Pääkirjoitukset

Hallitusneuvottelujen puheenjohtajapöydän Henriksson, Orpo, Purra ja Essayah.

Pääkirjoitus: Hallitusneuvottelujen toisella viikolla mennään suuremmalla joukolla kohti yksityiskohtia

Hallitusneuvotteluissa edetään toisella viikolla kohti yksityiskohtaisempaa työskentelyä. Tässä kohtaa on hyvä mahdollisuus vaikuttaa seuraavan neljän vuoden hallitusohjelmaan, joka on hallituspuolueille perustavanlaatuinen työkalu. Keskipohjanmaan vaikutusalueella saatiin vaaleissa poikkeuksellisen hyvä tulos eduskuntavaaleissa, mutta hallitusneuvotteluissa työryhmien jäsenistössä alueellista ääntä pitää vain muutama.

Hallitusneuvotteluissa on mukana viisi neuvottelijaa, joilla on tausta Keskipohjanmaan vaikutusalueella. Neuvotteluja jatketaan ensi viikolla kahdeksan reformipöydäksi nimetyn työryhmän alaisissa 18 jaostossa. Kukin hallitusneuvotteluihin osallistuvasta neljästä puolueesta on nimennyt omat neuvottelijansa eri reformipöytiin ja jaostoihin. Lisäksi pietarsaarelainen RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on mukana puheenjohtajien pöydässä.

Työryhmien ja jaostojen puheenjohtajuudet voivat olla ennakointia ministerinpestille, joten tällä listalla ministerivastuita tulisi vain Henrikssonille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kestävän julkisen talouden työryhmään kuuluvat Kirkkonummella asuva entinen pedersöreläinen kansanedustaja Mats Nylund (rkp.) sekä luotolainen Peter Östman (kd.). Tämän reformipöydän asiakokonaisuus on yhtenä suurena pöydällä, sillä hallituksessa tavoitellaan julkisen talouden tasapainotusta.

Kokkolalainen kristillisdemokraattien Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Hanna-Lea Ahlskog on jäsenenä työmarkkinoihin keskittyvässä reformipöydässä.

Kokkolalaiselta Mauri Peltokankaalta löytyy varmasti ajatuksia energia-alaan liittyen ja Peltokangas on ennemmin turvevoimalan kuin tuulimyllyn kannattaja.

Perussuomalaisten Mauri Peltokankaan työryhmänä on Puhtaan energian Suomi, jossa puhutaan energia- ja ilmastopolitiikasta. Kokkolalaiselta Peltokankaalta löytyy varmasti ajatuksia energia-alaan liittyen ja Peltokangas on ennemmin turvevoimalan kuin tuulimyllyn kannattaja.

Lisäksi tietoa Keskipohjanmaan alueesta on myös perussuomalaisten Arja Juvosella ja Sebastian Tynkkysellä. Espoolainen Juvonen on pitkään kulkenut vaalien alla keskipohjalaisten puoluetovereidensa teltoilla. Hallitusneuvotteluissa Juvonen on puheenjohtajana sosiaali- ja terveyspalvelujen jaostossa. Lohtajalaissyntyinen Tynkkynen taas on puheenjohtaja viestinnän ja digitalisaation jaostossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neuvottelujen yksityiskohdista on tihkunut vasta vähän tietoa. Pieni myrsky nähtiin, kun Sebastian Tynkkynen kyseli Facebookissa evästystä ensi viikolla työnsä aloittavan jaostonsa työlle, erityisesti Yleen liittyen. Taitavana somen käyttäjänä Tynkkynen saattoi arvata, että tähän tartuttiin. Sekä kokoomus että perussuomalaiset ovat ennen vaaleja julkaisemassaan varjobudjetissa vähentämässä Ylen rahoitusta.

Ylen sisällöstä ei pidä hallitusneuvotteluissa keskustella, se ei ole poliitikkojen määriteltävissä. Sen sijaan rahoituksesta ja sen tasosta pitää keskustella.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.