Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Arvovalta ei horju yhteislenkillä

Kävely kohottaa niin kuntoa kuin mielialaa. Kuva: Maaria Haikola

Presidentti Sauli Niinistö kutsui sunnuntaina suomalaiset kävelylle. Torstaina 75 vuotta täyttänyt presidentti lähti kansalaisten kanssa kävelylle Helsingin Töölönlahdelle ja keskusteli lenkkikavereidensa kanssa. Esimerkillään Niinistö kannusti suomalaisia liikkumaan ja keskustelemaan.

Jo pitkään meille on painotettu kävelyn tervehdyttävää vaikutusta. UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari toteaa eläkeliiton artikkelissa kävelyn olevan parasta perusliikuntaa kaikenikäisille. Osalle ihmisistä uinti olisi vielä parempi vaihtoehto, mutta vain harvalla on siihen mahdollisuus.

Jo puolen tunnin päivittäinen kävelylenkki voi olla huomattava terveyspommi ihmiselle, joka ei ole tottunut harrastamaan liikuntaa. Kävely ei rasita niveliä mutta lisää lihaskuntoa ja hyvää mieltä. Mitä reippaampaa kävely on, sitä merkittävämpiä ovat terveysvaikutukset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tutkimusten mukaan säännöllinen kävely tuottaa näkyviä ja tuntuvia tuloksia jo parissa kuukaudessa. Jos ottaa sauvat tehokkaasti mukaan, lihasvoima kasvaa myös yläraajoissa.

Presidentti on itse malliesimerkki siitä, että säännöllinen liikunta pitää ihmisen nuorekkaana ja auttaa jaksamaan vaikeissakin tilanteissa. Kaikilla mukana olleille hän näytti esimerkkiä myös keskustelutaidosta. Keskustella voi muustakin kuin eipäs-juupas mentaliteetilla päivänpolitiikasta.

Vaikka toimittajat yrittivät udella Niinistön kantaa niin Wagneriin linkitetyn venäläismiehen tapauksesta kuin Wagner-johtajan Jevgeni Prigožinin kuolemasta, päivänpolitiikkaa presidentti kieltäytyi kommentoimasta.

Olisiko presidentti voinut juhlistaa syntymäpäiväänsä paremmin kuin sunnuntain tempauksella? Tuskin. Juuri tällaista koko Suomi on kaivannut. Mukavaa yhdessäoloa ja rupattelua. Niinistö kannustikin mukaan lähteneitä keskustelemaan tuntemattomien vierustovereiden kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niinistö toivoi tavoittavansa yhteislenkille kaikenikäisiä ihmisiä. Varmistaakseen nuorempienkin mukanaolon, hän oli pyytänyt lenkkikaveriksi myös Käärijän, joka saapuikin Töölönlahdelle suoraan Kalajoelta.

Suomalaisen keskusteluilmapiirin arvellaan koventuneen viime vuosien aikana. Somessa ilkeät ja provosoivat kommentit saavat aikaan roihahtavan vastareaktion. Presidentti arveli Helsingin Sanomien haastattelussa , että kasvoista kasvoihin keskustellessa on ehkä helpompi tulla ymmärretyksi.

Presidentin sunnuntaikävely kansalaisten kanssa todisti jälleen kerran, että Suomi on toistaiseksi aikamoinen paratiisi elää ja asua. Meillä presidentti valitaan demokraattisissa vaaleissa, jossa jokaisella äänioikeutetulla on yksi ainutlaatuinen, oma ääni. Maan päämies voi myös liikkua kansalaisten keskuudessa suht vapaasti. Toki turvamiehet olivat sunnuntainakin mukana mutta mahdollisimman huomaamattomasti.

Seuraavissa presidentinvaaleissa Suomelle valitaan uusi presidentti. Toivottavasti hän on yhtä sivistynyt kuin edeltäjänsä ja teoillaan yhdistää meitä enemmän kuin erottaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä