Pääkirjoitukset

Kuten lähes kaikissa töissä: valmis on parempi kuin keskeneräinen. Kuva: Jussi Pohjavirta

Pääkirjoitus: Amis, muista juhlia valmistumistasi — Todelliset osaajat valmistuvat ammattiin

Tällä viikolla julkaistiin paikallisista ammattiopistoista valmistuneiden nimilistoja. Suurimpina Pohjois-Pohjanmaalla ammattiopetusta tarjoavan Jedun ja keskipohjalaisen Kpedun listojen mukaan ammattiin valmistui tämän kevään aikana tuhat nuorta alueelta. Tämän päälle vielä ruotsinkielisestä Optimasta ja pienemmistä opinahjoista ammatillisen tutkinnon suorittaneet.

Ammattiopistoihin voi hakea jatkuvasti ja sieltä valmistutaan räätälöidyn opintopolun kautta pitkin vuotta. Ammattiopinnot houkuttelevat nuoria käytännöllisyydellään, mutta oma houkutuksensa on varmasti myös sillä, että tutkinnon saa nykyään taskuun nuorenakin jopa parissa vuodessa. Edelleen pätee se, että kaikkia ei ole luotu lukijoiksi, vaan onneksi on myös niitä, jotka mielivät tekijöiksi. Ja mikäli myöhemmin mielii jatkamaan opintoja korkeakouluun, on se silloinkin vielä mahdollista.

Heinäkuussa tiedetään kevään aikana ammattiin valmistuvien tarkka kokonaismäärä, mutta esimerkiksi vuonna 2022 kevään aikana ammatillisesta koulutuksesta valmistui yli 44 000 opiskelijaa. Määrä on mittava ja joukossa on varmasti monia, joille tutkinto ei ole ensimmäinen. Tämä kertoo ajasta: ammattiopintojen tahti on tiivis ja painottuu työelämässä oppimiseen. Alan vaihtamisen kynnystä on onnistuneesti madallettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erityisen juhlava hetki on nyt , kun nuori valmistuu ensimmäiseen ammattiin. Ammattiin valmistuminen pitäisi ansaitusti olla juhlan paikka, ja vähintään hetkeä kannattaa juhlistaa oman lähipiirin kesken. Keskipohjanmaan vaikutusalueella ylioppilailla on ollut tapana kutsua juhliin sukulaisia ja kyläläisiä lehti-ilmoituksin, ja välillä juhlakutsuja on näkynyt myös ammattiin valmistuville. Siinä missä koko kylän juhlia pitävät ylioppilaat ansaitsevat pienistä rahalahjoista julkisilla juhlilla mukavan pesämunan, soisi samaa myös ammattiin valmistuville nuorille.

Ammattiin valmistuville ei ole vastaavaa yhtenäisesti vakiintunutta juhlapäivää kuin ylioppilaille tuleva lauantai. On kuitenkin valtava ilo, että ammattiin valmistuneiden nimet saadaan julkaista mediassa. Se on yksi tapa nostaa jalustalle nuoria, jotka ovat saaneet opintonsa valmiiksi. Ja kuten lähes kaikissa töissä: valmis on parempi kuin keskeneräinen.

Onnea kaikille tutkintonsa suorittaneille ja hyvää matkaa työelämään!

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä