan Petteri Orpolta (kok.), mutta hävittäjien luovutus voi tulla yllättävän nopeasti tulevan hallituksen pöydälle.

Marinin vierailu Kiovaan ajoittui aikaan ennen eduskuntavaaleja ja Suomen Nato-jäsenyyden toteutumista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdysvallat avainasemassa

Avain hävittäjien mahdollisessa luovuttamisessa on Yhdysvalloilla, joka hallinnoi maailmalle myymäänsä asekalustoa ja niiden vientilupia. Tämä koskee myös Suomen Hornet-hävittäjiä.

Tähän saakka Yhdysvallat on estänyt amerikkalaishävittäjien luovutuksen Ukrainaan. Toisaalta Yhdysvallat esti aluksi pitkän kantaman aseistuksen ja panssarivaunujensa viennin. Nyt molemmat aselajit niittävät tuhoa Ukrainan aroilla.

On siis mahdollista, että Yhdysvallat lähikuukausina nostaa peukun ylös hävittäjille. Sen jälkeen aletaan tarkastella liittolaismaiden, myös Suomen kalustovarastoja.

Tähän mahdollisuuteen vetosi myös presidentti Zelenskyi pohjoismaisten toimittajien tilaisuudessa. Videotaltiointi puolitoistatuntisesta keskustelusta julkaistiin Zelenskyin Facebook-tilillä vapun aattona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmapuolustus ei enää Hornetien varassa

Marinin maaliskuun – vaalitenteissä laajalti varomattomaksi tuomittujen – puheiden ja nykyhetken välillä on tapahtunut käänteentekevä muutos. Naton täysjäsenenä Suomi on nyt viidennen artiklan turvatakuiden suojassa.

Jos Venäjä hyökkää Suomeen, vastassa eivät ole ainoastaan Suomen ilmavoimat, vaan myös koko Naton ilma-ase tarvittavilta osin.

Siksi Suomen ilmapuolustus ei tänä päivänä nojaa yksin 62 Hornetiin, vaan saa laajaa tukea suurimmalta sotilasmahdilta Yhdysvalloilta ja naapurimailta.

Kuitenkin 1 300 kilometrin raja Venäjän kanssa estää jättilahjoitukset, joten puhuttaisiin panssarivaunujen tapaan pienestä määrästä suomalaishävittäjiä osana suurta kansainvälistä hanketta.

Korvaajaa ei tarvitse hakea

Hornetien luovuttamisessa Ukrainaan on yksi etu, jota jo Marinkin painotti. Ne ovat poistumassa käytöstä.

Toisaalta käytetytkin Hornetit ovat edelleen laadukkaita verrattuna vastustajiinsa venäläisiin hävittäjiin. Ukrainaa aiempi kova käyttö tuskin haittaisi, sillä käyttöönhän koneet olisivat heti menossa.

Pääministeri Sanna Marin tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa 10. maaliskuuta. Tuolloin Marin avasi keskustelun Hornetien viemisestä Ukrainaan..

Hornetit pystyisivät tuomaan vastahyökkäyksissä Ukrainalle vahvaa tulitukea ja ilmaherruutta murtokohtiin. Mahdolliseen kevään vastahyökkäykseen ne eivät ehtisi, vaan katse olisi ehkä ensi vuodessa.

Suomalaishävittäjät on aseistettu ilmataisteluohjuksilla, pitkän kantaman rynnäkköohjuksilla ja erilaisilla pommeilla.

Lisäksi Suomi on jo tilannut ja maksanut hävittäjiensä korvaajat. Ensimmäisiä Suomen F-35-hävittäjiä aletaan valmistaa pian Yhdysvalloissa.

Korvaajia ei tarvitsisi erikseen etsiä, ja lisäkulut vältettäisiin.

Käyttöönotosta ja huollosta ongelma

Eivät Hornetit aivan mutkattomia Ukrainalle olisi. Suomen käyttämä hävittäjämalli on harvinainen maailmalla ja lähes olematon eurooppalaisliittolaisilla.

Jos Ukraina saisi Hornet-hävittäjiä, lentäjien pitäisi opetella yksi ylimääräinen konetyyppi. Tyyppikoulutus ei käy käden käänteessä, vaikka Ukraina on sota-aikana osoittanut pystyvänsä ottamaan asejärjestelmiä nopeasti käyttöön.

Samalla pitäisi järjestää hävittäjän vaatimat huolto, logistiikka ja johtamisjärjestelmät. Vanhentuviin koneisiin olisi vaikea saada varaosia. Luultavasti suomalaisosaamista tarvittaisiin pitämään rasitetut rungot ilmassa.

Ukraina on toivonut erityisesti laajassa käytössä olevaa amerikkalaista F-16-hävittäjää, jota voitaisiin ainakin teoriassa toimittaa Ukrainaan länsivarastoista jopa sadoittain.

Suomalaisissa F/A-18-Horneteissa puhuttaisiin enemmänkin yksittäisistä hävittäjistä, joita voitaisiin luovuttaa nopeasti. Esimerkiksi Yhdysvallat käyttää seuraavan sukupolven Super Hornetia, joka vaatisi hieman erilaisen tyyppikoulutuksen.

Siksi Suomi-Hornet ei ole hävittäjä, jonka Ukraina ensimmäisenä tahtoo.

Soppaa mutkistaa sekin, että myös Ruotsin Gripen-hävittäjien ja Ranskan Mirage-hävittäjien luovuttamisella on spekuloitu. Jokainen vaatisi oman huoltonsa ja koulutuksen. Yhdysvallat arvioi Reutersille F-16-käyttöönoton kestävän 18 kuukautta päätöksestä.

Diili Yhdysvaltojen kanssa voisi ratkaista

Suomen Hornetien luovuttamisen puolesta puhuu kuitenkin se tosiasia, että merkittävä osa niistä on heti valmiina käyttöön.

Monessa maassa kalusto on päässyt rapistumaan pitkän rauhan aikana, ja niiden saaminen taistelukuntoon voi osoittautua jopa mahdottomaksi.

Jos Ukraina tarvitsee nopeasti rautaa taivaalle ja Yhdysvallat myöntyy, presidentti Joe Biden saattaa pyytää Suomea ensimmäisten joukossa mukaansa hävittäjätalkoisiin.

Bidenillä on takataskussaan sekin mahdollisuus, että Hornetien seuraajien F-35:n toimituksia Suomeen voitaisiin vauhdittaa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti juuri ennen vappua tilanneensa Lockheed Martinilta 126 uutta F-35-hävittäjää. Näiden joukossa ovat kahdeksan Suomelle valmistettavaa F-35-hävittäjää. Ensimmäiset suomalaishävittäjät valmistetaan elokuuhun 2026 mennessä pääosin Fort Worthissa Texasissa. Kaikki 64 kappaletta pitäisi olla toimitettu Suomeen vuoteen 2030 mennessä.

Jos näitä aikamääreitä voidaan aikaistaa, Hornetien luovuttaminen olisi helpompaa myös Marinin ylirohkeaa avausta arvostelleille päättäjille kuten hänen seuraajakseen pyrkivälle Petteri Orpolle.

Toki lopullinen päätös jää Suomelle ja uudelle turvallisuuspoliittiselle johdolle. Kukaan ei voi pakottaa Suomea antamaan pois hävittäjiään.

Lännen Median toimittaja Joonas Kuikka..

Kirjoittaja on Suomen hävittäjähankintaa seuraava Lännen Median toimittaja.

Ukraina on toivonut erityisesti laajassa käytössä olevaa amerikkalaista F-16-hävittäjää, jota voitaisiin ainakin teoriassa toimittaa Ukrainaan länsivarastoista jopa sadoittain.

Keskustelu Suomen Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan voi kiihtyä lähikuukausina. Ukraina pyytää edelleen hävittäjiä..
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä