Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Isojen päätösten valtuustokokous

Suunnitteilla oleva urheilupuisto herättää voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan. Kuva: Timo Varila

Tulevana maanantaina kokoontuva Kokkolan kaupunginvaltuusto lienee historiansa mittavin elokuinen kokous, jos vertailukohdaksi otetaan asialistan paksuus ja isot investoinnit. Jo nyt listoilla olevista Halkokarin koulusta sekä Urheilupuistosta on käyty kiivastakin keskustelua perinteisessä mediassa sekä someryhmissä.

Kaupunki otti askeleen nykyaikaan järjestämällä ensimmäistä kertaa valtuuston kokousta edeltävän tiedotustilaisuuden paikalliselle medialle jo perjantaina. Muhkeasta asialistasta tunnin aikana käytiin perusteellisemmin läpi juuri edellä mainitut investointihankkeet, joista toki Urheilupuisto painii aivan omassa luokassaan.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila korosti useampaan otteeseen tiedotustilaisuuden aikana, että maanantain kokouksessa ei olla kasvattamassa Urheilupuisto Oy:n budjettia, vaan päättämässä kaupungin omistaman osakeyhtiön pääomittamisesta, joka olisi esityksen mukaan 27,5 miljoonaa euroa vuosien 2024-2026 aikana. Tähän mennessä Kokkolan kaupunki on pääomittanut yhtiötä 2,5 miljoonalla eurolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Velkarahan korko on noussut huomattavasti, joten pääomittamistarve on ymmärrettävä, myös siinä tapauksessa, että korko olisi matalampi. Kaupunkilaisten huolen aihe ei lienekään itse pääomitus, vaan hankkeen kustannukset, jotka ovat nousseet alkuperäisestä noin 50 miljoonasta lähes 80 miljoonaan euroon. Inflaatio, korkojen sekä rakennuskustannusten nousu ovat tekijöitä, jotka eivät vielä muutama vuosi sitten olleet tiedossa.

Onko Kokkolalla varaa toteuttaa näin mittava Urheilupuisto, jonka käyttökulut ovat myös oma menoeränsä?

Urheilupuiston toimitusjohtaja Timo Sivula vastaa virkamiesten tukemana epäilijöille, että kyseessä on kerran sukupolvessa toteutuva hanke. Jotain on tehtävä, sillä esimerkiksi Urheilutalon kunto on surkea ja jäähalli huutaa investointeja. Lisäksi on paljon uusia lajeja, joita Kokkolassa ei voi harrastaa lainkaan.

Sivula ottaa esimerkiksi jo moneen otteeseen esillä olleen Tampereen ihmeen. Suuriin investointeihin panostanut kaupunki on onnistunut kasvattamaan vetovoimaa ja lisäämään asukaslukuaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkola tarvitsee myös vetovoimatekijöitä saadakseen pysyvästi uutta työvoimaa, jota lähes räjähdysmäisesti kasvava vihreän energian teollisuus tarvitsee. Luultavasti suurempi vetovoimatekijä uusille tulijoille on kuitenkin perheiden kannalta opetus- ja varhaiskasvatuspalvelujen kehittämissuunnitelma, jonka isoissa investoinneissa ollaan päästy viimeisimpänä Halkokarin kouluhankkeeseen.

Kokkolassa on kaksi toimivaa yhtenäiskoulua Torkinmäellä ja Isossakylässä. Kolmas on valmistumassa Piispanmäelle ja Halkokarillekin on suunniteltu vastaavaa. Sekä Halkokarin koulun opettajat että vanhempainneuvosto ovat liputtaneet yhtenäiskoulun puolesta. Kesäkuussa esille tullut vaihtoehto kahdesta erillisestä koulusta, sekä tästä aiheutuva viive rakennustöiden aloittamisessa on saanut halkokariset suunnittelemaan jopa mielenosoitusta valtuuston kokouksen alkuun.

Luottamushenkilöt ovat maanantaina isojen päätösten äärellä, ja he kantavat niistä vastuuta vuosien päähän.

Pääkirjoitukset ovat Keskipohjanmaan kannanottoja, jotka kuvastavat lehden periaatelinjaa. Kirjoitukset laatii Keskipohjanmaan toimitus.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä