Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Eduskunta keskusteli rasismista, mutta syrjinnän estäminen kuuluu kaikille

Bangladeshista Suomeen muuttanut Ahmed Shafin on suorittanut liiketalouden tutkinnon Centriassa. Hän toivoo tasa-arvoisuutta suomalaiseen yhteiskuntaan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Keskipohjanmaa kuvaili jutussaan (KP 5.9.) keskipohjalaista rasismia. Haastattelussa oli mukana kaksi maahanmuuttajataustaista henkilöä sekä Suomen kansainvälisimmän korkeakoulun, Centrian henkilökuntaa. Kävi ilmi, että maahanmuuttajat eivät koe syrjintää ja rasismia koulussa, mutta kylläkin kouluelämän ulkopuolella. Opiskelijat ja opintonsa päättäneet ovat kertoneet muun muassa vaikeuksista saada asuntoa yksityisiltä markkinoilta. Puhuttiin myös ulkomaalaisen vaikeuksista saada ammattia vastaava työpaikka. Haastateltu totesi, että hakijan ollessa samat taidot omaava suomalainen tai ulkomaalainen, suomalainen voittaa aina.

Eduskunnassa taitettiin keskiviikkona peistä rasismista ja syrjinnästä hallituksen kuuluisan rasisminvastaisen tiedonannon pohjalta. Perjantaina äänestetään hallituksen luottamuksesta. Jollei aivan kummallista tapahdu, hallitus saa luottamuksensa, vaikka sitä on kesän aikana asiasta paljon hiillostettu. Tiedonanto on varsin ympäripyöreä, kauniita sanoja. Silti sekin on parempi kuin ei mitään. Se kertoo, että yhteiskunta ja valtiovalta haluavat Suomesta turvallisen ja suvaitsevaisen maan kaikille sen asukkailleen. Silti voi kysyä, missä määrin hallitusohjelma ja tiedonanto kulkevat käsi kädessä. Hallitusohjelma nimittäin sisältää varsin paljon heikennyksiä ulkomaalaistaustaisten asemaan ja käytännön elämään.

Varsinkin kaavaillut tiukennukset oleskelulupaehtoihin ja kansalaisuuden saantiin tuntuvat oudoilta.

Varsinkin kaavaillut tiukennukset oleskelulupaehtoihin ja kansalaisuuden saantiin tuntuvat oudoilta. Nämä ovat tosin vasta kaavailuja ja voivat kaatua kohtuuttomuuteen. Esimerkiksi kansainvälisen opiskelijan kolmen kuukauden työllistymisvaade opintojen päätyttyä oleskeluluvan jatkoleimalle vaikuttaa kohtuuttomalta. Hurjalta kuulostaa myös se, että ulkomaalaistaustaisen pitäisi tienata 40 000 euroa vuodessa saadakseen kansalaisuuden. Voi kysyä, voiko uskollisuutta ja lojaalisuutta isänmaata kohtaan ylipäätään mitata rahassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhtä kaikki rasismin ja syrjivän käytöksen estäminen kuuluu kaikille ja kaikkialle. Syrjintää ja rasismia on torjuttava kotona, koulussa, lastentarhassa, baarissa, armeijassa, työpaikoilla, asuntojen vuokramarkkinoilla, työhönotossa ja turuilla ja toreilla. Säädöksillä voidaan ohjata ja normittaa yhteiskuntaa, mutta toisaalta henkinen perusvire lähtee meistä kaikista itsestämme. Ihminen, yhteiskunta ja puhe muuttuvat koko ajan. Toivottavasti parempaan suuntaan.

Lue tästä keskipohjalaista rasismia käsittelevä juttu.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.