Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Homofobia koskettaa myös Kokkolaa, kun ex-pastori Patrick Tiainen pahoinpideltiin sairaalakuntoon puhujamatkalla Viron Pride-tapahtumassa

Kokkola Pride järjestettiin ensimmäistä kertaa Kokkolassa kesällä 2018. Kokkolassa järjestyshäiriöitä ei ole ollut toisin kuin Tallinassa sunnuntaina. Kuva: Jukka Lehojärvi

Homofobia heijastuu ikävällä tavalla Kokkolaankin, kun entinen kokkolalainen Patrick Tiainen pahoinpideltiin sairaalakuntoon puhujamatkalla Tallinnassa sunnuntaina.

Tiainen joutui pahoinpitelyn uhriksi Viron Pride-viikon päätöstapahtumassa, jossa hän vieraili puhujana. Kokkolassa asuessaan Tiainen tunnettiin perustamansa karismaattisen liikkeen pastorina, mutta Tallinnassa hän puhui lähinnä tavallisena seksuaalivähemmistöön kuuluvana henkilönä.

Ravintolaan saapunut epäilty pahoinpitelijä ei valinnut Tiaista uhriksi sattumanvaraisesti vaan hän oli kertonut etsivänsä nimen omaan tilaisuudessa puhuvaa henkilöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oman hengellisen liikkeensä aikoinaan vasta 20-vuotiaana perustanut Tiainen on edelleen vahvasti merikaupungin kasvatti. Siitäkin huolimatta, että hän on asunut jo pitkänä eteläisessä Suomessa. Nykyään Tiainen ei toimi enää pastorina vaan “tavallisessa siviilityössä”.

Tiaiseen kohdistunut väkivalta on ainakin kolmesta syystä äärimmäisen vakava ja ikävä tapahtuma. Ensinnäkin tietysti siksi, että Tiainen sai vakavia vammoja ja on joutunut turvautumaan ainakin kahden sairaalan hoitoon Suomessa. Toisaalta päällekarkaus oli seksuaalivähemmistöön kohdistunut rikos, sillä epäilty tiesi kysymyksessä olleen Pride-viikon tilaisuus. Moitittavuutta lisäsi vielä, että hyökkääjä oli etsinyt pahoinpitelyn kohteeksi yleisöstä juuri puhujaa. Tämän hän tehnyt läsnäolijoille tiettaväksi (IL11.6.) Kolmanneksi olisi ymmärrettävää, jos Suomen ulkoasiainhallintokin kiinnostuisi asiasta. Epäilty oli puhunut Pride-tilaisuutta järjestävän tahon Geikristlaste Kogun Facebook-sivujen mukaan venäjää. Tiainen ei omassa päivityksessään kerro, mitä kieltä hyökkääjä oli huutaessaan käyttänyt.

Suomessa Pride-viikkoa on pääsääntöisesti jo vuosia saatu juhlia rauhallisissa ja leppoisissa tunnelmissa. Silti pinnan alla saattaa Suomessakin kyteä. Asenteet muuttuvat suvaitsevaiseen suuntaan hitaasti ja ajattelu jalostuu “maltilla”, varsinkin kehäkolmosen pohjoispuolella. Silti väkivaltaa ja väkivallalla uhkailua on vähemmän. Tässä asiassa ihmisiä suojaa laaja yleinen käsitys ihmisen koskemattomuuden suojasta, jonka on oltava sekä fyysistä että henkistä.

Vaikka Tiainen on perustamansa kirkkokunnan jättänyt, ja siirtynyt “tavalliseen työelämään”, hän ei ole luopunut pohtimasta kristinuskon ja homoseksuaalisuuden yhteensovittamista. Hän on toimittanut vuonna 2021 kirjoituskokoelman “Taivaan ja helvetin väliltä” (Vartija-lehti 21.9.2022). Teoksessaan hän avaa omia kokemuksiaan ja kasvutarinaansa vähemmistöön kuuluvana karismaattisen liikkeen kristittynä. Samassa kokoelmassa kerrotaan kuusi muutakin vastaavanlaista elämäntarinaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä